Assalamualaikum....
Tayang menu ulangan lagi... jangan marah eik! Nak buat macamana... lauk ni antara lauk feberet & yang paling laku kalau dimasak kat rumah. Memang antara menu yang kerap juga dimasak terutama bila ada jering cambah samada ambik dari kampong atau beli dari pasar tani.
Anak2 terutama kakak Dini & abang Haziq yang tak makan jering ulam pun akan makan nasi bertambah2 kalau masak sambal jering ni. Perkenalkan pulak pada adik beradik & sepupu sepapat sebelah aku yang juga langsung tak suka makan jering.. semuanya jatuh chenta bila jering dimasak begini! Hehehe.. Itulah dia penangan sambal jering yang sangat2 sedap nih.... Inilah dia satu lagi menu yang diperkenalkan oleh my abang cayang... Terlalu banyak makanan2 dari kampong suami yang sedap2 & telah menjadi makanan kegemaranku sejak2 dah jadi menantu orang Raub. Hebatkan? heheee...
Sambal Pedas Jering Cambah
Resepi : MaDiHaA aka Ratna
Bahan2
30 keping jering cambah (30 keping tu maknanya dari 15 biji jering)
30 keping jering cambah (30 keping tu maknanya dari 15 biji jering)
(jering cambah ialah jering tua yang telah keras yang ditanam didalam pasir khas beberapa ketika untuk merangupkan kembali jering tersebut)
segengam ikan bilis - dikopek bersih
1 biji bwg besar - hiris bulat
segengam ikan bilis - dikopek bersih
1 biji bwg besar - hiris bulat
1 keping asam gelugur
minyak secukupnya
Bahan2 Ditumbuk Halus
20 - 25 biji cili padi (boleh lebihkan jika nak lebih pedas)
20 - 25 biji cili padi (boleh lebihkan jika nak lebih pedas)
2 ulas bwg putih
6 ulas bwg merah
6 ulas bwg merah
1 cm kunyit hidup
Jering cambah yang telah dicuci bersih
Cara2 Memasak
1. Jering dibersihkan. Buang bahagian kulit ari & akar jering jika ada & buang
juga jika ada bahagian yg busuk/warna coklat tua. Basuh bersih jering
& tos. Hiris atau sagat nipis jering tadi
kemudian dibasuh & tos
2. Panaskan minyak (agak banyak) dan goreng jering yang dihiris hingga layu & nampak masak. Angkat, tos dan ketepikan.
3. Gunakan minyak yang sama & gorengkan ikan bilis yang siap dikopek hingga garing. Angkat & ketepikan.
3. Gunakan minyak yang sama & gorengkan ikan bilis yang siap dikopek hingga garing. Angkat & ketepikan.
4.
Masih gunakan minyak yang sama tetapi kurangkan sedikit minyaknya.
Tumiskan bahan2 tumbuk tadi. Tumis hingga wangi & masak.
5.
Masukkan asam gelugur, bawang besar hiris dan kacau2. Masukkan ikan
bilis, jering goreng tadi serta gula, garam & serbuk perasa dan
kacau bagi rata.
6. Rasakan apa yang kurang jika perlu boleh ditambah.
7. Sedap dimakan dengan nasi putih atau nasi lemak...
6. Rasakan apa yang kurang jika perlu boleh ditambah.
7. Sedap dimakan dengan nasi putih atau nasi lemak...
Yang ini sambal jering tak cukup ikan bilis hehe.. & versi jering tak digoreng dulu tapi ditumiskan dulu rencah2nya.. pun sedap juga!
Selamat mencuba!
assalamualaikum kak...
ReplyDeletesihat hari ni? dah bekfes ke? hmmm.. budak2 dah last week sekolah ni.. lepas ni rumah dah boleh belayar la.. keh keh keh.. :D
sedapnya sambal jering.. nani penah makan sekali je.. abah kata kalau tak tahan.. boleh sakit pinggan/urat.. hmmmm ade betui gak.. so kena berjaga2 kalau amik jering ni kan..
salam Madiha
ReplyDeletekak noor tak pernah makan jering yg dimasak macam ni tapi kalau utk ulam tu makan lah sikit2 tak lah sehebat makan petai, jering pun pilih yg muda je baru lembut, teringin sngt nk masak cam gini tapi tkde jeringlah pulak, nanti akak kongsi resepi ya bila terjumpa jering nnt pasti sedap ni
ohoooo ada ek jering camtu... tak penah lak dana tau... tp tgk mmg nipis2 betul akak potong jering2 tuh, kt umah takde yg mkn jering sbb tu tak penah try, kalu kt kg feveret mak
ReplyDeletesalam madiha....
ReplyDeletesedapnye jering masak sambal....kadang2 tu kalau dah malas sangat goreng dgn bawang bubuh ikan kering sikit pun sedap (itu menu pak su..)
masak lemak cili padi pun sedap bubuh udang besar2...tapi kena siap2 lah bukak ezos fan@ tingkap/pintu sbb jering yg direbus baunye sangat kuat....
tak makan jering. hihi
ReplyDeletesedapnye....kat sini panggil jering semai..tp same je konsepnye..hihihi..mkn ngan nasi panas sedap ni...
ReplyDeletedh 31 thn hidup...x penah mkn lg jering...
ReplyDeletenk kata x suka, x jugak, sbb mmg x penah mkn pun...
nk kata sbb berbau, petai tu feveret all de time je...
nk kena try jugak la rasa...
Sedap nye K.Ratna....
ReplyDeleteTerbau2 smpi sini....
sesekali makan juga jering nih...
ReplyDeleteSaya belajar makan jering dengan adik.. sebab hubby dia suka.. memang sedap.. tapi jering mentah.. cannot go laaa... :D
ReplyDeletesedap...letak pulak tempyak..lagilh ummphh
ReplyDeleteNampak sangat menyelerakan...teringin nak makan...
ReplyDeletesalam kak...
ReplyDeleteSaya tak makan jering, tapi nampak resipi akak ni, terliur sangat dahh..eer....bau dia kuat lagi ke lepas masak mcm ni?
Assalam ratna,
ReplyDeleteheheh akak pun sama macam che mat..tak makan jering..baru2 ni baru nak belajar makan petai..waduh sedap ya petai tu..cuma baunya aje tak boleh angs kalau orang spore cakap..hehe..
pasti yang suka makan jering suka dgn jering masak macam nikan..
salam madiha
ReplyDeletemembaca entry ni teringt arwah bapa tc, kalai ada jering tua, dikoreknya tanah ditanamnya jering tu
bila nak makan, dikoreknya tanah diambil jering dan dibersihkan.
arwah bapa makan dgn sambal biasa...senang cakap makan mentah gitu
rasanya lemak2
kalau lepas makan jering tanam ni bilik air jadi semerbak
Sedapnya dah lama tak makan sambal jering ni... kalau nak makan pun rumah mak... huhuhu bila lah boleh dapat ni... minta sepiring boleh ehe :D
ReplyDeleteassalam kak
ReplyDeletekalu kat kg semua adik berdik iparduai makan gini kak he he ulaman
petai jering keduak he he cuma sy je tak makan tp tgk je kesedapannya tu
mak pun suker kutip jering yg nk cambah ni bw balik utk makan ngan nasi