Wednesday, December 9, 2015

Kuih Kasui / Kaswi... kuih evergreen

Assalamualaikum & salam sejahtera...

Kuih kasui / kaswi ni adalah antara kuih favourites MaDiHaA sekeluarga.  Kuih paling mudah nak dibuat. Kalau balik kampong pun kerap juga buat. Kat kampong lagi seronok nak buat kuih ni sebab nanti dapat makan dengan kelapa parut dari kelapa yang kulitnya belum kering. Kat KL ni jarang sangat dapat jumpa kelapa yang berkulit muda.. rata2 semuanya kulit dah kering. Nasib2 je jumpa kelapa yang kulitnya masih berwarna cerah.  Sekiranya kebetulan masa nak beli kelapa ternampak kelapa kulit warna cerah.. awal2 MaDiHaA akan ambik dulu & minta diparutkan sekali. Simpan stok kot2 rajin nak buat kuih kaswi atau apam.  Kali ni bernasib baik juga sebab terjumpa kelapa berkulit muda... maka rajinkan diri buat kuih kasui.  Bolehlah buat kudap2 anak2 kat rumah masa cuti sekolah ni.

Ini resepi terbaik olahan MaDiHaA sendiri sejak dulu lagi. Resepi pun dah ingat dalam kepala dah.  Jarang buat kasui resepi orang lain sebab resepi sendiri dah cukup memuaskan hati sendiri.  Kadang2 bila nak mencuba resepi orang lain, tersentak kejap tengok kuantiti gula yang digunakan... oh... no no no... mesti terlajak manis.  Jadi resepi sendiri juga yang jadi pilihan sebab manisnya yang cukup2 je serta tekstur kuih pun secukup2 je lembutnya.
 
Kuih Kasui / Kaswi
Resepi MaDiHaA aka Ratna

Bahan2
3 cawan tepong gandum
1 1/2 cawan gula merah (MaDiHaA nak kurangkan manis jadi letak 1 cawan je gula merah + 2 sudu besar gula putih)
1/2 cawan tepong ubi
7 cawan air
2 helai daun pandan
3 sudu kecil air kapur (masukkan 1/4 cawan air dalam bekas kapur mkn & kacau2 sikit gunakan jari untuk menghasilkan air kapur yg  sederhana pekat, kemudian baru di sukat)
3 sudu besar kicap manis (untuk warna & untuk menaikkan rasa lemak)

Bahan salut
1 biji kelapa yang agak muda di parut putih
sedikit garam halus
(kukuskan kelapa sebentar untuk mengelakkan ia cepat basi)

Cara menyediakan
1. Masak gula merah bersama dengan 3 cawan air & daun pandan sehingga gula larut. Tapiskan & campurkan dengan 4 cawan air lagi.  
2. Panaskan periuk kukusan.
3. Campurkan tepong gandum dengan tepong ubi dalam satu bekas & gaulkan.  Tuangkan air gula sedikit demi sedikit sambil di kacau rata menggunakan whisker.  Campurkan air kapur & kicap & kacau sehingga tiada berbintil.  Tapiskan adunan ke dalam loyang saiz 10".
4. Kukus kuih sehingga masak lebih kurang 45 - 55 minit dengan penutup periuk kukusan dibalut dengan kain bersih. Jika ada air dipermukaan kuih, bolehlah dibuang dengan merengkan sedikit loyang & cedok dengan sudu. Boleh juga ambil tuala dapur bersih/tisu dapur & lapkan permukaan kuih.
5. Biarkan kuih betul2 sejuk sebelum dipotong & disalut dengan kelapa parut untuk hidangan pagi atau minum petang.  Kuih boleh dimasak waktu malam untuk dihidang keesokkan harinya.
Nota MaDiHaA : jika suka lebih manis.. boleh tambahkan sedikit gula pasir dalam adunan semasa membancuh. (boleh rasa sikit adunan yang dibancuh sebelum mengukus utk agak manis dah ok atau belum)  MaDiHaA tak suka manis2 sangat. 
Selamat mencuba!

4 comments:

  1. Kuih peberet CH ni Madihah..
    CH suka yg kenyal-kenyal sikit tu..
    Emmm dapnyaaa..

    ReplyDelete
  2. ya Allah kak...kuih nostalgia nie....lieya dulu mase sekolah2 rajin cube resepi2 senang...antaranye kuih kaswi ni laaa.... menjadi mase tu buat cume kaler tak gelap....pastu mak ajar boh kicap...bace dlm list bahan akak ade kicap gak.....

    pasal kelapa tu baru lieya tau kak...selama ni kalo beli bantai jek asalkan putih jek di mesin...jgn sampai kene hitam2 tu ..tak lawoo nak salut kuih kang...

    ReplyDelete
  3. sedapppnya kuih kaswi. ntah second preggy ni sokmo mengidam kuih tradisional. tap nak buatnya tak pandai. hehe

    ReplyDelete
  4. memang faveret kuih kaswi ni
    mak saya kalau buat lembik2 sket. sedap je masuk mulut

    ReplyDelete