Wednesday, June 17, 2015

Kari Ayam Berkentang

Assalamualaikum & salam sejahtera...

Tak tau kenapa MaDiHaA kalau bab masak kari mesti failed!  Tengok orang lain buat kari menarik je... merah menyala & berminyak2... hehe.. Agaknya sebab MaDiHaA tak guna serbuk cili & lagi satu mungkin sebab penggunaan minyak yang minima tu yang buat kari MaDiHaA kurang pecah minyak.  Maklumla.. konon2 untuk jaga kesihatan kan.. tak maula guna minyak banyak2 sangat.  Pastu.. kulit ayam pun memang setiap kali masak mesti MaDiHaA buang.. jadi memang takdelah lemak2 dari ayam yang menyumbang kepada lemak untuk kuah tu.  Biasa kalau masak nasi ayam boleh tengok beza kalau rebus ayam sekali kulit dengan rebus ayam tanpa kulit. Kalau yang takde kulit tu memang kurang minyak2 yang timbul dalam sup tu.. berbanding kalau rebus ayam dengan kulitnya sekali memang banyak minyak yang keluar. So buat nasi ayam pun nampak cantik je berminyak2. Tapi nasi ayam MaDiHaA kurang minyakla sebab guna ayam tanpa kulit.. hehe.. Takpelah kan.. yang penting kesihatan keluarga tu yang kita kena jaga.  

Bila difikir2.. lagi satu penyebabnya... rasa2nya mungkin sebab dok guna santan kotak... mana boleh lawan dengan santan dari kelapa parut kan? hihi.. Tulah.. kalau dah malas tu faham2 sendirilah... Tau nak yang mudah je kan.  Nak buat macamana.. ibu bekerja memang sokmo fikir nak yang cepat aje.  Cepat siap masak boleh sambung buat kerja lain pulak yang banyak menanti.... semuanya nak disiapkan sepulang dari kerja... 

Oklah.. sebelum letak resepi MaDiHaA nak ucapkan Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak buat semua pengunjung blog MaDiHaA & selamat menjalani ibadah puasa.



Kari Ayam Berkentang

Bahan2
1/2 ekor ayam `~ dipotong sederhana besar & bersihkan (MaDiHaA buang kulit)
2 biji kentang ~ kupas & potong 4 atau 6
2 sudu besar kisaran cili kering + bawang besar + bawang putih
3 sudu besar rempah kari ayam/daging + air dijadikan pes
1 sudu besar asam jawa + air ambil jus
700 ml air
1 kotak santan
minyak masak secukupnya
garam & serbuk perasa secukupnya

Bahan tumisan
2 tangkai daun kari
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum cengkih
2 biji buah pelaga
4 ulas bawang merah ~ dihiris
2 ulas bawang putih ~ dihiris
1 inci halia ~ hiris batang mancis

Cara menyediakan
1. Panaskan minyak lalu tumiskan bahan tumisan sehingga berbau harum. Masukkan 2 sudu bahan kisaran cili kering + bawang kacau rata. Bila terbit minyak, masukkan pes rempah kari & kacau rata sampai rempah masak.
2. Masukkan ayam & gaul rata. Tuang air asam jawa & biar mendidih sebentar. Masukkan air & kacau rata & biarkan hingga mendidih. 
3. Masukkan kentang & kacau sebati.  Tunggu hingga kentang hampir empuk.
4. Tambah santan, garam & serbuk perasa secukup rasa.  Kecilkan api & tunggu sehingga kari nampak pecah minyak.  Bila secukup rasa bolehlah dihidangkan.

Selamat memasak!

No comments:

Post a Comment