Wednesday, February 8, 2017

Roti John Segera

Assalamualaikum & salam sejahtera...


Update resepi mudah2 je. Antara feberet anak2 waktu berbuka puasa mahupun di hari2 biasa inilah dia Roti John. Anak2 memang tak pernah jemu kalau MaDiHaA buat roti john ni. Ambil langkah mudah je sekarang kalau nak buat roti john dengan membeli perencah segera roti john kat kedai pembekal sejuk beku. Macam2 ada kat situ. Beli sepeket boleh ulang buat berkali2 sebab guna perencah tu sikit je untuk buat roti john ni.  Macam saiz yang MaDiHaA buat ni, hanya tambah 4 sudu besar perencah dalam 2 biji telur gred A, pastu boleh terus buat untuk 3 biji bun roti john tu. MaDiHaA buat dalam pemanggang ajaib je. Ngam2 muat 3 biji roti bun sekali buat.

Jom MaDiHaA kongsikan cara membuatnya. Senang banget!




Roti John Segera

Bahan2
6 biji roti bun utk roti john saiz kecil (anggaran 7" pnjg)
4 biji telur gred A
8 sudu besar perencah roti john segera (perlu dipanaskan sekejap sebab ianya beku bila disimpan dalam peti ais. Lebihannya simpan semula dlm peti beku)
salad atau kubis secukupnya
tomato & timun ikut selera masing2.
sos cili/sos lada hitam (MaDiHaA guna sos lada hitam je)
mayonis secukupnya
planta secukupnya

Cara menyediakan
1. Panaskan pemanggang ajaib (saiz besar) masukkan 1 sudu besar planta
2. Pecahkan telur & kocok sedikit. Masukkan 4 sudu besar perencah roti john. & bancuh sebati. Tuang bancuhan telur dlm pemanggang ajaib yg dah panas hingga rata keseluruh permukaan. Buka belahan roti & tangkupkan ke atas telur tadi. Buat 3 ketul roti untuk 1 batch. Bila telur masak, potongkan telur biar terputus untuk angkat bun satu persatu letak atas pinggan rata. Habiskan semua bahan2 tadi.
3. Susun sayuran atas belahan roti tadi, picitkan sos & mayonis seckup rasa. Tutupkan belahan roti & sedia dihidangkan.

Selamat mencuba!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...