Waktu cuti2 camni goreng jemput2 untuk sarapan atau minum petang pun syok juga. Anak-anak tu dok lapar je semedang. Moh kita ke dapur....
Jemput-Jemput Jejari Ketam
Resepi : MaDiHaA aka Ratna
Bahan2
600 gm tepong gandum
10 batang jejari ketam ~ dihiris
semangkuk kecil hirisan kobis
1 labu bawang besar ~ didadu kecil
1 biji cili merah ~ hiris buang biji & hiris halus
750 - 800 ml air
1 biji telur
Garam secukup rasa
Serbuk perasa jika suka
Minyak masak secukupnya
Cara menyediakan
- Masukkan tepong gandum dalam besen sederhana besar. Masukkan hirisan jejari ketam, kobis, bawang besar, cili, garam serta serbuk perasa. Gaulkan sebati.
- Tuangkan separuh air dan kacau rata. Masukkan telur & kacau. Tuangkan baki air & kacau hingga rata. Pastikan bancuhan secukup rasa.
- Panaskan minyak guna api sederhana & gorenglah jemput2 dengan sudu satu persatu ke dalam minyak panas. Balikkan jemput2 bila dah kekuningan. Angkat bila kedua2nya kekuningan & toskan dahulu sebelum dihidang bersama sos kegemaran.
Assalamualaikum Kak Madiha,
ReplyDeleteNak tanya boleh tak saya nak beli asam rong dari kakak kalau ada stok? kalau tiada di mana saya boleh dapat bekalan di Lembah Klang ni ya?
kelihatannya sangat enak sekali masakannya !!
ReplyDeleteObat Tradisional Tuntaskan Kista Ginjal
Keliatannya sangat enak sekali , jadi tidak sabar untuk menyobanya !!
ReplyDeletePantangan Makanan Penderita Penyakit Tuberkulosis
Pantangan Makanan Penderita Penyakit Liver
Pantangan Makanan Penderita Penyakit Perut Kembung