Tuesday, June 21, 2016

Popia Telur

Assalamualaikum & salam sejahtera semua...


Tak tau nak celoteh apa hari ni. Jomlah MaDiHaA kongsikan resepi Popia Telur kegemaran keluarga MaDiHaA ni. Mudah2an dapat memberi ilham pada ibu2 yang kekeringan idea nak masak apa untuk juadah berbuka hari ni. Popia ni MaDiHaA buat hari yang sama MaDiHaA masak Laksa Sarawak tempohari...



POPIA TELUR
Resepi : MaDiHaA aka Ratna

Bahan2
1 biji sengkuang saiz sedang – sagat
1 biji carrot – sagat
3 biji telur
2 ulas bwg putih - cincang
1 ulas bwg besar – cincang
sedikit udang geragau jika suka – ku tak bubuh takde stok
sedikit garam
sedikit sos tiram
sedikit air
minyak
kulit popia secukupnya
1 s/b tepung gandum – bancuh dgn sikit air jadikan pes sebagai pelekat

Cara2
1. Pecahkan telur dan campur sedikit garam dan kacau sebati. Panaskan minyak dan masukkan telur. Kacau2 hingga jadi scramble egg. Angkat dan ketepikan. 

2. Masukkan minyak dlm kuali yg sama. Tumis bwg putih hingga wangi dan masukkan bwg besar tumis hingga layu. Masukkan udang geragau, garam, sos tiram dan air. 
3. Masukkan carrot & sengkuang dan kacau2 hingga agak kering. Masukkan scrambled egg dan kacau sebati hingga kering sikit. Angkat dan bolehlah mula menggulung popia. Gunakan pes tepung sebagai pelekat. Bila siap menggulung bolehlah digoreng.







SOS CILI
Resepi : MaDiHaA aka Ratna


Bahan2
10 biji cili kering – potong & rebus dan blend halus (boleh juga guna cili merah dlm 6 biji)
1 senduk kecil cuka
gula dan garam secukupnya
air secukupnya
1 s/k tepung jagung bancuh dgn sikit air

Cara2
Masukkan semua bahan kecuali bancuhan tepung jagung dlm periuk dan masak di atas api sederhana. Bila mendidih masukkan bancuhan tepung jagung. Masak mengikut kepekatan yg dikehendaki. Rasakan masin dan manisnya dan bolehlah dihidang bersama popia goreng. (bulan puasa ni agak2la ye... hihi...)


Selamat mencuba!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...