Bahan2
1 peket laksa kering d rendam 1jam dn rebus hingga empok dan toskan (MaDiHaA buat laksa sendiri.. resepi kat SINI )
secekak daun kesum
2 kuntum bunga kantan
8 keping asam gelugur
garam & gula secukup rasa
air secukupnya
Sambil rebus laksa boleh lah buat kuahnya
Sambil rebus laksa boleh lah buat kuahnya
Bahan kuah
1 tin besar sardin (ambil sosnya sekali)
1 labu bawang besar
1/2 inci belacan
5 tangkai cili kering (MaDiHaA lebihkan sikit)
4 cwn air + 6 cawan lagi
1 tin besar sardin (ambil sosnya sekali)
1 labu bawang besar
1/2 inci belacan
5 tangkai cili kering (MaDiHaA lebihkan sikit)
4 cwn air + 6 cawan lagi
Bahan sampingan
timun
bawang besar
telur rebus
hirisan cili padi
limau nipis/limau kasturi
Cara menyediakan
1. Semua bahan kuah dikisar halus. Masukan dlm periuk, lebihan sisa dlm belander di tambah dgn 6 cwn air dan curah dlm periuk.
2. Masukan daun kesum, bunga kantan, 8 keping asam gelugur, garam dn gula secukup rasa.
3. Bila dah gelegak rasa pun dah cukup sdp boleh lah tutup api. Ikut kepekatan kuah yang anda suka & bolehlah hidangkan laksa dengan bahan2 sampingan yang lain.
1. Semua bahan kuah dikisar halus. Masukan dlm periuk, lebihan sisa dlm belander di tambah dgn 6 cwn air dan curah dlm periuk.
2. Masukan daun kesum, bunga kantan, 8 keping asam gelugur, garam dn gula secukup rasa.
3. Bila dah gelegak rasa pun dah cukup sdp boleh lah tutup api. Ikut kepekatan kuah yang anda suka & bolehlah hidangkan laksa dengan bahan2 sampingan yang lain.
Haishhh... dok kalut2 layan tetamu... lupa nak snap gambar kuah laksanya...
Selamat mencuba!
sedapnyer laksa..
ReplyDeleteagak2 sy buat ni husbnd sedor tak?? Pasai dia tak makan sardin yg dimasak... sardin cap apa ni Kak Ratna???
ReplyDeleteNor Nazliana : memang sedap Nor... dah jadi fav akak skrg ni...
ReplyDeleteSeri Kandi Tanah Jauhar: buat dulu Seri... diam2 jangan bagitau dia... esok baru bagitau.. hehe... Akak guna sardin jenama King Cup.
waaaaaaaaa bagus jugak nih kak.... pakai sadin je senang ek
ReplyDeletemenariksss nya.. harus dicuba nih.. thanks sis!!
ReplyDeleteSedapnya... Boleh cuba ni...
ReplyDeleteNew post - Resepi Nasi Goreng Ikan Sardin Hadiah Dari Hati
Saya dh cuba. Sedap! :-)
DeleteSaya dh cuba. Sedap! :-)
DeleteSy dh cuba..sedap sgt.senang sgt..tq ye share..
ReplyDeleteDh cuba mmng sedap.
ReplyDeleteMula2 biras yg ckp pkai sardin je..x percaya sedp ke..rupa2 nya rasanya lbih kurang sama dgn guna ikan..x penat nak asingkn ikan dn tulang nya sbb dh ada sardin..😁😁
Assalamualaikum.
ReplyDeleteSaya dah cuba laksa sardin resipi Puan. Simple, cepat dan jimat masa. Terima Kasih Puan.
heheh boleh la cuba nanti untuk kawan kawan office hehehe
ReplyDeleteSaya dh buat untuk jamuan raya tahun 2019..memang menjadi
ReplyDeleteSaya dh buat untuk jamuan raya tahun 2019..memang menjadi
ReplyDelete