Thursday, January 14, 2016

Air Cincau Jagung... sedapnyerr....

Assalamualaikum & salam sejahtera....



Sekarang ni cuaca agak panas. Tekak ni asyik haus je kan.. En. suami sampai beli cincau 1kg kat pasaraya.  Katanya senang simpan dalam peti sejuk buat stok.  Kot terasa haus sangat nak buat air cincau nanti tinggal sagat je.  Dialah yang rajin menyagat cincau tu... hehe.. cantik je kejadian cincau bila kita sagat berbanding kita potong2 tu saiznya tak sama kan.  Bila sagat tu cincaunya keluar panjang2 dengan saiz yang sama je... Ramai yang mengatakan cincau boleh sejukkan badan...

Bermacam2 jenis air cincau dah yang kami buat.  Paling biasa cincau kosong atau cincau sirap. Kadang2 cincau bandung atau cincau laici. Ada modal lebih sikit beli air soya.. jadilah cincau soya.  Terbaru kami buat cincau jagung sebab kebetulan pes air jagung double lion lebihan kakak buat aiskrim malaysia ada.  Wahh... resepi baru dengan rasa yang sangat sedap!  Nampak rupanya pun menarik dah ala2 green tea gitu.  Jomlah sapa2 yang ada stok cincau & pes air jagung double lion bolehlah mencuba.  

Air Cincau Jagung penghilang dahaga & penyejuk badan dimusim panas...

Kat bawah ni MaDiHaA sertakan bahan2 asas yang digunakan.  Kuantiti tu agak2 sendiri lah ye sebab masa buat tu pun MaDiHaA tak bersukat. Manis & kepekatan pes jagung tu ikut selera masing2lah ye.  Kalau suka nak letak ketulan ais.. boleh lebihkan susu pekat tu sebab nanti bila ais mencair... kemanisan tu jadi ngam2lah kan.  MaDiHaA buat tak letak ais, tapi bancuh dengan air sejuk dalam peti sejuk je. Jadi buat tak manis sangat. Buat sesedap rasa & terus boleh minum.  Segar je rasa air lalu ikut tekak.  Bila cincau masuk sekali masa minum tu.. kita kunyah2 memang syok layan.  hehe..

Jom cuba... memang best ni...

Air Cincau Jagung
Resepi : MaDiHaA aka Ratna

Bahan2
Cincau sagat secukupnya (MaDiHaA suka letak banyak2)
Air masak secukupnya (MaDiHaA guna air dalam peti sejuk)
Susu pekat manis secukupnya
Pes minuman jagung secukupnya (MaDiHaA guna Double Lion)
Ais kiub jika suka

Cara menyediakan
Bancuh air bersama susu pekat secukup manis.  Tambah pes minuman jagung secukupnya.  Masukkan cincau sagat & ais kiub. Kacau rata.  Biarkan jus cincau sebati dengan air & air akan bertukar warna hijau muda. Boleh hidangkan.

Selamat mencuba!



5 comments:

norhidana miswan said...

jarang2 nih kak... selalu bandung atau soya tp air jagung... hmmmm sedap jgk nih

lieyalatif said...

ya Allah kak...dugaan lieya puase arini hahaahahaha..... mujur tak nampak kiub2 ais...mauu meraung lieya kak hheeheh

betul kak, cuaca panas betul skrang..... waktu magrib pun dah lewat...so dugaan gak tu....tapi tu laa azam lieya...nak penohkan puase sunat mane yg termampu....

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Emmmm sedapnya madiha..
Boleh dicuba ni..

Aisyah Ghazi said...

Hello admin. I dh try recepi ni. Memang sedap dan menjadi. Anak2 pun suka. Thx ya for sharing. Anyway, kalau free2 jemput ke blog saya untuk info2 kekal fit and slim.

>>>Tips Turun Berat Semula Jadi!<<<

Fazleyatul Aini said...

sedapnyaaaa sejuk2 sedap di kala musim paneh ni

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...