Terima kasih kepada yang sudi follow....

Thursday, April 14, 2011

Serimuka Durian


Assalamualaikum & salam sejahtera buat semua...

Edisi nak habiskan stok durian sebenarnya nih... dah dua kali mak mertua kirim durian melalui adik ipar (BIL)... (nak tunggu anak & menantunya ni balik entah bila.. hehe.. bukan takmo balik.. tp baru je balik kampung aku tempohari.. so kena ambil masa sikitlah.. kain baju yg balik kg dulu pun baru je siap lipat mlm tadi.. kekeke..) yg mula2 ambik kat rumah SIL kat Kajang tu sebab BIL yg bawak durian tidor sana.. cuma buat makan gitu jer & selebihnya bagi kat makcik sikit & ada baki tak sempat nak buat apa2.. jadi semua aku dah buat tempoyak aje.. hehehe.. 

Ingatkan dah takdelah rezeki kami.. rupanya seminggu lepas tu.. mak sendiri datang ikut adik ipar (BIL mmg selalu ulang alik Raub ~ KL atas urusan kerja).  Kebetulan pulak mak aku (ma) pun datang jugak ikut adik bongsu ku yang baru dpt kerja kat Lembah Klang ni.. hmm... memang rezeki semua oranglah! Semua adik2 berkumpul kat rumah aku minggu lepas.. dptlah rasa durian tu sorang sikit.. Ada lagi tu.. dah tak larat nak habiskan.. makanya.. jadilah Serimuka Durian ni... gara2 terliur tengok kat dapur Izah aritu ler.. hehe.. (tu Izah dok tayang Kek Durian ler pulokk... haishhh!) Mas pun dah buat jugak.. hari yang sama aku buat ni.. tapi Mas buat petangnya.. aku buat malamnya almaklum.. org kerja ni.. malam2 baru sempat godek kuih untuk sarapan keesokkan harinya.. Baki lagi entah apa yg jadi.. kita tunggu jelah yer.. This weekends cadang nak balik jugaklah ke Raub.. cian asyik mak je yg ingat kat anak & menantunya ni... tapi mungkin durian dah tak banyak dah kot skrg ni sebab tahun ni mak kata durian tak berapa jadi sangat... ok jom tengok resepi serimuka durian yg sangat2 bestt ni... Terima kasih kepada penyumbang asal resepi iaitu Kak Rossya Singapore.  Resepi  dibawah telah diedit kepada setengah adunan oleh Rima Singapore... Resepi telah melekat ke serata rumah blogger2 yang telah mencuba... memang best resepi Kak Rossya ni.. manis pun sedang2 aje.. Thanks ye Kak Rossya & Rima jugak. Thanks juga pada Izah yg akak c&p resepi ni..

MaDiHaA buat 1 1/2 adunan dari resepi dibawah dengan menggunakan loyang bulat 9 inci  kalau tak silap (nnt blk ukur kompem balik yer.. ingat2 lupa pulak ~ updated 18/4/2011 ~ yup memang betul loyang 9 inci) Kalau buat seperti resepi di bawah.. sila guna acuan yang lebih kecil...


Serimuka Durian
Resepi asal : rossyabakes
1st source : bisousatoi 
2nd source : hanamemories

Copy & paste from : izahdaut


Bahan-bahan Lapisan Bawah
250g beras pulut - rendam 1jam dan toskan
1/2 sk garam
170ml santan cair
Daun pandan simpul (MaDiHaA tak letak)
1/2sk gula - rima tambah (MaDiHaA ikut gak)

Cara-cara
Sediakan periuk kukusan dan panaskan air. Satukan semua bahan diatas dan gaul sebati. Kemudian kukus lebih kurang 30-35min atau sehingga pulut masak. Keluarkan daun pandan. Masukkan pulut ke dalam loyang yang di alas dengan daun pisang@plastik wrap supaya mudah dikeluarkan. Tekan padat. Ketepikan sebentar.
CARA MaDiHaA : masukkan semua bahan2 dalam loyang & terus kukus hingga masak... tak perlu tukar2 loyang yang lain... guna terus loyang yang sama.  Ertinya.. pulut yang dah masak  dalam loyang tu MaDiHaA tak usik langsung! Terus je tuangkan bahan2 lapisan atas.

Bahan-bahan Lapisan Atas
150g isi durian
125g gula
3 biji telur ~ anggaran 30 gm setiap satu (alamakk..! telur yg MaDiHaA guna semua beratnya 60g setiap satu.. ada ke telur 30 gm sebutir? hehe..) (utk 1 1/2 adunan MaDiHaA letak 5 biji yg beratnya 60gm!)
35g tepung gandum
10g tepung jagung
375ml santan pekat
secubit garam
Sedikit pewarna kuning

Cara-cara
Blend isi durian dengan sukatan air sehingga hancur sebati (MaDiHaA blend dengan setengah dari santan pekat tadi).  Ketepikan.
Satukan telur, gula, tepung, santan, garam dan pewarna. Blend semua sebati.Kemudian tapis ke dalam periuk (tak tapis pun).
Campurkan isi durian tadi. Dan masak sekejap menggunakan api kecil sehingga agak pekat. tak perlu sampai mendidih.  Curahkan adunan ke dalam loyang pulut tadi.
Kukus lebih kurang 30-40min atau sehingga masak. Pastikan tutup pengukus dilapik dengan kain agar air tidak menitik atas kuih.
Tunggu benar2 sejuk baru dipotong.


Selamat mencuba... rugi tak cuba.. memang best!

23 comments:

Ummi said...

Ratna, mintak la seketui dua serimuka durian tuh...waaah sedapnya....Aaah akak pun kalau wat serimuka pulut camni, terus jek kukus pulut dlm loyang kuih tu, then tekan2 padat, tuangkan adunan kepalanya. Lebih mudah dan sedap..hehe

Mamasya said...

Bila Ratna cakap best tu buat terliur...tp durian tak byk lagi kat sini....belum dpt rasa durian lagi tahun ni...

izahdaut said...

wah comelnya kuih seri muka kak madiha..'
cantiknya akak potong jadi 4 segi elok tu.saya puas nak bgi cantik gitu.fail saya!
saya ada terbaca asalnya dari rossya sg.tq untuk resepinya

Nur Ede said...

Madihaa, sedap nyer... akak mmg suker serimuka durian nie... cantik dan mengancam ler pulak.. wat akak terliur dah nie...haishh nak kona p cari durian laa pulakkk..

✿❤ IzanCraft ❤✿ said...

macam mn nak bg potong cantik mcm tu...? ada tips tak?

~Norul Mas Hana ~ said...

nampak sgt sedap la serimuka durian kak madiha..cantik lak tu..huhu

Anonymous said...

alahai...menitik2 air liur tgk seri muka durian ni...

K.Nor said...

cantik jer serimuka doyan tu.. cam tuan dia gak ek :)

Nieza said...

sedapnyaaaa....terliur dah ni kak..ishhh...nk kena cari durian jugakla nanti...btw terima kasih diatas wish dan doa dr akak yer..semoga akak sekeluarga juga dirahmati Allah selalu.

Ayu said...

akak kalau durian dibuat kuih ke dicampur dengan bubur kacang ke atau yang sewaktu dengan nya tak reti makan..hahaha..cuma reti kalau makan durian original nya..haha..jakun kan..lagilah tempoyak tak pernah makan pun..tak apalah kasi akak pulutnya aje jadilah..hehe

✿❤ IzanCraft ❤✿ said...

tq kak krn membantu...izan sgt2 hargainya...tq jg krn follow blog izan yg tak seberapa ni...izan sukee sgt2 sbb akak tak sombong dgn org yg baru nak belajar berblogging mcm izan ni...tq byk2 kak...^__^

hani said...

kak madihah,
saya nak tapau kuih, teh o, dgn epal sekalik..hihiiii

nOOrsha said...

waahhh mantopnye serimuke doyan nih..eh, nak try wat serimuke avocado lah kot2 blh.. wakakak

Mak Qis said...

alololo...comey dan menawan sgt serimuka deghoyan neh...akak dah lama teringin nak buat neh...hikss...

zarin said...

comey n confirm sedap lah serimuka nih..hihi saya nak yang bulat tu ye kak!

dZana said...

aslmkum madiha.. teringat2 pulak rasa serimuka durian ni.. sedap..

AZLITA AZIZ said...

cantik sama banyak yg atas dgn yg bawah.. ala tapi ita tak makan dorian.. kalau tak boleh jugak ulur piring... hihi tak pe lah ita ambil epal tu pun ok kan??

tun_telani said...

uwaaa~~~ pas meroyan nengok kt dapur kak izah, meroyan kt sini pulak.. double meroyan kalau pasni pakat wat kek doyan mcm mek jah tu.. uhuk uhuk.. kak madihaa poskan doyan raub tu ke bintulu, kn.. doyan sini mahal x hengat..

Anna Qawina said...

sana sini ada doyan...mcm2 rupanya blh buat ngan doyan kan..dulu tahu mkn doyan gitu2 je, pastu bubur n tempoyak..hihi

Asma said...

uish..menjejeh air liur..kena cari doyan..doyan..doyan..=)

Zuwairi Aiman said...

Salam kunjungan.. singgahla ke blog saya ;)

Shamz + Fieza = Muiz said...

Adoi kak..
terliurnya..kecur ayak liur..
fiza nie dah la hantu durian..
emm..sedapnya..

Nuridah said...

Assalamualaikum Madiha,

sedapnya nampak serimuker derian tu...mmg betul Madiha resipi asal dari Rossya...apa2 pun kak nur nak sepotong boleh?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...