Monday, April 5, 2010

Roti Walnut Kismis



Resepi ni diambil dari FP kazen ku Nor Mariah adik Ida). TQ Nor.. kaklong tepek kat sini resepinya yer.. maaf sebab ada tokok tambah sikit dlm resepi tu.. nama pun kaklong dah ubah sebab kaklong tak letak almond ;-)

Bahan2
550 gram tepung roti (asal guna tepong gandum)
100 gram planta
100 gram gula kastor
1 pack yis segera
100 gram walnut ~ di patah2kan
50 gram badam cincang (tak letak none stock)
50 gram kismis (letak separuh kismis kuning & separuh kismis hitam)
1 s/k bread improver (MaDiHaA tambah)
1 s/k bread softener (MaDiHaA tambah)
250 ml air

Cara2
1.Satukan tepung, planta, yis dan gula gaul rata
2.Kemudian masukkan walnut, badam dan kismis gaul rata
3.Kemudian masukka air dan uli sehingga menjadi doh
4.Bahagiakan doh kepada 2 dan biarkan doh mengembang sekali ganda sebelum dibakar
5.Panaskan ketuhar pada suhu 190 darjah celcius
6.Bakar roti lebih kurang 30 minit
7. Potong dan siap untuk dihidangkan

Note: MaDiHaA buat guna BM & guna setting sweet dough. Bangun pagi roti dah siap bakar

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...