Rindu plak lama tak update blog. Baru je masuk kerja semalam sebab menjaga anak teruna MaDiHaA yang baru masuk jawi aka berkhatan pada hari Ahad kelmarin.
Pagi semalam tak tau nak buat sarapan apa sebab anak teruna ibu banyak benda nak kena pantang terutama tak boleh makan telur atau benda2 yang 'gatal'... Jadi menu Jemput-Jemput Bilis Air Didih jadi pilihan untuk sarapan pagi dimusim cuti sekolah ni....orang sihat boleh makan, orang pantang pun boleh makan juga sebab hanya guna ikan bilis je sebagai perencah. Buat untuk minum petang pun sesuai juga ni.
Jemput2 ni sedap & yang penting ia sangat lembut! Luar biasa lembut!!! Tak perlu guna telur tapi ia tetap lembut hingga ke petang. MaDiHaA dapat ilmu ni dari kakak ipar... dialah yang beritahu MaDiHaA buat jemput2 guna air didih untuk dapatkan jemput2 yang lembut... so cuba2 alhamdulillah menjadi. hehe.. Mesti kena teknik menggaul tepong dengan air didih tu.. kalau salah teknik tak menjadi. Terima kasih long yang sangat rajin & sangat pandai dalam bab masak memasak ni.. kalau lah long pandai berblog.. tentu lebih banyak ilmu yang dapat dikongsinya... MaDiHaA pernah juga masukkan resepi dalam Fotopages MaDiHaA dulu.. tapi resepinya versi lain sikit.. masa tu rajin banyak.. ada guna lesung batu... sekarang ni kira nak cepat jer.. semua main kisar terus.. haha.. boleh tengok perbezaan resepinya kat SINI ye.
Jemput-jemput Bilis Air Didih
Resepi : MaDiHaA aka Ratna
Bahan2
600 gm tepong gandum
1 biji bawang besar ~ didadu
Sedikit hirisan kubis (kalau suka)
Segengam ikan bilis ~ dikopek & dikisar kering
Garam secukup rasa
Air panas mendidih secukupnya (mesti yang baru mendidih!)
Cara menyediakan
1. Gaulkan tepong gandum bersama bawang dadu, hirisan kubis, ikan bilis kisar serta garam hingga rata.
2. Bila tepong bergaul rata, tolakkan sedikit tepong ke tepi bekas/besen yang digunakan & buatkan sedikit ruang kosong untuk menggaul tepong. Tuangkan air panas sikit demi sedikit di tepi bekas yg 'dikosongkan' tadi. Gaulkan air panas & tepong dengan cara menggaul sedikit demi sedikit (jangan gaul kesemuanya nanti tepong tak masak). Bila tepong masak & pekat.. tolak ketepi & tuang lagi air panas didih sedikit & gaul lagi bahagian tepong yang belum bergaul. Buat portion by portion sehingga semua tepong bergaul dengan air panas. Keadaan tepong akan jadi seakan2 doh ye.. (kalau pernah buat laksa homemade.. lebih kurang begitulah kaedah menggaulnya)
3. Panaskan minyak secukupnya. Basahkan sikit tangan anda dengan air bersih lalu jemput sedikit doh sambil dikepal2 & bulat2kan lalu gorenglah sebiji demi sebiji adunan/doh jemput2 tadi sehingga masak & agak garing. Untuk dapatkan gorengan yang cantik.. kena selalu balikkan jemput2 sehingga garing sekata.
4. Angkat jemput2 & toskan & sedia untuk dihidangkan bersama sos kegemaran anda!
Selamat mencuba!
Comel bulat2....
ReplyDeletecantik je bulat .. kalau kita dh mcm2 rupa alien yg kuar ;)
ReplyDeleteSedapnyer jemput2 nk try buat ptg nie
ReplyDeletesedapnya, terliur pulak nengoknya..
ReplyDeleteAssalamualaikum kak..aduh bulat2 btul cucurnya..nmpk lembut...=)
ReplyDeletelembut hingga petang kak...bestnya
ReplyDeletesedap ni makan sambil cicah sos cili..nyum2..
ReplyDeletesy igt ada kawan msa duk umah sewa zaman skolah ajar satu cekodok guna air panas, lebih kurang caranya
ReplyDeletekami pggil
'jeput tok tuo' (jemput2 mak mentua)
hehe .. xthu knape nama mcm tu
Itu petuanya Madiha...boleh akak cuba sebab jemput-jemmput akak bila petang keras... tq share petua ye :)
ReplyDeletedana kadang rajin gk bt jejemput ngn air panas... sedap kan kak... dia punye rasa tu rangup kt luar lembut kt dlm
ReplyDeletecomel bulat2 kak...dulu lieya tak tau pun tips pakai air mendidih nieh...sejak dah tau mmg selalu pakai tips ni...jemput2 jadi bulat cantik n lembutttt sgt....
ReplyDeletefaveret ni kak. boleh try guna resepi akak ni
ReplyDeleteharitu ada tertengok resipi lebih kurang mcm ni kat fb...guna air panas. memang lembut katanya. terliur plak. nak try la! =D.
ReplyDeleteakak, sy pun kalau buat jemput2 guna air panas, memang lembut jemput2nya kan...
ReplyDeleteAssalam
ReplyDeleteWah dah nk jd ank teruna bujang k madiha ye
He hee
Lembut tu yg sedappp ni
mmg perlu kerajinan lebih nk jd bulat2 camnihh.. kalu tun mmg debok2 ngan sudu doh nih.. haha
ReplyDeletetq.. menariks... Selamat Berkhatan :D
ReplyDeletewow...sedapnyer..gebu2..
ReplyDeletewoww..ni conpem terlajak laris woo!!
ReplyDeleteok nak try guna air didik pulakkk kita selalu guna time bancuh tu guna air sejuk je ..............
ReplyDeleteOwh..nk lembut kena guna air didih rupanya..tq
ReplyDeletetumpang tanya, sy ikut cara ni, tapi kenapa cucur sy jadi hancur berderai ye bila sy sudu kan ke dalam minyak, sy belum sempat balik2kan dia da hancur.
ReplyDeleteNurao Huda : mungkin cara bancuh tu tak betul kot? tepong tu mestilah 'masak' terkena air panas tu. bancuhan ni akan jadi seperti doh. boleh dikepal2. kalau betul cara bancuhnya mesti takkan hancur.
ReplyDeletenak tanya kak madiha, macam mana rupa 'tepung yg dah masak' lepas gaul2 tu ye? huuhu google2 tak jumpa apa rupa..takut salah buat..mmg kacau sampai jadi doh donut tu ke? tulun2
ReplyDelete