Monday, December 8, 2014

Pandan Soft Buns



Assalamualaikum & salam sejahtera...


Dah 2 minggu cuti sekolah berlalu.  Bila semua anak2 berkumpul kat rumah tu... maka kenalah sediakan makanan kudap2 untuk mereka.  Bila dah ada makanan kat rumah barulah senang hati nak pegi kerja.  Antara yang senang nak sediakan.. roti bun pandan yang gebus gebas ni... sangat berpuas hati dengan kelembutan roti bun ni.  Makan cicah dengan teh o pun dah sedap.

Terima kasih pada MamaFaMi berkongsi resepinya ye... MaDiHaA buat uli dengan mixer heavy duty.. kalau suruh uli guna tangan memang awal2 surrender.. hehe...

Ok jom tengok resepi kat bawah tu ye... maaflah tak sempat nak alih ke bahasa... copy & paste resepi dari blog MamaFaMi terus  je tu... sapa2 yang nak mencuba bolehlah cuba ye... pasti berpuas hati.. yang penting uli sehingga betul2 elastik.. Bak kata mama... bila tarik doh sehingga senipis kulit bawang ia tak pecah itu baru pas!

 
PANDAN SOFT BUNS Posted by MamaFaMi
Tried by : MaDiHaA aka Ratna  
Ingredients :
500g high protein flour
50g milk powder
250ml chilled water
1/2 teaspoon pandan paste
green food coloring
11g instant dried yeast (I used Mauripan)
150g castor sugar
100g margarine (I used Planta margarine)

Topping :
sliced almonds (MaDiHaA tak letak.. no stock)
Method :
1. Grease all 4 baking tins (6 inch tins) thoroughly. I used Planta margarine. Keep aside.
2. Place all ingredients for dough except margarine in a mixing bowl.
3. Fasten the dough hook onto the mixer and start kneading.
4. Once the ingrediets have just combined, add in the margarine. Knead till a soft, elastic and shiny dough is formed.
5. Remove from the bowl and rest the dough for about 10 minutes.
6. Divide the dough into a 30g balls. Shape it nicely and arrange in the prepared tins.
7. Cover the tins and leave the dough to rise till almost double the size.
8. Mix a bit of milk powder with a bit of water and brush lightly on top of the dough. Sprinkle with sliced almonds.
9. Bake in a preheated oven at 170 C for 20 to 25 minutes. Oven temperature and baking time may vary, depending on your oven.
10. Once baked, remove from the oven and onto a wire rack to cool. 

Selamat mencuba!

8 comments:

Ratu Hatiku said...

Sedapnya..... mst lembut jerk.. nk cuba buat lah nnt.. Tq ya share resepi... :)

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam Madihaa..nampak gebus rotinya

cheq da said...

Sedapnya..tgk sebiji cam kat kedai

Yana Shaiful said...

sedap cicah dgn kopi panas nii ^_^

Fazleyatul Aini said...

sedapnya nampak roti tu gebu garing je kaler dia

home renovation said...

Ubahsuai rumah. Plumbing, pasang tile, tabletop, mengecat dll call 0182233854 khaidir

Lets Masak said...

Assalamualaikum wrt wbt,

Pertama sekali, ingin kami memohon maaf kerana meninggalkan komen ini di blog anda dan tindakan ini boleh disalah anggap seolah-olah seperti spam dan kurang professional. Tujuan komen ini adalah untuk menyebarkan berita baik tentang pelancaran laman web Letsmasak.com.

Letsmasak.com merupakan sebuah laman web resipi yang mempunyai pelbagai fungsi media sosial yang menarik. Melalui Letsmasak.com , komuniti pengguna dapat memanfaatkannya sebagai sebuah platform untuk berkongsi resipi, ilmu dan tip-tip masakan agar dapat dimanfaatkan oleh semua. Dengan design yang kemas, mesra pengguna, serta komuniti yang interaktif dan proaktif, Letsmasak.com sudah pastinya sangat selesa digunakan oleh para pengguna sebagai personal-recipes-composer. Dengan rendah hati kami ingin menjemput anda untuk bersama menyertai komuniti kami dalam menyumbangkan ilmu melalui platform Letsmasak.com.

Untuk mendaftar, anda boleh berbuat sedimikian melalui url tersebut:
http://letsmasak.com/register

Oleh kerana masih tidak ramai yang tahu tentang kewujudan Letsmasak.com ini, maka kami ingin memohon jasa baik anda sekiranya sudi untuk menulis entry review tentang Letsmasak.com di blog ini. Kami amatlah menghargainya.

Kami memohon maaf sekali lagi atas tindakan ini. Kami amat berharap agar komuniti Letsmasak.com akan berkembang justeru dapat dimanfaatkan oleh semua.


Ikhlas daripada,
Letsmasak.com

TukangKebun said...

Terliur tengok bila perisa pandan memang kegemaran. Diana bab menguli roti ni tak pass lagi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...