Thursday, December 23, 2010

Bendi Goreng Bertelur


Salam & selamat pagi semua...

Pagi ni masuk menu sayurlah pulak.. sayur bendi sempoi jer... tapi sayur ni kesukaan kami semua.. tambah2 bila dicampur telur mcm tu... Buat masa sekarang ni... kalau masak.. jarang aku tumbuk atau hiriskan cili padi dlm masakan.  (Kecuali kalau rajin atau ada byk masa nak masak lauk lain utk anak2.)   Sebabnya.. kalau hiris cili padi jawapnya si kecik dengan abangnya sure tak dpt nak mkn sayur/ lauk yg ada cili api tu... jadi.. semasa memasak aku masukkan je cili padi sebiji2.  Bila kami nak mkn.. cili padi tu akan digigit sikit2 utk dptkan rasa pedas.  So.. ibu & ayah boleh makan.. anak2 yg tak tahan pedas pun boleh tumpang rasa jugak lauk yang dimasak... Senang & jimat masa tak perlu susah2 msk byk2 jenis lauk... hehe..

Layan jelah menu sempoi ni yer.. 

Bendi Goreng Bertelur by MaDiHaA

Bahan2
20 biji kacang bendi ~ dicuci bersih & tos biar kering.
1 biji bawang besar ~ mayang
2 ulas bawang putih ~ dicincang
5 biji cili padi ~ dihiris halus (MaDiHaA tak hiris sebab takut si kecik pedas pulak.. dia suka mkn sayur)
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
1/2 kiub pati ikan bilis/ayam
garam secukup rasa (sikit je sbb kiub ayam dh masin)
2 biji telur ayam
minyak utk menumis

Cara2nya
1. Panaskan minyak lalu tumiskan bahan2 hiris hingga layu.  Masukkan serbuk kunyit & kiub ayam/bilis yg diperoikan sikit. Kacau2 sebati lalu kecilkan api.  Sementara tu.. kacang bendi bolehlah dipotong ikut kesesuaian.  Jangan basuh dah lepas potong sebab awal2 tadi kita dh basuh. Ini untuk mengelakkan kacang bendi dari mengeluarkan lendir.
2. Masukkan kacang bendi ke dalam bahan tumis tadi & kacau rata.  Tambah garam ikut masin yg diperlukan.  
3. Pecahkan telur ke dalam sayur tadi lalu kacau2 sebati hingga telur masak.  Siap untuk dihidangkan.

Selamat memasak!


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...