Thursday, July 26, 2012

Krim Paf / Cream Puff

Assalamualaikum....

Mulakan hari ini dengan resepi Krim Puff / Cream Puff / Pastri Choux ni pula ye... Memang sedap sangat2 & berbaloi2 kalau buat sendiri.  Adunan ni agak muai & dapat agak banyak juga.. puas anak2 makan.  Anak2 & en abang pun suka... alhamdulillah..

Masa buat ni dulu... godek2 pafnya lepas bersahur... then bila balik dari kerja baru buat krim kastardnya... macam nak kena buat balik je cuti ni... heee...

Terima kasih pada Mat Gebu yang berkongsi resepi dari Chef Alex Goh ni ye... akak ulang tayang siarannya kat blog pulak.. mintak halal ye.. Owwhh.. lupa nak cakap.. resepi ni dulu ambil dari blog Mat Gebu yang pertama dulu tauu... bukan blog Mat Gebu yang sekarang nih.. haa.. jangan tak tau.. Mat Gebu kita ada dua blog... hee... sekadar berkongsi je.. may be ramai yang dah tau... I memang tau sejak dulu sebab memang peminat no. 1 blog Mat Gebu ni.. hehehe...

Ok kat bawah tu resepinya ye... krim kastardnya tu resepinya MaDiHaA godek2 sendiri je...





Cream Puff/ Krim Paf
Resepi : Chef Alex Goh
Sumber : Che Mat Gebu

 Bahan Cream Puff / Pastri Choux
100 g mentega
250 ml air
½ camca teh garam
150 g tepung gandum, diayak
3 biji telur gred A

Cara membuatnya
 
1. Dalam periuk satukan air, mentega dan garam. Masak hingga air mendidih dan mentega cair. Masukkan tepung dan dengan pantas kacau adunan sehingga menjadi seketul doh yang tidak melekat di periuk, gunakan api perlahan dan kacau hanya satu arah.
2. Panaskan oven pada suhu 200C. Lenser dulang pembakar dengan sedikit mentega atau alas dengan silicone paper.
3. Masukkan doh tadi dalam mixer dan pukul hingga doh menjadi suam. Pecahkan telur dan kacau dengan garfu. Masukkan sedikit demi sedikit telur ke dalam adunan doh hingga habis. Pukul hingga adunan menjadi pes yang lembut.
4. Masukkan pes tadi ke dalam piping beg yang dipasang muncung bintang atau muncung biasa. Paipkan bentuk siput/spiral atas dulang pembakar. Buat hingga habis dan bakar 20 minit hingga kuning keemasan.
5. Bila masak, alih cream puff atas jaringan dan biar sejuk. Belah sedikit puff (jangan sampai putus) dan bolehlah paipkan kastad di tengah2nya. Sedia dihidangkan.

Bahan-bahan Kastard: 

Resepi : MaDiHaA aka Ratna

1 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar tepung kastard
4 sudu besar gula
1 cwn (250ml) susu segar
1 biji telur
1 sudu besar mentega

Cara-cara:
1. Campurkan kesemua bahan2 di atas kecuali mentega. Kacau rata menggunakan whisker.
2. Jerang atas dapur dengan api yg perlahan dan masak sambil dikacau2 sentiasa sehingga kastad nampak pekat.
3. Tutup api & masukkan mentega dan kacau2 lagi.
4. Biar sejuk sebelum dimasukkan ke dalam piping bag.

Selamat mencuba!

17 comments:

  1. Salam kak madihaa! suka! mmg masuk 10biji dlm mulut pun xpuas ni.. haha.. cantik je bentuk dia kekal lepas bakar.. yg tun buat last time, lepas bakar bentuk dia hilang sket, xnmpk dh garisan2 tu.

    ReplyDelete
  2. sedapp nyer kak..nak buat x reti...azue nie mana rajin nak membaking nie...maybe belum ader minat lg kot..nak baking2 nie...azue suker sgt cream puff nie...selalu ngoder jerk..hehehe

    ReplyDelete
  3. cam best je kak.. gebu je.. rupenye pn menawan.. yummy :)

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum Ratna:)
    Nampak sedap...Mintak sikitlaaa Kak Lin nak rasa...hehehe

    ReplyDelete
  5. Assalam ratna,
    cream puff nampak sedap..akak dulu
    sekali aje buat chocolate cream eclair lepas tu dah lama tak buat dah..batternya sama juga macam cream puff ni..nanti lepas2 raya nak buat balik lah..buka apa hari ni ratna?..

    ReplyDelete
  6. Tergoda ai tengok u... tambahan bulan puasa ni... gebu jer.. :D

    ReplyDelete
  7. kegemaran saya tp x tau nape x berani nk buat

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum ratna, Tie dah pernah buat 2x tapi bila masuk telur cair sangat jadinya, masa masuk dlm piping beg terus melebarje..apa tips yang boleh ratna share denga Tie?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumsalam Tie..

      adunan lembik sgt ye? Ratna agak kemungkinan adunan tak cukup kental masa mengacau di atas api agaknya. Pastikan Tie guna api yang paling perlahan ye.. pastu masa letak tepong cepat2 kacau satu arah sampailah tepong tu betul2 kental & tak melekat pada periuk. Kalau masih melekat2 tu maknanya tepong belum cukup kental. Kemudian penggunaan telur pun nak kena betul. Dalam resepi kata telur gred A jadi harap2 Tie guna gred telur yang betul ye.. & pastikan pukul adunan tu betul2 hingga jadi pes yg lembut. Harap sedikit tips ni dpt membantu ye.. sebenarnya Ratna pun bukanlah pandai sgt... kita sama2 belajar ye Tie...

      Delete
  9. sedapnyee kak
    saya kalau anak2 nak makan saya beli je kak
    sbb saya x berapa makan sgt ..
    kurang lahh .. kalau buat sendiri lagilah x pandai ekek ;)

    ReplyDelete
  10. sedap tu..tambah plak kalo mkn sejuk2...mmg berbaloi membuatnya!

    ReplyDelete
  11. alaaa... kena bakar.. tapi mmg sedap cream puff ni..

    ReplyDelete
  12. i also just made some cream puffs recently, looking at your cream puffs, i feel like making them again :) also want to take this opportunity to say selamat berpuasa to you. Have a lovely evening!

    ReplyDelete
  13. salam kak madiha,
    zila pernah buat jgk tp x secantik akk punya tue..klu pakai tpg gandum zila buat x jadi..pastu zila guna tpg naik sendiri ok pulak..kenapa yer kak?.

    ReplyDelete
  14. As salam. wah,terliurnya sy nengok cream puff tuh...

    ReplyDelete