
1/2 ekor ayam saiz kecik ~ potong sedang/kecik
garam & serbuk kunyit (utk salut ayam)
1 biji lobak merah saiz kecik ~ di hiris
2 inci kulit kayu manis dari sebatang kayu manis yg dibelah dua
4 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
1 biji bawang besar ~ dimayang bulat/separa bulat
2 ulas bawang putih ~ dicincang halus
2 cm halia ~ dihiris nipis & halus memanjang
1 biji cili merah/hijau ~ dihiris
2~3 senduk kecik sos tomato (ikut keperluan/ ikut berapa besar ayam.. biar ayam bersalut sos)
1~2 senduk kecik sos cili (ikut keperluan)
1 cawan air
bahan perasa & garam jika perlu
minyak utk menggoreng ayam
Cara2 Menyediakan
1. Ayam yg dipotong kecik dibersihkan & tos sebentar. Gaul dengan garam & serbuk kunyit. Panaskan minyak & goreng tiga suku masak. Angkat & ketepikan dulu.
2. Dalam kuali yg lain, panaskan sikit minyak lalu tumiskan rempah2 kasar tadi hingga naik bau. Masukkan bawang putih, bawang besar, hirisan cili & halia & tumis lagi hingga wangi.
3. Masukkan sos tomato, sos cili & air biar mendidih.
4. Masukkan ayam, lobak merah, sikit garam & perasa dan kacau2 hingga sos memekat.
5. Rasa & tambah bahan perasa jika ada yg kurang. Bolehlah diangkat & dihidang bersama nasi putih atau apa2 jenis nasi.
Selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment