Friday, February 12, 2010

Pulut Kuning & Rendang Ayam



Buat pulut kuning ni atas permintaan suami.. aku lawankan dengan rendang ayam jer.. malas nak buat kari..


PULUT KUNING
1 kg beras pulut – cuci bersih dan rendam semalaman bersama serbuk kunyit dan asam gelugur
2 keping asam gelugur
1 s/b serbuk kunyit
1 ½ - 2 cawan santan pekat (ni MaDiHa agak2 je ni..lupa nak sukat )
2 s/k garam larutkan bersama santan
1 s/b gula larutkan bersama santan

Cara2
Panaskan periuk pengukus. Toskan beras pulut dan masukkan beras ke dlm periuk kukus. Jika periuk kukus anda jenis yg berlubang besar.. kena alaskan dahulu dasarnya dengan daun pisang atau kain maslin. Boleh juga gunakan kain lampin baby yg belum pernah diguna.. ingat tu.. yg belum diguna yer… hehe.. Kukus selama setengah jam. Keluarkan pulut ke dalam besen dan tuangkan santan lalu diarong rata (dikacau2). Kukus lagi setengah jam dan bolehlah diangkat.



RENDANG AYAM
1 ekor ayam sederhana - potong kecil & cuci bersih
15 - 20 btg cili kering ]
15 biji cili padi ]
1 labu bwg besar ]
5 ulas bwg merah ]
3 ulas bwg putih ] dikisar halus
2 inci halia ]
1 inci kunyit hidup ]
1 inci lengkuas ]
4 btg serai ]
2 btg serai - dititik
1 helai daun kunyit - hiris halus
1/2 biji kelapa buat kerisik - tumbuk lumat
1 1/2 biji kelapa ambil santan
sedikit asam jawa - ramas dgn sikit air
minyak utk menumis
garam, gula & perasa secukupnya

Cara2 Memasak
-Panaskan minyak dan tumiskan bahan2 kisar & serai yg dititik sehingga wangi.
-Masukkan ayam dan kacau rata.
-Masukkan semua bahan2 yg tinggal kecuali daun kunyit & kerisik.
-Biarkan mendidih sambil dikacau supaya tak hangus.
-Bila hampir2 kering.. masukkan kerisik & daun kunyit.
-Biar kering sikit dan rasakan garamnya.. bila dah cukup rasa bolehlah dihidang.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...