Assalamualaikum...
Tadi bercerita sikit punya panjang... sekarang baru berkongsi resepi pula... resepi biasa2 aje... sayur pucuk ubi yang di bawa balik dari kampong tempohari. Dapat banyak juga.. MaDiHaA siangkan buang tangkai, ambil daun & hanya ambil batang bahagian yg lembut saja kemudian rebus hingga empuk.. sebahagian dibuat ulam cicah budu & sebahagian digoreng pedas dengan cili padi. Buat kaw-kaw sikit pedasnya.. waduhhh.. berselera makan. Kalau ikut selera kampong kami.. memang sedap! Anak bujang MaDiHaA si Haziq pun makan bertambah2. Tak sangka pula dia suka pucuk ubi.. Selera orang bandar tak taulah.. ada yang tak pandai makan pucuk ubi pun ada jugak kan.. Ada juga yang alah dengan pucuk ubi katanya angin. MaDiHaA tak kenal alah dengan apa2 makanan rasanya... semua pun bedal... cuma kenalah juga dengar nasihat orang tua2. Waktu beranak kecik terutama ada baby menyusu badan kenalah 'puasa' dulu makan pucuk ubi ni sebab takut baby kembong...
Jom semak resepi...
PUCUK UBI KAYU GORENG CILI PADI
Resepi : MaDiHaA aka Ratna
Bahan2
400 gm pucuk ubi yang telah direbus empuk & ditos ~ dipotong kasar
1/2 cawan air
1/4 kiub ikan bilis
garam secukup rasa
serbuk perasa (jika perlu)
Sedikit ikan bilis ~ dibersihkan
Minyak untuk menumis
Bahan dikisar kering/tumbuk halus
25 biji cili padi
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
Sejemput ikan bilis ~ dibersihkan & rendam sebentar
Cara menyediakan
1. Panaskan minyak lalu tumiskan ikan bilis yang dikopek serta bahan2 yang ditumbuk halus. Biar sehingga naik bau & agak garing. Masukkan pati ikan bilis serta air & kacau rata.
2. Bila air mendidih terus masukkan pucuk ubi celur yang dihiris, garam & serbuk perasa jika perlu. Gaul rata & biar secukup rasa. Jangan biar terlalu kering.. agak lembab2 sikit bolehlah dimatikan api & hidang dengan nasi putih serta lauk sampingan yang lain.
Selamat mencuba!
sedapnya mkn ngn nasi pns..
ReplyDeletesejak ubikayu belakang rumah tu dah rendang..setiap minggu kutip pucuk ubi celur cicah ngan budu :)
ReplyDeleteserius nie mmg feveret saya nie... sanggup ratah mcmtu jerk...
ReplyDeletekak, saya suka rebus daun ubi kayu makan dengan kuah kacang...sedap..
ReplyDeleteaduh.. meleleh air liuq..
ReplyDeleteSaya pernah buat masak lemak je guna pucuk ubi kayu ni.
ReplyDeleteDah lama saya tak masak pucuk ubi goreng ni... pembuka selera ni kak ratna ;-)
ReplyDeleteAssalam ratna,
ReplyDeleteharap ma ratna dah sihat lah ya..semuga dia cepat sembuh dan boleh active kembali..pucuk ubi oreng cili padi tak pernah cuba..ada pucuk ubi sikit lagi hari tu..maybe boleh cuba ni..
salam kak...ni peberet anak sulung fiza ni...selalunya masak lemak cili padi...x pernah lagi try grg...lepas ni blh la try pulak...=)
ReplyDeletesalam kak madihaa..
ReplyDeletesya suka makan sayur kampung ni..sedap..
nyum!! ni salah satu sayur yg tun akan makan dgn banyaknyer..
ReplyDeleteTq sbb xlokek bg resepi yg sedap ni
ReplyDelete