Edisi nak habiskan durian frozen dalam freezer. Tiba2 datang idea buat kuih cara perisa durian ni untuk iftar hari pertama. Maklumlah hari pertama puasa kan hari Ahad.. jadi bolehlah nak buat kuih untuk berbuka. Kalau hari bekerja... pendek kata kuih bazar ajelah.. Rasa kuih cara ni tidaklah kuat sangat rasa durian tu... Nak campur banyak takut adunan jadi pekat & susah pula gula nak tenggelam. Adunan ni kira ngam2 je.. tak pekat sangat & tak cair sangat. Kalau nak rasa kelainan kuih cara bolehla cuba... biasa kita makan kuih cara perisa pandan.. kali ni perisa durian pulak... hihihi...
Kuih Cara Durian
Resepi : MaDiHaA aka Ratna
Bahan2
1 cawan tepong gandum
1 3/4 cawan santan sederhana pekat (boleh tambah 1 ~ 2 sudu besar air jika perlu)
90 g isi durian
1 biji telur B
secubit garam
sedikit pewarna kuning telur
Gula secukupnya
Minyak masak secukupnya
Cara menyediakan
1. Masukkan isi durian ke dalam pengisar diikuti dengan telur, tepong, santan, garam & pewarna kuning. Kisar sehingga halus & sebati.
2. Panaskan acuan cara & oles dengan sedikit minyak masak. (MaDiHaA guna berus silikon.. jika tiada boleh buat berus dengan daun pandan yang diikan tebal & lipat2) Tuangkan 2/3 adunan ke dalam acuan cara. Masukkan gula pasir ikut manis yg disukai lebih kurang 1/2 sudu kecil atau lebih. Tambahkan lagi adunan kuih cara menutupi gula. Tutup acuan cara & biar seketika sehingga kuih masak.
3. Buka penutup & bolehlah keluarkan kuih cara & susun berdakap di atas pinggan kuih. Buat sehingga habis.
Selamat mencuba!
salam kak, mst harum satu rumah kan masa bakar kuih ni...
ReplyDeleteKeliatannya sangat enak sekali kuenya !!
ReplyDeletePantangan Makanan Penderita Penyakit Tuberkulosis
Pantangan Makanan Penderita Penyakit Liver
Pantangan Makanan Penderita Penyakit Perut Kembung
kalau nak buat cara manis,boleh guna resepi ni ke? kecuali tak letak durian
ReplyDelete