Monday, April 5, 2010

Bihun Goreng Taucu & Pau Kacang Merah



Masak bihun ni untuk sarapan bila pun dah tak ingat.. dlm minggu lepas juga ni.. ringkas tapi sedap..!

Bahan2
1 paket bihun (400 gm) ~ rendam sehingga lembut dan toskan
150 gm udang ~ buang kepala & kulit
150 gm sotong ~ dihiris
1 mangkuk sawi
1/2 tin cendawan butang dlm tin ~ hiris nipis (ni sebenarnya lebihan buat chicken golden bleu tempohari)
1/2 cawan taucu masin
1 cawan air
minyak secukupnya
3 s/b cili kisar
3 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
tumbuk bahan2 bertanda*

Bahan Hiasan
1 keping tahu goreng ~ dihiris
daun sup & daun bawang ~ dihiris
1 biji cili merah ~ dihiris

Cara.
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi.
2. Masukkan udang & sotong. Masukkan sedikit air dan kacau rata.
3. Masukkan taucu & sayuran kacau & biar sayur layu. Masukkan bihun dan kacau rata.
4. Bila bihun dah lembut bolehlah diangkat dan taburkan dengan daun sup, daun bawang, hirisan cili & juga tauhu goreng.


Selain bihun.. buat juga pau kacang merah resepi SueJoshua yg letak cuka tu.. dapat juga bawak ke rumah angah di Klang kebetulan nak pegi Klang dengan Ida amik baju yang ditempah dengannya.. tapi bukan baju aku.. baju kazenku Ida & baju makcikku Sujah.. Pau ku tak berapa menjadi mungkin kerana masalah yis.. nanti kena buat lagi lepas ni..



No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...