Terima kasih kepada yang sudi follow....

Friday, January 20, 2012

Bahulu Mocha

Assalamualaikum... bersua lagi...


Hari ni letak resepi lebih sikit memandangkan lepas ni tak tau bila pulak boleh update blog ni sebab insyaAllah kalau takde aral melintang sempena CUTI Chinese New Year ni kami sekeluarga akan pulang bercuti ke kampong ku... InsyaAllah akan bertolak ke kampong esok pagi sehabis hubby pulang dari kerja shif malam.... Ada pelbagai urusan yang nak dibuat di kampong. Mudah2an semuanya berjalan lancar.

Oklah.. layankan menu minum petang ni pula ye... Kalau dulu buat Bahulu versi tradisional (yg tak berapa nak tradisional sbb bakar guna oven.. hehe..) kali ni buat bahulu berperisa mocha pula.. hehehe.. Sebenarnya... kita boleh buat bahulu dengan pelbagai perisa yang disukai seperti perisa oren, strawberi, capucino, coklat atau apa2 je perisa... Sedap juga bahulu perisa mocha ni pada tekak aku.. anak2 pun suka jugak..

Bahulu dengan 2 versi perasa yg berbeza... tradisional & mocha...

Masih menggunakan resepi sama yang ku buat dulu... cuma dengan sedikit penambahan mocha emulco aje.. Dan sebenarnya.. semasa membuat Bahulu Cermai tempohari.. adunan dibahagikan kepada dua... maka jadilah versi Bahulu Mocha ni.. hehehe.. Pandai tak? Terima kasih kepada penyumbang asal resepi.. Mintak halal ye sebab akak dah pandai2 kasi modified sikit resepi asalnya.. 
BAHULU MOCHA
Adaptasi dari Resepi : Ogy/Tuntung15@myresepi

Bahan-bahan ( Dalam 80 biji )

  • 10 biji telur gred A
  • 340 gm gula pasir
  • 4 tsp mocha emulco
  • 200 gm + 4 sudu besar tepung gandum
  • 1/4 tsp baking powder

Cara-cara



  1. Pukul telur dan gula sehingga kembang dan pekat.
  2. Ayak tepung dan baking powder kedalam adunan batter yang telah betul-betul kembang dan pekat. Kacau adunan dengan spatula. Tambahkan mocha emulco & dikacau rata.
  3. Tips 1. Sebelum bakar bahulu, isikan acuan dengan minyak dan bakar dalam oven selama 10 minit untuk memanaskan acuan dan supaya adunan tidak melekat. Keluarkan acuan yang telah panas dari oven dan buangkan minyak. Acuan sedia untuk digunakan. (MaDiHaA ikut tips ni!)
  4. Tips 2. Sediakan kain yang dibalut pada kayu untuk sapukan minyak ke acuan setiap kali sebelum masukkan adunan ke acuan. (MaDiHaA gunakan daun pandan yang dilipat tebal2 & ikat dengan gelang getah untuk menyapu minyak pada acuan)
  5. Tips 3. Bakar gula dalam oven sebentar sebelum guna sehingga agak-agak hangat dan terus tuang kedalam telur. Tips ini untuk ketahanan kuih bahulu. Tahan sehingga sebulan tanpa pengawet. Kalau x mahu buat cara ini, kuih bahulu boleh tahan selamat 2 minggu. InsyaAllah.
  6. Tips 4. Untuk meringankan kuih bahulu, bakar tepung dalam oven. Tapi jangan lama-lama. Sekejab je. Dan tepung agak-agak hangat je. Ini sama lah dengan kaedah orang dulu-dulu jemur tepung. (MaDiHaA ikut juga tips ni! lepas bakar kejap tepong barulah ayak tepong bersama baking powder..)
  7. Update : Suhu bakar 220C sehingga bahulu kekuningan. Bahulu naik lebih cantik jika 'off' kan fan kat oven sbb kalo guna fan bahulu akan mengecut sedikit nanti. (MaDiHaA offkan 'fan' & guna suhu oven 200C & bakar dalam 6 - 7 minit. bergantung oven puan2 ye...!)

Selamat mencuba!

44 comments:

izahdaut said...

selamat bercuti n balik kampung kak.
ala..saya suke bahulu. tapi rasanya tak reti je nak buat sendiri. cantik jeee tengok..

Mamasya said...

Aslmkum Ratna.elok jadinya baulu Ratna ni.anak2 cukup suka kalau baulu panas yg beli. pernah buat sekali tp tak jadi sgt. nanti boleh ikut resepi Ratna kongsi ni...
Slmt balik kg buat Ratna sekeluarga....berhati2 memandu

Zaliedana said...

Assalam kak,sy duk tingin nk wat bahulu sendrik sejak akak post n3 yg tradisional ritu lagi,tapi smp skng xwat2 g,Mmg nak juga try one day kak,ank2 pon suka mkn,selalu juga duk beli..Nnti kena korek2 gobok kut ada acuan Arwah MIL,kalo xda,mmg nk kna bli jugalah.

susumanis said...

salam...sedapnyer cicah teh tarik nih..hehe

nOOrsha said...

salam kak..sedapnye bahulu..aish rase macam nak raye je ade bahulu :)

Chah said...

Kak, cantik baulu akak ni...tingat jaman mak saya jual baulu ni dulu, 8 acuanm serentak bakar api sabut...pedih mata kena asap toksah cakapla...:((

Qasey Honey said...

sedapnya bahulu...nk cuba buat la..

Nieza said...

sedapnya tgk bahulu ni kak..lama tak mkn ni.
selamat blk kg buat akak sekeluarga:)

rahel said...

Salam Ratna,pandai betul awak buat kuih baulu ek...cantek dan mulus je kejadiannya..boleh cuba ni..

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Hem...sedapnya...

Ayu said...

assalam ratna, wah baulu mocha flavour pula ya..
my kids pun suka makn baulu ni..selalu beli aje..tapi mcam teringin gitu nak buat sendiri..
boleh masuk list..akak

hari tu dah balik dari dapur ratna, rupanya akak bawa balik ketupat palas, bukan lepat ..hahah perasan akak lepat sebab gunakan daun lepat tu kan..heheh..maklum ler dah masuk asar akak ni..semuanya tengok sama aje..hahaha

mama sara nur said...

k. Madiha rajinnye bikin baulu ni..comel2 dan pastinya kalu makan panas2 uihhh sodapp kan
hubby & anak2 suka baulu ni kalu wat mesti laku
teringat jugak dulu2 la time nak raya he he mesti wat baulu ngan arwah tok, jenuh pukul telur ngan gula tu guna tangan he he

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

TQ Izah.. alaa.. kuih yg lagi susah Izah boleh buat.. takkan bahulu yg senang tak yakin... lgpun Izah pernah tgk org buat dulu2 kan.. mesti boleh punyalah!

W'salam CT.. ye ke? kalau gitu haruslah dicuba.. insyaAllah mesti jadi punya. Jangan lupa ikut tips pasal tepong tu ye.. sbb tepong yg dijemur atau dipanaskan di oven akan mengurangkan kelembapan tepong.. disitu boleh jadikan bahulu lebih gebu..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

w'salam Ziela..
samalah ngan budak kat rumah ni.. semua suka nak Dini & Alin... mmg suka sgt. Nnt bolehlah Ziela cuba resepi dr Tuntung ni... insyaAllah jadi..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

w'salam Susumanis.. a'ah.. mmg best cicah teh tarik.. bila mkn rasa lemak2 lagi... hehe..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

w'salam Noorsha... hahaha... ialah kan.. bahulu mmg sinonim dengan musim perayaan. tp skrg ni.. tk raya pun byk org jual...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

Mak Chah pernah jual bahulu ye? mesti jemu kan tgk bahulu hari2.. hehehe... mmgla kalau buat jual.. acuan nak kena ada byk.. barulah cepat siap.. serupa zaman akak kecik2 dulu mak sedara akak jual pulut lepa (pulut panggang inti ikan style Ganu) asal time dia bakar pulut mesti satu rumah penuh asap.. pedih ler mata dibuatnya... hehe.. tp seronok sbb boleh layan pulut lepa panas2..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

memang sedap.. dua2 pun sedap! silalah cuba ye

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

ada masa cubalah buat Nieza.. kalau ada acuan cara tu lehla try.. t.kasih nieza...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam Rahel... takdelah pandai sgt Rahel.. dulu2 buat main hentam aje.. skrg dah jumpa resepi yg best tu yg boleh buat tu... hehe..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

memang sedap kak.. tapi bagi yang sukalah.. ada juga yg kurang gemar..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

w'salam kak Ayu... ha'ah kak.. kita try bahulu yg ada perasa lak kak... oklah juga rasa dia.. not bad... cuma kejadiannya tak berapa cun berbanding bahulu asli... tp lembut tetap sama kak...

hahaha... tulah sy hairan dari mana pula k.Ayu nampak lepat ni... dlm fikiran sy mungkin k.Ayu dah buka byk window pastu tersilap pandang & komen kat window blog Ratna.. hehehe.. takpelah.. biasalah tu tersilap pandang... ratna pun bukannya muda lagi kak oiii... this year dah nak masuk 41... hehehe..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

Nuri... a'ah.. mkn bahulu panas2 mmg best... mmg betul.. dulu2 arwah tok akak pun pukul telur ngan tangan... tp dulu2 dorang wat tak bancuh serentak... dorang bancuh sikit2... & tukang pukul telur takleh berenti kecuali masa org yg tukang bancuh nak ambik sikit telur yg di pukul tu... maknanya kena ada 2 org tukang buat.. sorang tukang pukul & sorang lagi tukang bancuh telur & tepong & bakar... gitulah kekdahnya... yg tukang pukul telur yg naya sbb kalau berenti pkul takut telur turun balik.. hehe.. skrg ni cukup mudah semua guna machine... kejap dah elok naik...

HomeKreation said...

Aslmkm Madiha cayang. Along baru ingat nak tepon emak nak tanya respi baulu... tut2 dah ada kat sini. Along copy dulu ya. TQ....mmmuah2.

AbbotCottage said...

bahulu??? pepetang cecah kopi sedap betol. kena lak ari memendung jek, angin sesepoi bahasa, Kak Madiha lalu pun kita tak pasan.

Cik Ecah said...

bahulu perisa mocha...alahai...suker nyer...:)

Ummi said...

Assalam Ratna...amboiiihh rajin terover dah dia...siap buat bauhulu lagik...mmg sedap dpt cecah dgn teh O ke, kopi O ke...alahaaii, nak mintak sebekas tipuware ada lg x ni Ratna weeyy :))

MULAN said...

haaippp.. camna ada bahulu kat sini.. sedaapppnya cicah kopi o..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

W'salam Along..
Silakan Along.. moga2 menjadi.. kalau nak resepi tanpa perisa boleh klik link yg MaDiHaA bagi tu ye... yg ini versi yg sy dah ubahsuai sikit.. hehe

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

ha'ah!... mmg best layan bahulu petang2 kan.... kalau Abbot tak perasan akak lalu... lagi senang akak nak cilok bahulu seketul dua... kejap ada.. kejap takde... hihihi...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

memang sedap Cik Ecah... akak pun suka...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

W'salam Kak Ummi...
idok le rajin sgt kak... anak sulung sy dah lama order bahulu.. sy je yg malas nak buat kak... alahaiii maaflah semua pun dah selamat.. tak dapek nak isi bekas tipuware ni... hehe...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

akak pun tak sangka boleh ada bahulu kat sini... rasanya dah bertahun2 akak tak buat... hahaha... ni semua gara2 permintaan anak dara akak la...

Sari Yusa Ibrahim said...

kita suka sangat bahulu cecah air oren, sepuluh pun tak cukup, rajin akak buat ya...

anymz said...

bestnya ada resepi baulu kat sini..akak simpan resepi dulu ya diha..insyaAllah pasti nak buat juga satu hari nanti..anak akak suka ni..akak suka makan cicah milo..

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

kak ratna..terliur tgk bahulu akak.saya salin rezipe ye, minta halal.terliur...huhu

Naz / Nadz COSK said...

Assallamualaikum kaK Ratna..
Wah kak.. Naz suka bahulu moca ni. Dulu pernah makan tp nak buat bahulu ni, cam patah hati sikit sbb dulu buat, dia melekat2 kat acuan nya tu. Nak kena naikkan semangat dulu baru boleh buat ni..hehehe

Qhaifa Nur said...

sukanya dengan resepi ni..sedap.sedappppp

Anonymous said...

salam, saya nak minta tolong kak betulkan bahulu saya ni. saya dah cuba buat bahulu, ukuran separuh dari ukuran kak,bezanya :
7 biji telur gred c
190g gula pasir
100g tepung gandum
sdikit(kurang 1/4) tepung penaik.

tip yg kak bagi sy dah cuba, cuma telur dan gula di ayak dalam blender. yang lain semua sama sperti tip yang kak bagi,tapi resultnya bahulu jadi bentat. sebab apa ye?

Anonymous said...

Oh my goodness! Impгessive aгtiсle dudе!
Thank you, Hоωeνeг Ι am gοing
thгough difficultiеѕ ωith your RSS.
I dοn't know why I can't subscribe to іt.
Ӏs there anybody getting similar RSS ρгoblеms?
Anybody who κnows the ѕolution wіll you κindly respond?
Thаnks!!

Here іs mу web site - pikavippi
Also visit my blog

Anonymous said...

Ι'm not sure where you are getting your info, but good topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more. Thanks for magnificent info I was looking for this information for my mission.

Also visit my homepage vapornine
My website - vapornine

Anonymous said...

Grеetings! Very helpful advісе ωithin this article!
It's the little changes that will make the greatest changes. Thanks a lot for sharing!

Review my site: broker forex
Also visit my homepage ... forex broker

Gadis Kampung said...

Bgs la resepi akak ni..siap bv tip lg...amar berguna uk GK yg br nk buat bahulu ni

Anonymous said...

Heya i am for the first time here. I found this board and I find It really useful & it helped me out much.

I hope to give something back and aid others like you helped me.


my webpage; fx the league
My site: brain tumor symptoms adults

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KongsiResepi.com