Monday, November 3, 2014

Potato Fritters



Assalamualaikum & salam sejahtera..


Orang lain dah berzaman buat.... kita baru je nak mencuba... hihii... biasalahkan.. dahla buat lambat.. nak update ke blog pun lambat juga... jadi dua kali lambat gitu.  Takpelah yang penting kita cuba walaupun ketinggalan keretapi.   Kat FB skrg dah masuk musim jeruk asamboi... macam2 dorang dok buat & tayang kat FB.. ada guna mangga, jambu batu, epal hijau, nenas.. eh eh... baru teringat MaDiHaA pun dah pernah buat dah lamaaaaa DULU dalam 2 tahun lepas... tp MaDiHaA buat guna buah betik.. memang sedapp.. tak sangka pulak sekarang ni tiba2 femes & jadi viral kat FB... ish ish ishhh.... kat FB memang cepat merebak... tp takpelah kan benda baik memang bagus dikongsi bersama...

Oklah nak ucapkan terima kasih Noraida Durani untuk resepi ni ye.  Jumpa resepi ni... jadi kita cuba yang ni la.. rasanya mcm ada banyak versi jugak kot... makan panas2 sedap.. rangup..

 
POTATO FRITTERS
Resepi :  Noraida Durani

Bahan2
3 biji kentang (sagat halus)
4 sdm tpung jagung
3 sdm tpung gandum
1 biji telur
Daun bawang
Serbuk Lada sulah
Garam
Ajinamoto (abaikan jika tdak perlu)
Minyak masak (utk mgoreng)

1. Satukan kentang yg telah dsagat dgn tepung jagung, tepung gandum, daun bawang, telur, serbuk lada sulah, garam, ajinamoto...gaul sebati
2. Panaskan minyak masak....sudukan dan goreng agak2 leper....balik2 kan...tunggu sampai masak... angkat....siap.  Sedap dimakan panas2 bersama sos yang disukai.

Selamat mencuba!

8 comments:

  1. assalamualaikum kak..
    ermm.. petang2 ni kalau dapat cucur camni mmg best kak.. lagi2 time dah lepas2 asar ni.. tapi apa kan daya.. kat opis.. kalau boleh mencucur kan bagos.. hahaha.. :) nani pun lom pernah wat.. kalau ada kentang jadi benda lain je.. x di buat jugak..

    ReplyDelete
  2. Nampak ramai yg dah mencuba resepi ni. Entah bila nak sampai seru...

    ReplyDelete
  3. Orang putih cakap "better late than never". Ini mesti sedap!

    ReplyDelete
  4. saya pon ada buat kak
    memang best
    makanan santai2
    sekejapan licin

    ReplyDelete
  5. Sedap... Tapi bab nk sagat kentang tu lah yg saya paling malas tau kak. Buat ni kejap je habis

    Haah la kak ratna. Jd viral jeruk mangga ni skrg. Seingat LM 4-5 tahun lalu selalu sy buat jeruk betik tp pki asam boi merah. Kebetulan kwn kat doha ajar pki buah lai pun pki asam boi merah. Skrg ni tgk harga jeruk mangga ni kat station minyak blh thn harganya. Mahal jugak

    ReplyDelete
  6. Sedap kalu mkn sambil menonton tv..

    ReplyDelete
  7. assalam
    sedappp cucur kentang ni
    layan ptg2 ngan air teh o

    ReplyDelete
  8. Sedapnya, ada entang nanti kita buat. Hihi

    Jemput singgah blog saya MamaBijakAnakSihat

    ReplyDelete