Assalamualaikum & salam sejahtera buat semua...
Sehari sebelum pulang ke kampong sempat MaDiHaA clearkan stok sayur dalam peti sejuk. Nampaknya yang berbaki hanyalah mentimun & lobak merah. Cili merah & cili hijau pun masih ada.. fikir punya fikir.. sedap juga kalau dibuat acar masak macam ma selalu masak bila ada kenduri kahwin kat kampong kami (Felda). Dah jadi kebiasaan kat kampong kami masak memasak menu tambahan macam sayur2 & menu tambahan lain seperti pencuci mulut serta menu untuk makan beradap akan dimasak oleh kaum2 ibu. Manakala menu utama seperti nasi minyak, beriyani, lauk pauk dari daging & ayam umpamanya akan dimasak oleh tukang masak khas yang biasanya diupah/ tempah khas oleh tuan rumah.
Godek2 resepi acar dari internet terjumpa resepi dari Mat Gebu ni tapi versi ini nampak lain sikit sebab katanya.. Acar Timun Ala Peranakan. Nampak macam sama tapi mungkin lain sikit dari segi rasa... apa kata dicuba dulu baru tau sedap atau taknya. Hmm.. bila masak & hidang dimeja.. hubby awal2 dah tegur katanya nampak sedap jer tengok bawang merah tu.... laaa... ingatkan MaDiHaA je yang dah terliur kat bawang tu.. rupanya en. hubby pun serupa.. hahaha.. Kami memang suka makan bawang dalam masakan terutama kalau nampak bawang yang dipotong kasar2 macam tu.. nampak macam sedap je.. hehe.. Walaubagaimana pun.. MaDiHaA takdelah letak sampai 10 ulas bawang seperti resepi.. MaDiHaA cuma letak 7 ulas je.. sebab anak2 tak suka bawang.. cuma kami berdua je yang suka.. lagipun hanya kami 3 org je yang makan sayur ni.. yang 2 beradik lagi memang tak usik langsung..
Acar ni sedap... sesuai sangat jika nak hidang dengan nasi berperisa.. tapi malam tu kami hanya makan dengan nasi putih & lauk tambahan yang lain.. Terima kasih Mat Gebu.. akak share resepi kat sini pulak ye..
ACAR
TIMUN ALA PERANAKAN
Resepi : Mat Gebu
Sumber : MaDiHaA aka Ratna
BAHAN-BAHAN
2 biji
timun saiz besar, kerat 3 atau 4, buang empulur dan hiris jejari*BAHAN-BAHAN
Sedikit garam*
1 camca teh serbuk kunyit*(*digaul rata dan perap sekejap)
1 batang lobak merah, kerat 3 dan hiris jejari
1 batang cili merah, kerat 3, buang biji dan hiris jejari
1 batang cili hijau, kerat 3, buang biji dan hiris jejari
10 biji bawang merah, belah 2 setiap 1 (MaDiHaA letak 7 ulas je)
5 ulas bawang putih, belah 2 setiap 1
1 inci halia, mayang halus
1 camca besar cili kisar
1 camca besar penuh rempah kari ikan
3 - 4 camca besar gula
2 - 3 camca besar cuka makan (cm guna cuka Jalen)
1 biji bawang besar*
2 ulas bawang putih*
3 biji buah keras, hiris*(*dikisar halus)
Garam secukup rasa
BAHAN
TUMIS
1 batang
kayu manis1 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
1 camca teh penuh biji sawi
CARA MEMBUATNYA
1. Panaskan minyak dalam kuali,
masukkan bahan tumis dan tumis hingga harum, masukkan cili kisar dan tumis
sekejap. Tambah bahan kisar halus dan rempah kari, masak hingga terbit minyak.
Masukkan bawang putih, halia dan bawang merah. Tambah gula dan cuka makan.
Kacau rata dan biar mendidih.2. Masukkan lobak merah, gaul rata dan masak hingga lobak lembut. Tambah cili merah dan cili hijau. Toskan timun, perah sedikit dan masukkan ke dalam kuali. Gaul rata dan tambah garam secukup rasa. Masak hingga pekat, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi tomato..
Selamat mencuba!
sedapnya acar... selalu kalau makan acar kat rumah kenduri... skrg ni banyak yang dah takde.. ringkas2 belaka.. mcm di gantikan dengan air asam dan jelatah.. kan..
ReplyDeleteAssalamualaikum Madiha,'Amie suka semua jenis acar, baik yang mentah mahupun yang dimasak... semuanya sedap! Acar ni buat pelengkap hidangan, harum wangi je baunya...
ReplyDeletememang nampaknya sedapppppppp sangat, Kak Madihaaaaaa.. kalau dapat dgn nasi beriyani, memang tak toleh depan belakang dah saya, hehehe
ReplyDeletekecur air liur..lama dh tak makan lauk ni
ReplyDeleteDah lama cari resepi acar ni Ratna... boleh mencuba nanti... lobak ada lagi cuma beli timun jer pulak :D
ReplyDeletefuh akak...kalo dah pakar memasak tu mmg terra la akak..tahap nak bersihkan n clearkan stok dlm peti pun kuar menu sedap2....lieya ni kalo tahap nak bersihkan peti ais ntah ape2 menu jadinye heheheeh...main campak2 jek laa masak dlm kuali ekekkekeekek
ReplyDeleteSalam Kak..sedap acar nie..saya suka ratah2 terutama timun..
ReplyDeletemakan lawan dengan nasi minyak..atau nasi berperisa..sedapnya kak..:)..
ReplyDeletewahh.. xpenah try laa resepi acar ada bahan2 tumis rempah semua.. nnti nk cuba juga.
ReplyDeletekak.....makan ngan nasi minyak best tu....
ReplyDeletekalu dh mmg teror msk, tgk timun ngn lobak pun blh jd acar sedap tuh, kalu dana bt dek je hehehehe
ReplyDeleteLawan nasi minyak..mmg sedap ni
ReplyDeleteAlalala....sedap ni rata2 jer....pembuka selera gitu....mak mertua i selalu buat macam ni...
ReplyDeleteala peranakan tu...ala baba nyonya ke kak??
ReplyDeleteMkn dgn nasi berperisa mmg ngam
ReplyDeleteTambah pula dgn sambal bekwoh.
Assalam madihah kita pun suka acar kenduri mcm ni, tapimmg betul sekarang ni acar simple2 je org buat. Sesekali kenduri masih lagi terjumpa acar mcm ni, terliur rasa nak buat ni
ReplyDeleteI suka acar ini...nice combo utk nasi briyani
ReplyDeletesedap la pulak tgk acar tu..walaupon xgemar sgt..hihi
ReplyDeleteNmpk mmg menyelerakan.. sy da cuba resepi ni.. sy kurang suka.
ReplyDelete