Thursday, November 13, 2014

Baked Potato.... sedapnyerrr...



Assalamualaikum & salam sejahtera....




Nampak Izah Daut buat baked potato minggu lepas buat hati tak keruan.  Walaupun nak membuatnya memerlukan masa yang agak lama kerana banyak step... tapi rajinkan diri juga membuatnya.  Anak2 memang suka sangat apa2 juadah dari kentang.  Tak rugi mencuba... memang sangat2 sedap.  Ada beberapa versi yang pernah MaDiHaA buat sebelum ni.  Kalau dah namanya kentang.. memang semuanya sedap... hehe..

Terima kasih Izah bagi idea baru2 ni ye.  Akak buat intinya ikut bahan yang ada kat rumah aje.  Jadi.. ada sikit olahan pada resepi inti tu.  Anda boleh pilih mana2 resepi inti ikut kegemaran atau ikut bahan yang ada kat rumah je.. tak perlulah nak straight sangat... Jom cuba pada penggemar kentang!

BAKED POTATO

Sumber : Izah Daut

Dicuba oleh : MaDiHaA aka Ratna

Bahannya:

8-10 biji kentang sederhana (MaDiHaA guna 10 biji)

(kalau guna kentang russet tu agak besar, so 5-6 biji dah cukup)

garam



Bersihkan kentang dan rebus sebiji tanpa potong n tanpa dibuang kulit.

Saya guna kaedah rebus. Kalau nak bakar dalam oven pun boleh.

Rebus hingga boleh dicucuk dgn lidi. Jangan sampai lembik pula. Pantau kentang anda.

Garam ditabur dlm rebusan bila kentang hampir masak.

Bila kentang empuk terus rendamkan ke dalam air sejuk.



Untuk Inti: (versi Izah Daut)

250 gram daging cincang / ayam

1 biji bawang besar

2 ulas bawang putih

cendawan dalam tin

1 biji tomato

sedikit lada hitam

lada sulah

sedikit sos tomato

sedikit tumix ayam

daun sup

garam & gula

Cili benggala 





caranya: Tumiskan bawang besar dan bawang putih hingga layu.

Masukkan daging dan goreng sebentar hingga daging pucat.

Masukkan tomato dan cendawan yang dipotong dadu.

Perasakan dengan bahan bahan di atas.

Akhirnya boleh masukkan cili benggala dan tutup api.
 



Untuk Inti : (versi MaDiHaA)
300 gm daging kisar ~ dilerai2kan
1 biji carrot ~ potong kiub/sagat kasar
2 batang celery ~ hiris halus
1 biji tomato ~ didadu
1 biji cili merah ~ buang biji & cincang halus
2 biji bawang mesar ~ didadu
4 ulas bawang putih ~ didadu
1 sudu besar lada hitam yang dikisar halus
1 sudu kecil lada sulah
garam secukup rasa (masin sikit tak apa sebab nanti kita akan gaulkan dengan kentang lecek)
2 sudu kecil gula 
(Cara memasak sama seperti di atas)




Penyediaan baked potato.



Bahan:



Kentang rebus

Inti

sedikit mayonis (MaDiHaA guna 2 sudu besar)

sedikit susu segar/cair (MaDiHaA guna 1/3 cawan susu segar)

sedikit mentega (MaDiHaA guna 2 sudu besar)

cheddar cheese @ mozarella Cheese

garam jika perlu



Caranya



1. Kentang dipotong 2. 

2. Korek isi kentang dan biarkan sedikit seperti kolam. Boleh dibungkus dgn aluminium foil / alas dgn muffin paper.

*boleh rujuk gambar di atas.

3. Isi kentang dilecek. Masukkan sedikit mayonis, susu cair, mentega dan sedikit mozarella cheese.

4. Kemudian masukkan semua inti tadi. Gaul sebati. Inti sedia digunakan.

5. Masukkan inti tadi ke dalam kolam kentang. Buat sehingga habis.

6. Panaskan oven 200 c api atas. Tabus cheese di atas kentang dan bakar sehingga cheese cair.  Sedia dihidang.



Selamat mencuba!

5 comments:

  1. salam kak
    menarik jgk ne..bdk2 mesti suka..kntang pun byk kbohdrt leh gnti nasi ne.

    ReplyDelete
  2. Betul kak. Penggemar kentang mesti suka. Anak saya ada juge yg kureng makan kentang. Tapi bila buat gini beriya diorang mengadap. Xsangka juge saya rupanya diorang suke makan. Hehe.
    Betul kak. Guna apa yg ada kat dapo je. InsyaAllah xlari rasa dia

    ReplyDelete
  3. Salam kenal! blognya enak! Saya dari team Kumpulbagi.
    Jika Anda mau share dan download files dengan gampang kunjungi page kami di: www.kumpulbagi.com
    Semuanya gratis, cepat dan tanpa limitasi. Anda bisa upload sebanyak files (audio, video, pdf, jpg, dll.), membuat koleksi berkas dan bagikan dengan lainya.
    Coba servis kami tanpa registrasi:)

    ReplyDelete
  4. YA AMPUN!!!
    Tak sanggup nak tengok lagi setelah membaca resepinya.... ampun sedap!

    ReplyDelete