Friday, October 15, 2010

Bingka Roti Berjagung


Salam..

Hari ni masukkan n3 kuih yg dah lama buat ni.. ambil dari FP ku itu.. Tiba2 pc ada problem pulak.. so tak boleh nak buka gambar2 terbaru yg ada kat dalamnya.. entah2 dah terkena virus malware?? huhuhu.. so.. update guna gambar2 lama sajalah.. ini pun pinjam pc member.. hehe..

Sumber : Chef Azimah Mansor (dari FP Kak Rinn)

Bahan-bahan:
3 biji telur
150gm gula castor
100gm mentega (dicairkan)
1/2 tsp garam halus
300gm roti
200gm tepung gandum
1 liter santan (atau 1 liter susu segar atau 500ml santan + 500ml susu segar...... )
200gm jagung krim dlm tin

Cara-cara:
1. Pukul sebati telur dan gula. Masukkan mentega cair, diikuti santan atau susu segar, tepung gandum dan garam halus.
2. Carik-carikkan roti dan masukkan dalam adunan tadi. Rendam selama 15min-20min.
3. Masukkan jagung krim dan kacau sebati.
4. Sapukan mentega pada loyang bingka dan alaskan dasarnya dengan kertas kek.
( Guna loyang biasa pun boleh ...)
5. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180 darj celcius selama lebih-kurang sejam.
Selamat Mencuba!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...