Bihun sup antara menu wajib dimasak setiap kali bulan puasa. Menu ringkas macam ni memang kesukaan anak2 MaDiHaA. MaDiHaA sendiri pun suka jugak tapi wajiblah ada sambal kicapnya. Sebab tu tiap kali masuk bulan puasa menu ni antara menu yang wajib di masak. Lagipun masak bihun sup ni tersangatlah mudahnya.. Nak pulak bagi ibu2 bekerja macam MaDiHaA ni memang sentiasa mencari menu2 mudah sebab dapat siapkan dalam masa yang singkat sebab masa yang ada bagi ibu bekerja seperti MaDiHaA & ibu2 berkerja yang lain sangatlah singkat. Bak kata orang.. masak pun dah macam lipas kudung.. hehe..
Jom MaDiHaA kongsi sekali lagi resepinya... sama macam resepi yang lepas cuma jenis sayur je ditukar ikut sayur apa yang ada dalam peti sejuk...
Bihun Sup MaDiHaA's Style
Resepi : MaDiHaA
Bahan2
1 bungkus bihun ~ direndam ~ celur ~ tos ~ cuci dengan aliran air paip ~ tos
Bawang goreng & daun sup untuk hiasan (jika suka)
3 keping tahu digoreng & hiris (jika suka)
Bahan Sup
1/4 ekor ayam ~ potong saiz kecil & cuci bersih
1.5 liter air
400 gm bebola ikan
1/2 ketul kobis bunga ~ potong ikut saiz sesuai
3 pokok sawi ~ dipotong & bersihkan
1 kiub ayam
garam secukup rasa
2 ulas bawang merah ~ dihiris nipis
3 ulas bawang putih ~ tumbuk halus
3 ulas bawang merah ~ tumbuk halus
1/2 inci halia ~ tumbuk halus
minyak masak secukupnya
Rempah tumis
2 biji buah pelaga
1 kuntum bunga lawang
1 inci kayu manis
Cara menyediakan
1. Dalam periuk panaskan minyak lalu tumiskan rempah tumis & bawang merah hiris hingga wangi. Masukkan pula bahan yang ditumbuk & tumis hingga naik minyak. Masukkan ayam & kacau rata. Masukkan air & biarkan mendidih.
2. Masukkan kiub ayam, bebola ikan & garam secukup rasa. Biar seketika. Akhir sekali masukkan kobis bunga & sawi masak sekejap kemudian tutupkan api bila sup dah secukup rasa. Hidang bihun yang dicelur dengan kuah sup, hirisan tahu, bawang goreng & sambal kicap.
Sambal Kicap
Bahan2
20 ~ 25 biji cili padi
2 ulas bawang putih
2 sudu kecil gula
Kicap manis secukupnya
Cara menyediakan
Tumbuk cili padi & bawang putih hingga lumat. Masukkan dalam mangkuk. Campurkan dengan gula & kicap secukupnya. Siap untuk digunakan.
Selamat mencuba!
4 comments:
sedapnyaaa
cili kicap biar lebih sket baru best nyam !!!
Salam...gambar yg mengiurkan mata dan selera...
Kecur pulak air liur tgk bihun sup tu
Setuju Madiha... sambal kicap itu wajib he he heee....
Post a Comment