Wednesday, April 14, 2010

Daging Masak Hitam Kashmir



Masak daging ni dah agak lama gak ni.. kutip dari dapur lama.. masukkan resepinya kat rumah baru ni pulak.. saja nak mencuba rempah keluaran syarikat Iman yang hubby beli.. actually sepeket rempah tu just untuk 200 gm or 250 gm daging(dah lupa)Harganya rm2.50 sepeket.. oooo makk aiihhh..!! Kalau aku nak masak sekilo daging mau kena beli 4 or 5 peket rempah.. rege rempah saja dah rm10 plus2... mana tehenn... akhirnya aku memandai ler ejas2 masuk rempah2 lain lagi...

Ini rempah yang aku gunakan..


Ini resepi yg telah aku ejas2 sendiri kot ada yg nak mencuba..

700 gm daging ~ potong nipis
1 paket rempah masak hitam kashmir (spt dlm gambar)
2 sudu besar rempah gulai cap bunga rose
1 sudu besar rempah masak cap bunga rose
1 sudu besar serbuk cili
6 ~ 7 sudu besar kicap manis
1 biji bawang besar*
2 ulas bawang putih*
1 inci halia*
1 keping asam gelugur
(kisar bahan2 bertanda *)
minyak utk menumis
garam & aji secukupnya

Cara2 menyediakan
1. Panaskan minyak lalu tumiskan bahan2 kisar hingga wangi. Masukkan rempah dlm paket rempah masak hitam kashmir, rempah gulai & rempah masak cap bunga rose dan serbuk cili. Biarkan hingga naik minyak.
2. Masukkan daging dan kacau rata. Masukkan air secukupnya utk mengempukkan daging. Biarkan hingga daging empuk. Jika daging belum empuk.. boleh tambah lg air & masak lagi.
3. Masukkan asam keping, garam, perasa dan kicap. Biar secukup rasa.
4. Biarkan agak kering sebelum boleh dihidang dengan nasi putih atau nasi kegemaran yg lain.

1 comment:

Unknown said...

masak hitam mmg sedap

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...