Sekarang ni musim mangga agaknya kan. Banyak betul mangga sana sini. Rezeki MaDiHaA baru2 ni bila makcik beri 4 biji mangga yang diambil dari kampong rakannya. Lupa la pulak kat mana... ada makcik dok sebut... haha.. nampak sangatlah MaDiHaA ni dah tua kan.. banyak benda yang lupa. Adoiii... Tapi memang dah tua pun... sebab hari ni hari tua kita.. hihihi....
Oklah.. jom tengok resepi Sambal Belacan Mangga yang menyelerakan ni jom...
Sambal Belacan Mangga
Resepi : MaDiHaA aka Ratna
Bahan2
4 biji cili merah
6 biji cili padi
2 inci belacan ~ dibakar sekejap
1 biji tomato saiz sederhana
2 sudu besar jus limau nipis
3 sudu besar air masak
gula secukup rasa
garam secukup rasa
Bahan2 hiris
1/2 biji mangga saiz spt dlm gambar..
Cara menyediakan
1. Segala cili & tomato dibersihkan & tos. Patah2kan cili merah & masukkan dalam blender basah. Campurkan dengan cili padi, belacan, tomato yang didadu, jus limau nipis, air serta garam & gula secukup rasa.
2. Kisar sehingga hancur. Masukkan dalam mangkuk.
3. Mangga dikopek kulitnya & cincang2 dengan pisau di atas isinya. Hiris isi yang dicincang & masukkan dalam sambal yang dikisar tadi. Kuantiti mangga ikut selera masing2 ye. Kacau sebati & rasa jika perlu tambah apa2 yang kurang silalah tambah sendiri ye.
4. Sedia dihidangkan bersama ulaman yang digemari atau dengan ikan bakar.
Selamat mencuba!
Perghhh...sedapnya... Terliur tgk...
ReplyDeleteailio meleleh... hehehehe
ReplyDeletetak pernah makan lagi sambal belacan pesen camni..nnt boleh try..
ReplyDeleteGerenti tambah nasi :)
ReplyDeleteSedapnya..copy resepi sbb mangga dlm stok
ReplyDelete