Thursday, November 30, 2017

Beignet

Assalamualaikum & salam sejahtera...


Owhh... betapa tuan tanah kesibukan nampaknya di bulan November. Baru perasan bulan ini hanya ada satu entry sahaja! Ahh... tak boleh jadi... kesian pulak 'dia' terkonteng2... hehehe... Jadi kita bagi dia kawanlah satu entry lagi untuk November ini.

Gigih jugalah update hari ni hari terakhir November dengan resepi sajian yang enak dinikmati di musim hujan ni. Betul... memang sedap layan petang2 musim hujan ni. Kita gu kan ia dengan secangkir minuman panas kegemaran anda. Barulah perut tak berkeriuk... hihi...



Resepi ini sangat-sangat jarang tular di FB maupun blog. Padahal ianya sangat mudah disediakan lebih kurang resepi donut, churros, creampuff dan yang seangkatan dengannya.  Mengikut tulisan Sariyusa dalam blognya, BEIGNET disebut Bei-nei adalah sejenis dessert yang enak dimakan ketika masih panas dan terkenal di kalangan penduduk di New Orleans.  MaDiHaA terpandang Sariyusa pos sajian ini di blog terus jatuh hati nak mencuba. Sebabnya resepinya ringkas & mudah disediakan. Suami & anak2 pun suka... makan panas2 memang syok...

Jom kita lihat resepinya! Sebelum tu terima kasih buat Sariyusa yang berkongsi resepi ini. Mohon halal ye akak share kat blog akak pula.



Beignet
Sumber : Sariyusa

Bahan2
1 1/4 tsp yis kering
175 ml air suam
1/2 cwn gula kastor
1/2 tsp garam
1 biji telur (A @ B) 
1/2 cwn susu cair
500 gm tepung gandum ayak bersama 1/2 tsp baking powder
30 gm mentega / margerin dilembutkan

Cara-cara :

1. Dalam mangkuk yang besar,  satukan yis kering bersama air suam,  kacau sebentar. 
2. Masukkan gula kastor,  garam dan telur,  pukul sedikit. 
3. Masukkan susu cair,  kacau sebati. 
4. Masukkan 300 gm tepung yang dah diayak tadi.  Gaul sebati. 
5. Masukkan mentega atau margerin,  gaul sampai sebati. 
6. Masukkan baki 200 gm tepung,  gaul sebati guna jari sehingga menjadi doh. 
Nota : Doh agak melekat dan basah,  jangan risau ya. 

7. Tabur tepung yang banyak di atas meja canai. 
8. Panaskan minyak di kuali sedalam 2".
9. Canai doh sehingga nipis anggaran 5 mm. 
10. Potong segiempat dengan ukuran 2" x 2" (kalau nak besar lagi pun boleh) (MaDiHaA biarkan dalam setengah jam sebelum digoreng)
11. Goreng dalam minyak yang cukup panas,  jaga api kerana beignet cepat hangus. 
12. Apabila bahagian atas beignet sudah menggelembung, cepat-cepat terbalikkan. 
13. Golekkan beignet dalam icing sugar.

Selamat mencuba!


6 comments:

norhidana miswan said...

aah tgk dr resepi mmg nmpak mcm donut tp sbb rupa dia lain, trs mcm rasa lain gtu

Jaja Vitamin.Merah said...

Memang simple resepinya. Banyak gak tepung ye, tapi best mesti dapat banyak..telur pun sebiji je guna. patut dicuba ni :)

Julia Tarmidi said...

Salam singgah dan follow :)

http://www.akuseorangtraveler.com/

m.u.l.a.n said...

Waahhh sedaapp ni... Terima kasih kongsi resipi.. Kena cuba nnti.. Anak2 mesti suka.

safiah adibah ani said...

Alahai sedapnya sis! Tengok pun terliur..cmana nak kurus niiii hahaha...

Unknown said...

Tqvm sis,this is a keeper for me....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...