Assalamualaikum & salam sejahtera...
Juadah yang tak pernah jemu disantap. Sememangnya apa saja juadah yang diperbuat dari pisang MaDiHaA tak pernah menolak. Alkisah dapat kiriman pisang raja dari bonda melalui adindaku. Masa terjadilah pengat pisang kegemaran ni. Bukan MaDiHaA je yang suka.. en. suami & anak2 pun suka. Hidang ketika panas atau sejuk, dua2 pun suka... Alhamdulillah di atas rezeki dari mu ya Allah...
Pengat Pisang Bersagu
Resepi : MaDiHaA a.k.a Ratna
Bahan2
1 sikat pisang (apa2 pisang yg sesuai spt pisang nipah, sematu, nangka, abu dll)
3 cawan santan pekat (atau secukupnya)
2 cawan air
3 sudu besar sagu biji halus ~ basuh di air paip menggunakan penapis sebelum digunakan
2 keping gula nisan (ikut manis sendiri)
1 helai daun pandan ~ cuci bersih & simpul
secubit garam
Cara menyediakan
1. Masak air dalam periuk kemudian masukkan sagu yang dicuci bersih. Peroi2kan & kacau sekali sekala sehingga biji sagu kelihatan jernih.
2. Masukkan santan pekat secukupnya, gula nisan, garam & daun pandan. Kalau sentiasa sehingga mendidih supaya santan tak membuak.
3. Masukkan pisang yang dihiris serong. Kacau2 selalu agak2 pisang dah lembut bolehlah padamkan air & hidang.
Selamat mencuba!
mkn time sejuk2 musim ujan ni sedapnya kak
ReplyDeletekalau dana, paling ske bt ngn pisang nangka, sbb masam2 dia tuh kene ngn kuah pengat yg lemak manis
pengat pisang memang kegemaran kak
ReplyDeletesedapnyaaaaaaaa
kegemaran saya ni
ReplyDelete