Monday, January 24, 2011

Marble Almond Biscotti


Salam & selamat pagi semua...
Lama sungguh tak buat cookies untuk kunyah2 atau kudap2 depan tv... teringat pulak dulu pernah buat biscotti ni sekali.. masa buat ni dulu.. si kecik Alin belum pandai mengacau lagi..  (baru beberapa bulan umurnya) jadi ibunya rajinlah bereksperimen.. sekarang ni.. pantang ibu kat dapur..  dia pun sibuk jugaklah nak tolong apa2 yang patut.  Yang paling dia suka sekali tolong teraburkan periuk belanga ibu kat lantai.. hehe..  Kali ni sekadar masukkan entry dari ekperimen yang dah lama ni... kira acilah ye.. sayang pulak gambar ni kalau tak diabadikan ke blog..

Penggemar biscotti pasti tidak asing lagi dengan juadah ini. Ianya berlainan sekali dengan biskut raya atau cookies yang biasa kita buat.. Kalau nak tau bagaimana rasanya... cubalah buat sendiri yer.. Marble Almond Biscotti ini amat sesuai utk minum petang.. lebih sesuai dicicah dalam minuman terlebih dahulu sebelum dikunyah.. sebabnya biscotti ni agak keras sikit berbanding biskut yang biasa kita buat.  Kalau nak kunyah2 gitu je... kena hati2.. silap2 haribulan.. boleh serpih gigi dibuatnya.. hahaha... gurau aje.. Mengikut seorang teman.. resepi asli biscotti yang asal tidak memerlukan campuran butter atau marjerin di dalam adunan.. akan tetapi resepi dari Majalah Sedap yang aku buat ni masih menggunakan bahan tersebut.  Jadi kita ikut ajelah resepi asal dari majalah Sedap ni ye...

Jom tengok gambar & resepinya

MARBLE ALMOND BISCOTTI by MaDiHaA
Sumber : Majalah Sedap Bil. 8 

Bahan2
125 gram mentega tawar
200 gram gula aising (MaDiHaA guna 160 gm)
2 biji telur
1 biji kuning telur
150 gram serbuk badam
½ sudu teh esen badam
250 gram tepung gandum* (agak lembik, MaDiHaA tambah 140 gm lagi.. tak tau ler kot penimbang ku yg tak tepat)
25 gram susu tepung*
2 sudu teh serbuk penaik* (baking powder)
(ayak bahan2 bertanda *)
100 gram coklat masakan hitam ~ cairkan (boleh kurangkan ke 60 gm saja)

Cara Membuatnya
1. Pukul mentega dan gula aising sehingga lembut selama 2 minit. Masukkan telur satu persatu sambil pukul rata.
2. Masukkan serbuk badam dan esen badam. Kacau rata.
3. Masukkan tepung gandum, susu tepung dan serbuk penaik yg diayak tadi dan diuli hingga sebati.
4. Sudukan coklat cair tadi di beberapa tempat (pada doh) dan uli lebih kurang (jangan sampai sebati.. biar bertompok2 utk mendapatkan kesan marble).
5. Bahagikan adunan kepada 2 dan bentukkan lonjong. (panaskan oven 180C)

 
 
 
 
 
 
6. Letakkan doh tadi di atas loyang yg besar yang telah disapu marjerin terlebih dulu.
7. Bakar selama 30 minit dengan suhu oven 180C – ikut kesesuaian oven masing2. Angkat dan sejukkan.
8. Hiris-hiris serong (anggaran setebal 1 ½ ~ 2 cm) menggunakan pisau tajam bergerigi dan susun di atas loyang (tanpa sapu marjerin). Bakar lagi selama 20 minit dengan suhu oven 150C sehingga biscotti menjadi kering & rangup.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Juadah minum petang kami.. anak2 suka & suami pun suka..

Selamat mencuba!


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...