Ok semua.. inilah dia roti paratha yang aku buat untuk sarapan... bukan hari ni punya sebenarnya... tadi tu acah2 jer kata masak paratha sempena Deepavali.. dah tentu2 ini scheduled n3... hehehe.. masa u all baca n3 ni mesti aku tengah sibuk tolong mertua nak buat dodol kat kampong (Raub). Tu semua cik abang aku ler yg punya idea.. sebab raya haji dah tak lama lagi & kebetulan ada cuti 3 hari.. so dia ajak mak & sedara mara kat kg kacau dodol minggu ni.. so sedang elok boleh dibuat raya (itupun kalau dodol tak sempat habis sebelum raya ler.. hehehe...) insyaAllah.. kalau sempat ambik gambar.. bolehlah masuk n3 kacau dodol.. itupun kalau keadaan mengizinkan.. Ehh dah melalut2 pulak.. oklah.. meh tengok resepi roti paratha ni yer...
Resepi roti paratha ni hasil dari selongkar kat tenet aritu... sesaja nak mencari kelainan & mencuba resepi Indian Food pulak.. So terjumpa la byk resepi roti paratha.. antara yang menarik hati aku ialah roti paratha lobak putih atau raddish paratha nilah.. sebab nilai khasiat dalam lobak putih tu yang buat aku nak cuba resepi yang menggunakan lobak putih tu... Tapi resepi yang aku buat ni dah diubahsuai sikit ikut citarasa aku sendiri ler... Oh ya.. lupa nak bagitau.. sayur lobak putih ni memanglah ramai yg tak suka sebab rasanya yang agak maung.. tapi sebenarnya sayur lobak putih ni banyak khasiatnya. Antaranya ialah bagi menambah susu bagi ibu2 yang menyusukan bayi mereka.. malah ibu2 dalam pantang pun boleh makan sayur ni.. selain dari tu.. lobak putih juga elok diamalkan utk pesakit batu karang & penderita kencing kotor ataupun sapa2 yang ada penyakit kencing tak puas atau tak tos.. rasa nak kencing banyak tapi yg keluar sikit.. eloklah amalkan mkn sayur ni yer.. Ok jom tengok resepinya.. terima kasih kepada penyumbang idea resepi ini..
Bahan2
2 batang lobak putih saiz sedang (anggaran berat 600 gm)
1 pokok ketumbar (ambil daun & batang2nya sekali) ~ dipotong halus
3 ½ ~ 4 cawan tepong gandum (jangan habiskan semua masa menguli.. ikut kelembutan doh)
ekstra tepong diperlukan untuk mencanai doh
2 s/k serbuk cili (boleh kurangkan kalau taknak pedas)
1 s/k jintan putih
1 ¼ s/k garam
2 s/b minyak masak
1 s/k marjerin (kalau nak lembut sikit boleh tambah lg 1 s/k.. tp bg MaDiHaA dh ok dah..)
1 s/k garam masala (spt dalam gambar)
Cara2
1. Parut halus 1 batang lobak putih (seperti parut ubi kayu yang nak dibuat bingka). Tos & perahkan airnya sedikit.. jangan perah habis.. tp biarkan lembab2 sikit dan letak dalam satu mangkuk sesuai untuk menguli.
2. Sebiji lagi lobak putih disagat kasar (seperti nak buat kerabu mangga/ kek lobak merah tu.. guna mata yg halus sekali yer..). Campurkan sekali dalam mangkuk yang sama.
3. Campurkan serbuk cili, garam masala, garam, serbuk jintan putih, daun ketumbar dan gaul sebati menggunakan tangan.
4. Masukkan tepong secawan demi secawan sambil menguli. Sehingga cawan yang ke 3.. masukkan sikit demi sikit tepong hingga dapat doh yg kental. (Jangan habiskan terus tepong tadi).
5. Masukkan minyak masak & marjerin & uli lagi hingga doh menjadi lembut.
6. Lumurkan tangan dengan minyak & bahagikan doh kepada 10 bahagian (lebih kurang 78 - 80 gm setiap sebiji)
7. Taburkan tepong ke atas papan pencanai. Sapukan tepong pada roller pin. Ambil seketul doh & taburkan/salutkan sikit tepong lalu canai nipis doh seperti membuat capati.
8. Panaskan non stick pan, lengserkan sikit dengan minyak & masak paratha menggunakan api yang sederhana hingga kekuningan ke dua2 belah.
9. Ulangi proses yang sama sehingga habis.
10. Hidangkan roti paratha lobak putih dengan segera bersama sambal pedas mackerel/ kuah dhal/ kari ayam atau apa2 aje kuah kegemaran anda.
Selamat mencuba!
2 comments:
boleh cuba prata lobak putih ni..esok kena bangun awal ni:)
Cucu Puan Mazili, Kanser Leukimia ALL B- Cell.
Puan Mazili ada cucu lelaki berumur 3 tahun 8bulan yang dulu menghidap kanser Leukimia ALL B-Cell (Acute Precursor B-Cell All). Kalau dulu dia mengalami komplikasi limpa dan hati yang dah bengkak tapi sekarang syukur dia dah sembuh dengan rawatan doktor dan rawatan dari Jutawan Herbs.Sekarang dia menjalani kehidupan seperti kanak-kanak sihat lain.
..................................................................
▪️Puan Roselawaty bt Jaafar, Kanser payudara tahap 2.
Pada tahun 2019 doktor telah mengesahkan dia menghidap kanser payudara tahap 2. Sekarang ni dah sembuh dari kanser selepas membuat rawatan di hospital dan mengamalkan Jus Jutawan Herbs.
.................................................................
▪️Puan Zalina bt Ismail, Kanser Payudara.
Dia telah disahkan menghidap kanser payudara pada tahun 2018 dan kini dah sembuh setelah menjalani rawatan hospital dan merawat dengan rawatan Jus Jutawan Herbs.
..................................................................
▪️Puan Noraini Yusof, Kanser Payudara tahap 3.
Pada tahun 2017 dia disahkan doktor menghidap kanser payudara tahap 3.size ketulan kanser Puan Noraini dalam 13.3 cm. Disamping meneruskan rawatan hospital, dia juga terus kekal minum Jus Neo Plus Jutawan Herbs yang juga merawat dan memastikan kesihatan terus baik. Keputusan ujian kesihatan semua bagus dan sekarang dah sembuh.
...............................................................
Nanti boleh hubungi saya sendiri untuk testimoni2 td tu yer dan testimoni2 pesakit2 lain dan banyak lagi ..😉
Jadi saya mintak pd sape2 yg ada sakit kanser x kisah lah kanser apa pon...Call atau terus wasap saya sendiri okay👇🏻
En. Mohd Zuhairi - 017468 7570
💐Yg penting ubat nya MAMPU DIBELI dan mujarab..mudah mudahan aaminn..🤲🏼
Call order wasap@call saya- En mohd zuhairi- 0174687570
😁kalau wasap saya blas lambat (biasa nya sebab ramai yg wasap saya.)
Tak pa nanti sy balas wasap pelan2 taw
#sharepadayangmemerlukan
#sharing is caring
En. Mohd Zuhairi ,Pengasas Jutawan Herbs- 017468 7570
Post a Comment