Monday, April 25, 2011

Cucur Udang Rangup


Assalamualaikum....

Sarapan kami pagi Sabtu yg lalu... Nak menghabiskan daun kuchai yang masih berbaki dalam esbox tu.. sayang pulak kalau tak digunakan.. daun kuchai tu  yang ku ambil dari pasu ma masa balik Keratong tempohari.. punyalah dah lama kan? Tapi alhamdulillah.. masih ada yang elok lagi setelah dipilih2.. Sebenarnya dah gunakan sebelum ni buat cucur udang juga masa mak, ma & adik2 datang masa mak bawak durian aritu... tapi masih ada baki lagi.. so.. buat lagi cucur udang yang sama... yang buat dulu tak sempat ambik gambar maklumlah.. dah ramai2 tu... mana sempat nak diposing2kan.. segan pun ye jugak.. hehe...

Selain gemarkan cucur udang biasa yang montok tu... aku suka juga buat cucur udang versi rangup gini... bila makan masa panas2/suam2 tu.. krup krap krup krap aje... memang best! Rangup diluar.. tapi di dalamnya lembut! Even bila dah sejuk sikit pun still rangup lagi... tapi kalau dibiarkan sampai ke petang.. hilanglah rangupnya tu yer...  iyerlah kan.. dah nama pun cucur udang.. bukannya kerepek udang.. hihihiiii... apa2pun..jom tengok resepi mudah ni... 


Cucur Udang Rangup

Bahan2
3 ½  cawan tepong gandum*
1 sudu besar (penuh) baking powder* (diayak bersama tepong gandum)
2 cawan isi udang
3 cawan air sejuk
2 sudu besar Knorr Pasti Sedap (jika tiada boleh gantikan dgn 1 sudu besar serbuk pati ayam)
1 ¼  sudu kecil garam (atau secukup rasa)
½  cekak daun kuchai ~ dibersihkan & hiris 2 cm, cuci & tos
¼ biji kubis ~ dihiris halus & cuci & tos
1 ½ biji bawang besar ~ dipotong dadu
½ sudu kecil kunyit serbuk
1 biji telur

Minyak untuk menggoreng


Cara2 Menyediakan
1. Campurkan kesemua bahan2 dalam satu bekas yang besar kecuali air & telur.  
2. Gaulkan kesemua bahan2 tadi biar rata.  Masukkan telur & air sikit demi sikit sambil dikacau rata.  Habiskan kesemua air & kacau rata.
3. Panaskan minyak yang banyak secukupnya dengan api yang sederhana.
4. Ambil sesenduk kecil bancuhan cucur (sebaiknya gunakan senduk nasi yg lebar tu) lalu cucurkan ke dalam minyak yang telah panas dengan cara membentuk cucur menjadi bentuk yang agak lebar.  Ulangi proses sehingga cucur memenuhi kuali.
5. Bila cucur timbul.. cerai-ceraikan cucur supaya tidak melekat antara satu sama lain. Terbalikkan cucur & goreng sehingga garing ke dua2 belah.
6. Bila dah garing, angkat & toskan.
7. Hidang cucur udang dengan sos cili kegemaran semasa panas2 atau suam2 untuk nikmati kerangupannya. (MaDiHaA hidang dengan sos cili lebihan nasi ayam yang dibuat sebelumnya)

Selamat mencuba!



23 comments:

  1. suka ngan cucur udang,lamanya tak makan cucur udang dengan kuah kacang

    ReplyDelete
  2. Assalam kak,sedapnya cucuq udang..Lama juga xwat cucuq udang nih..Nmpak cucuq akak,mmg terliuq,sekbek dah kenyang mkn mee kari,hihi..

    ReplyDelete
  3. Salam Madiha...

    Sedap ni wat breskfast...ngap..ngap...ada lagi ke...bak kak cek sepiring....he he...bukan seketul tau...he he

    kak cek datang lagi....bwk Macarons...;-)

    ReplyDelete
  4. salam Madiha
    sedapnya cucur udang tu...sesuai utk minum ptg...

    ReplyDelete
  5. kakkkk...
    kalau cucuq dah abis...bak sini set teko ko yg cantik tu kak...gerammmmmmm

    ReplyDelete
  6. salam diha,terliurnya akak tgk cucur pisang time2 begini..sedap betul untuk minum ptg kan?.

    ReplyDelete
  7. salam madiha.Nampak sedap la cucur ni.Hari ni budak2 kat kindie ada swimming.kak ros nak kena gi jenguk.Lepas brenang dapat makan ni sedapnya....nak kena buat la

    ReplyDelete
  8. cwn lagi 2 bijik tu utk sy ke? Dapnya ni mkn cucur udang... urmmm..

    ReplyDelete
  9. suka suka suka.. all time fav zura ialah jemput2 atau cucur ni ler.. akak nk sepiring.. pleaseeee... =)

    ReplyDelete
  10. sedaaaapppp nya... nak sikit...

    ReplyDelete
  11. madiha..cantiknya cucur udang kamu ituuu..
    sekata aje warnanya..memang best ni buat sarapanor minum petang..

    ReplyDelete
  12. salam madihah...nak tumpang mkn cucur lak!

    ReplyDelete
  13. bestnya!! my favourite! kat melawati ada satu kedai ni, jual a really crunchy cucur udang.

    ReplyDelete
  14. madihah, sedapnya cucur udang tu, nak tanyalah air sejuk tu air paip biasa atau air sejuk dlm peti sejuk...buat cucur pun kadang2 tak pas nih hehe...

    ReplyDelete
  15. Assalamualaikum...
    kalau daughter diana nie memang fav dia nie cucur udang.. tambahan lg yg rangup2 gitu... sedap2!!

    ReplyDelete
  16. cucur udangnyer nampak suci sangat...manis dan berseri...

    ReplyDelete
  17. msti best kalu rangup2 gitu alahai
    minum lak air teh O ke milo ke... bestnyer kn

    ReplyDelete
  18. sedapnyer cucur udang nih..madihah akk amik resepi ya tq..zila66

    ReplyDelete
  19. salam kak,
    dah lama jadi silent reader blog akak ni..
    bestnye cucur udang tu...mmg nmpk rangup & sedap ditekak...

    bole tak nk tanya nape pakai air sejuk eh? ada gak nmpk resepi lain pun sama gak kekdahnye....eager la nk tau...boleh kan kak...

    ReplyDelete
  20. ANONYMOUS: Salam.. air sejuk tu fungsinya untuk merangupkan batter cucur udang kita tu... sebaiknya gunakan air sejuk dari peti ais. pernah dengar cucur air didih tak? haa.. kalau kita guna air didih bila buat cucur.. cucur kita jadi lembut pulak.. itulah bezanya.. hehe.. sekiranya kita guna air paip biasa.. kerangupan tu agak kuranglah sikit.. harap dah terjawab apa yang curious tu ye...

    ReplyDelete
  21. wow nampak sedap lah kak.....tks for the air sejuk and air didih tips.....very useful

    ReplyDelete
  22. slm kak madiha.blh tny sikit di mana akak beli set teko n pinggan tu?cantik sgt la kak...resepi akak pun menyelerakan :)

    ReplyDelete
  23. Anonymous: set teko n pinggan tu hadiah perkahwinan akak dari mak saudara (allahyarhamah).. tp kalau tak silap akak dgr khabar khabar beli dari china... wallahualam.. tulah nak tanya pun orgnya dah takde.. hanya ini sebagai kenangan..

    ReplyDelete