Friday, July 9, 2010

Ayam Sos Tomato

Asyik-asyik ayam.. asyik-asyik ayam.. tak jemu2? Hmm... anak2 kat rumah memang semua 'hantu ayam'. Kalau masak ikan.. diaorang ikut mood.. kadang suka.. kadang dicebiknya.. kalau masak udang atau sotong semua suka... tapi kesian pulak kat Haziq yang allergy dengan benda2 tu semua.. Selalu sangat badannya bengkak2 naik gegata kalau tersilap makan.. Hmm... sebab tu asyik2 ayam... layan ajelah masakan simple ni.. masak ikut selera anak2 sebab tak pedas... ibu tak kisah sangat..



1/2 ekor ayam saiz kecik ~ potong sedang/kecik
garam & serbuk kunyit (utk salut ayam)
1 biji lobak merah saiz kecik ~ di hiris
2 inci kulit kayu manis dari sebatang kayu manis yg dibelah dua
4 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
1 biji bawang besar ~ dimayang bulat/separa bulat
2 ulas bawang putih ~ dicincang halus
2 cm halia ~ dihiris nipis & halus memanjang
1 biji cili merah/hijau ~ dihiris
2~3 senduk kecik sos tomato (ikut keperluan/ ikut berapa besar ayam.. biar ayam bersalut sos)
1~2 senduk kecik sos cili (ikut keperluan)
1 cawan air
bahan perasa & garam jika perlu
minyak utk menggoreng ayam

Cara2 Menyediakan
1. Ayam yg dipotong kecik dibersihkan & tos sebentar. Gaul dengan garam & serbuk kunyit. Panaskan minyak & goreng tiga suku masak. Angkat & ketepikan dulu.
2. Dalam kuali yg lain, panaskan sikit minyak lalu tumiskan rempah2 kasar tadi hingga naik bau. Masukkan bawang putih, bawang besar, hirisan cili & halia & tumis lagi hingga wangi.
3. Masukkan sos tomato, sos cili & air biar mendidih.
4. Masukkan ayam, lobak merah, sikit garam & perasa dan kacau2 hingga sos memekat.
5. Rasa & tambah bahan perasa jika ada yg kurang. Bolehlah diangkat & dihidang bersama nasi putih atau apa2 jenis nasi.

Selamat mencuba!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...