Entah kali ke berapa dah buat muffin ni pun tak taulah... dah berkenan sangat dengan resepi yang satu ini. MaDiHaA adaptasi dari resepi muffin pisang resepi Wendy Khor. MaDiHaA kurangkan kuantiti tepong & tambah serbuk coklat sama kuantiti dengan pengurangan tepong. Kemudian tambah pula dengan coklat chips. Hasilnya? Hmmmm... yummehh... gebuuu & sedap sangat2... Yang penting jangan terlebih aduk ye.. pantang adunan muffin terlebih kacau nanti muffin tak jadi gebu.
Jom cuba resepi ni sesiapa yang ada lebihan pisang kat rumah tu... resepi kat bawah ni dapat agak banyak ye.. jika penghuni rumah tak ramai sangat.. buat separuh adunan saja. Tapi kalau rasa nak bersedekah tu.. boleh je ikut resepi kat bawah... boleh buat amal jariah sikit bagi jiran2 merasa...hihi..
Muffin Pisang Coklat Chips
Diolah oleh : MaDiHaA a.k.a Ratna
Adaptasi dari : Banana Muffin, Wendy Khor recipe book
Bahan2 A
400 gm butter (dicairkan)
300 gm / 6 biji telur
200 gm susu segar
Bahan B
600 gm pisang yang dilecek
300 gm gula perang (resepi asal guna 400 gm gula kastor~ terpulang anda nak letak byk mana)
2 gm garam
Bahan C
530 gm tepong gandum
10gm (2 tsp) baking powder
10gm (2 tsp) sodium bicarbonate
20 gm serbuk coklat
Bahan D
1 cawan coklat chips
Cara2 menyediakan
1. Campurkan butter cair yang telah disejukkan bersama telur & susu. Kacau sehingga rata.
2. Ayak kesemua bahan C. Ketepikan dahulu.
3. Dalam mangkuk yang besar.. campurkan pisang lecek, gula & garam.
Gaulkan sehingga rata & gula hancur. Masukkan bahan A & kacau
rata.
4.
Akhir sekali masukkan setengah cawan coklat chips & bahan yang
diayak & kacau rata. Jangan terlebih kacau.. Cukup sekadar sebati
saja.
5.
Sudukan ke dalam acuan muffin yang disediakan sebanyak 3/4 penuh.
Taburkan sedikit coklat chips atas permukaan
muffin. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu selama
20 - 25 minit dengan suhu 180C. (bergantung oven masing2).
Selamat mencuba!
Assalamualaikum Ratna...
ReplyDeleteMama pun buat banana choc chip muffins tadi, tapi bukan resepi yang ini. Mama punya tak de koko. Mama buat tadi pun sebab pisang dan melambai lambai longlai mintak dibelai... hahaha....
Montok montok muffin Ratna. Menggamit selera!
assalam
ReplyDeletesedapnya, montok2 muffin k madiha
suka ni budak2 kalu nampk
ada coklat chips lg bertambah sedap kan
This comment has been removed by the author.
ReplyDeletesuka sgt tgk muffin yg naik kembang mcm nii..geram nk mkn ^^_^
ReplyDeletecantik kejadiannye kak...nampak gebusnye...coklat ngan pisang mmg gandingan yg mantop kan kak....
ReplyDeleteAslmkum Ratna
ReplyDeleteMembukit elok muffin pisang ni....boleh masuk senarai.dah lama tak buat muffin.
apa2 makanan yang berasaskan pisang memang favorite saya kak
ReplyDelete