Monday, September 21, 2015

Ayam Goreng Tepong Simple

Assalamualaikum & salam sejahtera...


Cuti sekolah dah bermula.... anak yang sulung pun dah balik dari asrama.  Senang sikit sekarang ni sebab kakak dah pandai naik lrt & komuter sampai dekat dengan opis ibu. Jadi tak payah la ibu ambik half day tiap kali kakak balik dari asrama.  Jimat cuti tahunan ibu & jimat minyak kereta sebab tak perlu nak kena jemput dia kat stesen Pekeliling KL nu... yang tak tahan tu nak kena redah jem pulak.. aduhaii... Dia berani tu pun sebab ada geng yang sama2 naik lrt & komuter... kalau sorang2 memang taknak juga... hehehe... Ikutkan dah berapa kali ayahnya jemput naik komuter dan ajar macamana nak guna kenderaan awam tu.. tapi manja sikit.  Takde kawan takmau.. hai la anakk... Nak harapkan ayahnya jemput selalu tak kena timing. Jadi ibu jugakla yang selalunya kena jemput... kalau ibu jemput kena guna kereta sebab sah2 kena ambik adiknya dulu kat tadika. Kalau ambik on the way balik... takut lambat pulak jemput dari daycare... tak pasal2 kena bayar overtime. Takpelah demi anak yang nak menuntut ilmu...  ibu sanggup berkorban apa saja.

Oklah hari ni kongsi menu ringkas & mudah kegemaran anak2 MaDiHaA.  Bahan yang digunakan pun bahan2 simple yang setiap rumah pun ada. Ayam goreng tepong simple gini kalau masak hari2 pun takpe. Nak pulak si abang tu... tak reti2 jemu dengan ayam.  Tekak kita je yang tak sanggup nak telan ayam hari2.. hihi...



Ayam Goreng Tepong Simple
Resepi : MaDiHaA aka Ratna

Bahan2
1/2 ekor ayam ~ potong kecil & cuci bersih & tos
2 sudu besar bawang + bawang putih + cili kering kisar
3-4 sudu besar tepong gandum (bergantung saiz ayam tambah mana yg sesuai)
3 sudu besar tepong jagung
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil serbuk kunyit
2 sudu kecil serbuk rempah kari ayam
sedikit percikan air jika perlu
minyak masak secukupnya

Cara menyediakan
1. Masukkan potongan ayam yang siap dibersihkan ke dalam bekas yg sesuai. Biar besar sikit ye senang nak gaul.
2. Masukkan garam, serbuk kunyit, rempah kari & kisaran bawang & cili. Gaul rata2.
3. Masukkan tepong jagung & tepong gandum. Gaul sebati biar sehingga tepong melekat2 pada ayam. Jika nampak kurang tepong boleh tambah sesudu tepong lagi. Sebab kadang tu ayam tak sama besar saiz yang kita beli kan. Maknanya jika guna ayam besar.. lebihkanlah tepong tu. Jika terlalu kering boleh percikkan sedikit air & gaul sebati. Biasanya MaDiHaA tak perlukan air pun. 
4. Bila dah sebati bolehlah goreng ayam sehingga garing keemasan.  Sedap dihidang bersama nasi putih atau nasi lemak.

Selamat mencuba!

4 comments:

Amie said...

Kita pun main goreng-goreng gak Madiha, kalau Madiha haiwan darat, kita goreng haiwan laut... he he hee Udang Goreng Butter. Jom tukar pinggan nak tak :)

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

takyah beli kefsi dah..

TukangKebun said...

Salam AidilAdha.
Maaf Zahir Batin.
Kak Ratna masak apa raya haji ini?

obat alami tradisional said...

keliatannya sangat enak kuenya !!

Terapi Obat TBC

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...