Friday, March 23, 2018

Cucur Jagung

Bissmillahirrohmanirrohimm...


Assalamualaikum & salam sejahtera...

Uhuk uhuk uhukk.... banyaknya habukkk... fuhh fuhhh....

Sibuknya tuan rumah sampai bersawang & berhabuk teruk dah rumah ni.... Mohon maaf pengunjung blog Dari Dapur MaDiHaA sesungguhnya tuan rumahnya masih sihat seperti biasa.  Kalau pening2, demam tu adatlah dah namanya manusia tak selamanya sihat.  Sebenarnya tuan rumah terlalu sibuk dengan tugasan & rutin harian tak sempat nak layan rumah maya ni. Hari ni cuba sapu2 sikit habuk yang dah tebal 3 inci ni.... meh la tuan rumah belanja resepi minum petang untuk hari ni. Ringkas2 je sebab penat cuci habuk kan... so kita minum petang dengan cucu jagung jelah ye... 



Lepas ni tak tau bila la pulak nak cuci sawang... hehe... Kita tengok kelapangan lah ye... tuan rumah nak janji pun tak berani. Banyak benda nak kongsi tapi masa kurang mengizinkan..



Cucur Jagung
Resepi : MaDiHaA aka Ratna

Bahan2

4 cawan tepung gandum
½  cawan bilis yg dikopek ~ dicuci bersih

2 ½ cawan isi jagung 
1 biji bawang besar ~ didadu
2 ½  cawan air
1 ¼ s/k garam (larutkan garam dlm air)
1 biji telur (gred A)
Minyak masak untuk menggoreng

Cara2
1. Campurkan tepung gandum, jagung, bawang besar dan digaul sebati.
2. Pecahkan telur ke dalam tepong & tuangkan air bergaram tadi sikit demi sikit sambil dikacau rata. Tambah lagi air ikut keperluan & aduk rata.
3. Panaskan minyak lalu gorenglah cucur seperti menggoreng cucur bilis yang biasa kita buat sehingga garing kedua2 belah. Angkat & tos. Hidang dengan sos kegemaran.




Selamat memasak!

1 comment:

TukangKebun said...

Kekadang di Tamu ada yang jual dah siap buka isi-isi jagungnya.
Thank you for sharing boleh juga terus buat cucur jagung tak perlu korek isinya.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...