Sunday, March 1, 2015

Puding Coklat Caramel

Assalamualaikum & salam sejahtera...


Entry express hari ni ye teman2.  Sebabnya hari cuti memang tak sempat nak mengadap lappy lama2.  Banyak sangat perkara yang perlu diberi keutamaan.  Jadi tanpa buang masa jom MaDiHaA kongsikan resepi dessert yang amat sedap sekali ni.  Terkenang2 kesedapannya.  Makan sejuk2 lagilah sedap.  

Puding Coklat Caramel ni amat sesuai sekali dijadikan juadah berbuka puasa maupun pencuci mulut untuk tetamu yang datang berkunjung.  Terima kasih pada Chef Hanieliza atau lebih mesra disapa sebagai Kak Liza untuk resepi enak ni ye.  Izinkan MaDiHaA share resepi ini di blog MaDiHaA pula ye.  Sebenarnya dah lama MaDiHaA cuba resepi ni.  Gambar pun kurang memuaskan sebab menggunakan kamera handphone megapixel yang rendah jadi gambar memang tak begitu baik.  Takpelah kan.. yang penting ada bukti yang MaDiHaA perlu cuba resepi sedap ni dan di sini MaDiHaA kongsikan buat teman2 jika ingin mencuba..


PUDING COKLAT CARAMEL
Sumber - FP Hanieliza

Bahan-bahan

Bahan A
½ cawan gula [buatkan caramel masak atas api perlahan hingga bertukar warna]

Bahan B
1 tin susu cair
1 cawan air
4 biji telur
1 s/k esen vanilla
4 s/b gula perang
1 s/b serbuk koko
3 s/b tepung jagung

Hiasan…Buah laici dalam tin

Cara Memasak
1. Gaulkan semua bahan B dan tapiskan dalam loyang yg berisi caramel. (MaDiHa blend kesemua bahan)
2. Kukuskan selama 30 minit dengan api sederhana.
3. Sejukkan dan terbalikkan dalam pinggan besar.
4. Hiaskan dengan buah laici atau sebarang buah koktel. 


Selamat mencuba!

1 comment:

  1. memang sedap makan sejuk ni tambahan ada laici tu nyaman masuk tekak

    ReplyDelete