Wednesday, September 24, 2014

Laksa Homemade... bersih, suci & halal..



Assalamualaikum & salam sejahtera...

Seronok tak terkata bila berjaya buat laksa sendiri di rumah.  Dah bertahun2 simpan acuan laksa ni... tapi sekali pun tak digunakan buat laksa.  Cuma gunakan untuk buat muruku je... itupun dulu2 zaman belum ada blog... hehe..


Baru2 ni tekak teringin sangat nak makan laksa buat sendiri.  Memang betul2 faktor umur tau... kalau tak sebelum ni.. tengok laksa asam atau laksa Penang tu langsung tak teringin a.k.a tak berminat.  Dulu yang jadi pilihan hanya laksa lemak versi pantai timur tu je.  Tapi sekarang ni sejak2 dah masuk era 40an ni... tekak betul2 dah berubah. Pantang ternampak laksa asam... mesti kecur.. hmm... sabar jelah...


Oklah hari ni MaDiHaA share cara2 buat laksa sendiri kat rumah ye.  Sangat menjimatkan & yang paling penting kita makan pun tanpa was2 sebab dijamin bersih, suci & halal... MaDiHaA zaman budak2 dulu pernah tengok ma buat laksa... uli dengan air panas.. sekarang dah umur 40 lebih ni barulah nak mencubanya sendiri.. hehe..  Terima kasih kak Azlina di atas perkongsian resepi ye... izin share resepi kat blog saya pula ye.. senang sangat membuatnya.. yang penting mesti ada acuannya... samada jenis macam MaDiHaA punya atau jenis tekan yang biasa orang India guna tu pun boleh....

 
LAKSA HOMEMADE

Resepi : Kak Azlina




BAHAN BAHANNYA

  • 1 mangkuk sedang tepung gandum
  • 1 mangkuk sedang tepung beras (gunakan saiz mangkuk yang sama semasa menyukat tepong)
  • tambahan tepong gandum secukupnya
  • Air panas secukupnya
  • Air sejuk secukupnya letak dalam besen

CARA MEMBUATNYA

  • Mula2, campurkan semua tepung2 tu dan masukkan air panas sedikit2 uli dari tepi bekas menguli, jgn banyak2 ya..Gunakan senduk or whatever alat yang ada kat rumah masing2 dan gaulkan ia sehingga nampak tepong masak kesemuanya (macam buat cucur air didih tu), nak gaul dgn tangan melecur pulak, kan panas tu.. 
  • Lepas tu masukkan pula air sejuk, dan uli lah ia dengan tangan sehingga menjadi doh sambil ditambahkan tepong gandum sikit demi sikit sehinggalah doh tak melekat ditangan. 
  •  Sediakan seperiuk air panas dan sebekas air sejuk berdekatannya. 
  •  Masukkan doh sikit2 kedalam acu muruku...
  • Then, pusingkan acuan tu ke dalam air panas mendidih sampai habis dohnya dan dilerai2kan supaya laksa tu tak melekat. 
  • Bila laksa dah timbul bolehlah diangkat dan terus transfer ke bekas air sejuk buat seketika dan kemudiannya toskan laksa tu. Ulang lagi step yang sama sehingga doh habis. Dah siap..... boleh sediakan kuahnya pula...

Selamat mencuba!

3 comments:

Bbwana adienia said...

cantik kejadian laksa tu kak..saya suka makan laksa homemade ni..lebih terasa kesedapannya kan kak..

lieyalatif said...

puas hati buat sendiri kan kak.... rase pun beribu2 kali sedap hah....bagus akak...mmg rajin...

pandai akak buat sebab mmg cantik jek laksa akak buat nieh...

Cida de' Nuanza said...

waaa...bestnya wat laksa sendiri
kite 2 hari lepas konon nk buat mee kuning sendiri...tp x menjadi plak..huuu..mee nya melekat2 antara satu sama lain

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...