Buat masa sekarang ni, jadilah dapat update blog seminggu sekali. Sibuk sikit. Tengoklah ke depan nanti kot2 ada lebih masa terluang, bolelah update kerap sikit. Rindu wehh lama2 tak update. hihi...
MaDiHaA kongsi resepi ringkas je hari ni. Ini pun dah tak ingat bila masak. Bolehla kan dari tak update langsung. Ada banyak yang nak update, tapi takde masa nak edit2 gambar & nak menaip resepi. Pelan2lah kita kayuh. Rumah lagi satu lagilah lama tak update. Tak tau bila nak sapu habuk2. Entah2 dah penuh sawang, lipan kala jengking... hikss!
Talapia Goreng Sambal
Resepi : MaDiHaA aka Ratna
Bahan2
1 ekor ikan talapia saiz besar
garam & serbuk kunyit secukupnya
1 batang serai ~ diketuk
1 keping asam gelugur
minyak secukupnya
1 sudu kecil gula
garam secukup rasa
1/4 cawan air
1 mangkuk jus asam jawa untuk rendam ikan
Bahan Untuk Sambal
6-8 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih*
1 inci kunyit hidup*
20 biji cili padi hijau*
Cara menyediakan
1. Ikan dicuci bersih dikelar kemudian rendam dengan air asam jawa selama 10 minit. Kemudian cuci bersih & tos. Lumur garam & serbuk kunyit lalu digoreng garing. Angkat & ketepikan.
2. Tumbuk bahan bertanda* hingga lumat. Bawang merah di mayang nipis.
3. Panaskan minyak lalu tumiskan serai & bawang hiris. Kacau hingga naik bau. Kemudian masukkan bahan tumbuk & tumiskan hingga naik minyak. Sebelum tu.. boleh campaknya asam gelugur. Bila tumisan dah naik minyak, bolehlah masukkan gula, garam serta air.
4. Kacau2 sekejap kemudian bolehlah masukkan ikan goreng tadi dah balik2kan. supaya sambal melekat pada ikan. Matikan api dan bolehlah dihidangkan.
Selamat mencuba!
Samalah dengan saya Madiha... dah tak punya masa nak update hari2, sesekali tu bolehlah, tapi kalau dah berehat lama sikit, susah pulak nak merajinkan diri hihihiii.... talapia itu buat saya rindu nak balik kampung, nak makan ikan tu!
ReplyDelete