Monday, September 14, 2015

Tumis Calong Dengan Sawi & Langkah Demi Langkah Nak Keluarkan Isi Ikan...

Assalamualaikum & salam sejahtera...

Hari ni terajin sikit nak menulis.  Sesekali membebel + kongsi ilmu.  Sekadar kongsi apa yang dipelajari dari ibu tersayang. Janganlah expect MaDiHaA ni macam chef professional ye.  Tak setaraf tu lagi. Ada pulak silent reader blog MaDiHaA ni yang pong pang pong pang hentam MaDiHaA berkenaan penggunaan bahan yang salah dan sebagainya.  Ambe ni orang kampong je... tak pernah belajar bab2 kulinari.. masuk U belajar hal masak2 pun tak pernah.  Ambe ni hanya chef untuk suami & anak2 je yang layaknya.  Yang penting apa yang dimasak suami & anak2 suka.  Hidup lagi dorang tu... belum keracunan lagi... alhamdulillah...


Oklah hari ni nak kongsi menu feberet arwah ayah MaDiHaA iaitu Tumis Calong Dengan Sawi.  Kalau ikut nama yang ma dan arwah ayah dok sebut2 hanya calong je.  Tapi MaDiHaA tambahlah sikit tajuk menu tu bagi panjang sikit & lebih detail.  Nanti kalau sebut calong je.. ada yang ingat mee calong.  Padahal calong tu ikut makna orang Pantai Timur kalau tak silap MaDiHaA lah ye... iaitu bebola ikan homemade.  Tak ingat dah pernah kongsi lagi ke tak dalam blog ni. Kalau siaran ulangan tu harap maaflah ye.. Takpelah siar acap2 sikit. Benda sedap & menu sihat camni eloklah kita kongsi2 selalu. Maklumlah... sekarang ni semua orang nak sihat.. nak hidup lama.. kalau kongsi benda tak sihat karang kena hentam lagi.. ahakss!

bandingkan ikan dengan saiz sudu besar tuu....

Seronok Ahad lepas pegi pasar nampak ikan sardin saiz XXL rasanya adalah besar lengan budak. Dalam hati kata kalau buat calong ni memang syok sebab banyak isi.  Nak goreng kurang sikit kalau ikan yang biasa kita beli kecik2 tapi bila saiznya terlampau besar.. rasa mcm geli pun ye. hihi.  Buat bebola camni oklah.. boleh diterima.  Oklah jom tengok resepi sihat ni... resepi kat bawah ni adalah separuh kuantiti dari resepi yang MaDiHaA masak ye. Ikan pun MaDiHaA tulis 3 ekor saiz sederhana je sebab yang MaDiHaA gunakan tu 3 ekor saiz besar bersamaan dengan 6 - 7 ekor ikan saiz sedang tu. MaDiHaA takper masak seperiuk besar camni sebab memang suka... siap boleh meratah lagi.



Tumis Calong Dengan Sawi
Resepi : MaDiHaA aka Ratna

Bahan2
3 ekor ikan sardin/selayang saiz sederhana (kalau dpt saiz XXL guna sekor je)
2 pokok/rumpun sawi biasa saiz sederhana ~ dipotong asing daun & batangnya & cuci bersih & tos.
1 batang lobak merah saiz kecil ~ potong ikut selera
2 sudu kecil tepong jagung / tepong ubi 
1/2 kiub bilis (jika suka)
750 ml air 
minyak masak secukupnya
garam & serbuk perasa secukupnya
1 sudu kecil lada hitam tumbuk

Bahan Tumbuk Halus
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 cm halia





Cara menyediakan 
1. Proses pertama mestilah sediakan isi ikan dahulu. Sila rujuk pada gambar di atas untuk cara2 mengeluarkan isi ikan. Selepas dikerat ekornya, buangkan semua tulang atas belakang & tulang bawah perut pada ikan. Kemudian siat kulit ikan. Cuci bersih ikan, kemudian potong sedikit isi ikan dileher ikan tapi jangan sampai putus. Keluarkan isi ikan menggunakan jari dengan menyisip isinya hingga ke tulang tengahnya. Pastikan buangkan kesemua tulang2 halus yang masih melekat pada isi ikan setelah dikeluarkan dari tulang tengahnya dengan cara menyungkit & tarik tulang tersebut menggunakan pisau & jari seperti kita nak buang selumbar tu. Dah siap dapat isi ikan barulah kita kisar isi ikan menggunakan food prosessor. Boleh juga gunakan pengisar kering tapi jangan letak banyak2 sekali gus ye.



2. Bila isi ikan siap dikisar, campurkan dengan 1 sudu besar bawang yang ditumbuk tadi, garam & serbuk perasa secukupnya serta tepong jagung atau tepong ubi. Gaul & uli sehingga sebati. Bulat2kan adunan menjadi bebola dengan membasahkan sedikit tapak tangan. Bila siap, ketepikan dahulu.



3. Seterusnya, panaskan sikit minyak masak & tumiskan lebihan bawang tumbuk tadi hingga wangi. Masukkan air, kiub bilis, garam, lada hitam & serbuk perasa jika suka. Bila mendidih, masukkan batang sawi & bebola ikan tadi. Biarkan mendidih & bebola bertukar warna.

4. Masukkan lobak merah serta daun sawi & kacau perlahan2. Jika ada chopstick boleh gunakannya untuk kacau2 dalam sup. Tujuannya untuk mengelakkan bebola ikan tadi pecah sekiranya kacau menggunakan senduk.

5. Bila sawi dah masak & sup dah secukup rasa, bolehlan matikan api & hidang.


Selamat mencuba!

4 comments:

Qhaifa Nur said...

Salam...
nur prnh beli ikan sardin yg besar kak...bila dgoreng x dpt nk bayangkan isinya yng sedap...bknnya slalu ada kn...

Buat bebola sendiri...lg sedap

Ain Rahman said...

sedapnya homemade bebola ikan

lieyalatif said...

ya Allah kak teliurnuyer.....dpt plak fishball buat sendiri ginie....ikan jek byk hah...puas hati betul.... teliur lieya tgk...lagi2 tekak tgh sakit nie..selsema lagi...sedap dpt hirup panas2 nieh...

obat alami tradisional said...

keliatannya sangat enak kuenya !!

Terapi Obat TBC

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...