Terima kasih kepada yang sudi follow....

Friday, November 23, 2012

Kek Gula Hangus / Kek Sarang Semut



Assalamualaikum & salam sejahtera...

Ini sebenarnya projek yang dibuat sama hari dengan Apam Dewa tempohari.  Mula2 ku buat Kek Gula Hangus ni dulu.. Dah lama berangan nak buat & dah lama simpan resepi.  Sebabkan Sabtu lepas tu tak kemana2 terfikir nak buat something supaya boleh bawa bekal nak ke KT pada Ahad esoknya tu.  Pastu si anak dara kecik ku yang sangat rajin menolong tu macam biasalah excited nak tolong bancuhkan warna-warna dalam adunan.  Bila aku kata kek ni tak payah letak warna... sebab nanti kek ni akan jadi warna coklat... terus dia komplen.. alaaa... buatlah kek yang ada warna pink... hehehe.. Maka sebab itulah ibu dia kena rajinkan diri godek lagi sebiji kuih yang boleh diwarna2kan.  Kebetulan memang ada niat nak buat Apam Dewa tu.. maka aku pun buat jelah kuih tu.. maka terhasillah 2 loyang kuih dalam satu hari.. satu Kek Gula Hangus & satu lagi Apam Dewa... Alhamdulillah.. dapatlah ma & adik2 merasa kedua2nya masa bawak bekal ke Terengganu tempohari.






Sebenarnya MaDiHaA ada juga satu lagi resepi Kek Gula Hangus dari adik ipar.  Resepinya lebih kurang ni juga cuma cara sikit berbeza. Resepinya pun tak perlu diperap macam kebanyakan resepi yang MaDiHaA jumpa.  Kali ni terjumpa resepi dari Cida yang juga tak perlu diperap berjam2.. maka terus berkenan.  MaDiHaA ni memang jenis yang tak sabar.. kalau buat satu2 kuih tu kalau boleh nak cepat siap je.  Tak suka sangat jenis2 kuih yang kena perap terutama kalau mengejar masa.  Lainlah kalau memang betul2 free... barulah tenang nak buat kuih2 jenis perap.. hehehe...

Ok untuk resepi kali ni.. nak ucapkan terima kasih banyak2 pada Cida de'Nuanza yang telah berkongsi resepi ni.  Memang hasilnya sangat memuaskan hati... banyak lubang2 semut terhasil walaupun bancuhan tak perlu diperap spt kebanyakan resepi. hehehe..  Boleh buat lagi lepas ni kalau ada apa2 acara makan2 sebab kek ni salah satu kek kegemaran en. hubby... Dalam banyak2 kek... rasanya inilah kek yang dia paling suka... tapi 'bini' dia je yang malas nak godek.. hehe.. Mintak izin ye Cida akak share resepi kat sini pulak... TQ very much!


Kek Gula Hangus @ Kek Sarang Semut
Resepi : Cida de'Nuanza
Sumber : MaDiHaA aka Ratna
(MaDiHaA guna loyang 9"x9")

Bahan2 Gula Hangus
(Buat yg ni dulu sblm bancuh adunan)
2 cawan gula pasir (MaDiHaA guna 1 1/2 cawan + 1 sudu besar)
2 cawan air mendidih
3 sudu besar (penuh) mentega

Cara:
Masukkan gula dlm kuali atau periuk.
Bukak api sederhana kecil...
Sentiasa kacau2 gula sampai larut, sampai warna jadi keemasan macam madu..
Kalau jadi kearangan, buang je la...konpem x jadik.
Nanti kek tu akan jadi pahit kalo gula yang hangit.

Pastu, dgn langkah kuda2..masukkan air panas dlm gula td...
AWAS!! sedikit kemalangan akan berlaku kalau x berhati2 sbb gula tu mcm meletup2 skit nanti...
Pastu gula td akan jd cam ketul2 skit bila masuk air... Cairkan semula...
bila dh cair semua, masukkan mentega..biarkan larut...
tutup api dan sejukkan

Bahan lain:
7 biji telur saiz A
2 cawan tepung gandum
1/2 tin susu pekat manis disukai ramai (MaDiHaA guna 1/3 tin susu yg tinggi sikit tu)
2 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh esen vanila

Cara:
Pukul telur sampai kembang.
(blend pun boleh..guna mixer pun boleh- aku guna blender je. MaDiHaA guna mixer)
Pastu masukkan susu pekat, kasi blend lagi sampai sebati.
Masukkan pulak esen vanila
 
Ayak tpg gandum + soda + baking powder
Masukkan dlm adunan..teruskan blend
last sekali, masuk la gula hangus yg dh sejuk td... blend lagi!

Bakar selama 1- 1 1/4 jam guna api bawah n suhu cam biasa la..antara 160-180 darjah celcius.
5-10 mnt terakhir, guna api atas dan bawah
Kalo kek lom masak, tambah 5 mnt lg
Biarkan sejuk sblm potong

Nota Cida : utk dapatkan potongan yg cantik dan berlubang, belah kek di tgh, kemudian tgk arah urat kek..potong kek secara melintang garisan tersebut.

Potongan yang tak kemas sebab nak cepat... hehe..

Selamat mencuba!

40 comments:

Sheila Shafeareen said...

Assalamualaikum lama x buat kek sarang semut...cantik sarangnya

Norzie hany said...

Assalam Madiha.
Wahhh cantik bersarang....kek gula hangus ni mmg fav akak,sedap kenyal2 gitu.

JaSSNaNi said...

banyak nye sarang semut...
sedap kan kak kek ni.. nani nanti nak wat.. tapi tak nak letak langsung soda bikarbonat tu.. sbb tak best la rasa soda tu.. pedaq je atas lidah.. letak air eskrem soda boleh tak? hmm hua hua hua.. masa fes detect ngandung hari tu, ni la benda yg nani teringin nak makan.. siap balik umah godek sendiri.. walaupun tak penah wat..

mama sara nur said...

assalam k.madiha
cantiklah betul2 macam sarang lebah tu
memang elok kalu nak bawa sebagai bekalan kan, lgpun sedap rasanya

PRINCESS FARISHA said...

yummmy! memang sedap :)

syapex said...

salam... cantik sarangnya...

SueSue said...

Hi Ratna, beautiful texture of cake.
I am Sue here and would like to invite you to join in the Maggi Blogger's Contest in their " Good To Great Campaign ". Details of the contest can be found from my blog here http://www.cookingmomster.com/?p=3748

Do drop me if you require further details.

ALoNa CintamaniszLite said...

uii...dh ler rajin...menjadi pulak kek ni sebijik mcm nama dia. Mmg mcm sarang semut pun laa....

Salmi Khairil said...

cantik..kenapa saya buat kek nie tak mau jadi bersarang dan tak naik..huhuhu

zila norazila said...

akk punyalah cantik sarang tue..mcm disusun2 jew lubang sarang tue..zila x pernah buat..dulu2 pernah buat x jadi kak..lps tue x tercuba lg:)

MaMa Rey said...

tak kemas tak apa janji sedap..
betul2 mcm sarang semut..lubang sekata besar

ilahjy said...

salam ratna.. wah cantiknya rang semut tu minta izin kak nak print..nak try lah nanti kalu rajen... jgn tunggu lama2 nanti lama2 durian habisss musim hehehee jom mengerep ratna..cayukkk

ieda said...

kak .. cantikkkk nampak sarang kek gula hangus niee
menjadi sgt2 ... teliti betul akak buat ;)
kalau dekat harus saya terjah umah akak ;)

tun_telani said...

salam kak madihaaa... sgt chantik lubang2 dia tuuu.. terkagum tun tgk.. dh lama betul xmakan ni..dulu penah tun buat, pastu kan, dia jd 2layer.. muahhaha.. atas lobang2, bawah penyek. kui kui.. mesti salah teknik tu kan.

Azlita Aziz said...

Salam Kak Madiha

aduyaiii.. geramnya tengok lubang-lubang semut tu..
Ita berangan jugak nak buat kuih ni, tapi tulah biasa resepi ni dok kena peram-peram.. tag peram tu yang ita malas tu..

Resepi yg ni cukup mudah nanti ita nak cubalah.. dah tak sabar dah rasanya.. ^_^

Jaja said...

cantiknya lubang-lubang tu

Muna Mahdzar-Fadaaq said...

Really cantik, Ratna. Good job.
Saya pun sangat suka cake ni tapi tak pernah cuba. Bila tengok cake Ratna, hati pun tertawan. Rasa macam nak buat malam ni juga :)
xoxo

Azrey Rozie Eiman said...

nice! nak buatlah nanti. lama x makan.

m.u.l.a.n said...

oohhh.... sangat sedaaapppp... nak try la.. tqs for sharing..

Yatie said...

cantiknya lubang yg terhasil..leh cuba resepi ni plk..

Mieza said...

Kak Madihaa..ni kalau my mum ni sebiji pun dia leh habis sorang..mmg fav dia..dh lama tk buat utk mak :)

norlie harumaini said...

cantiknya sarangnya...

Anonymous said...

Kak!!!!! Tq for the receipe. Sy cuba buat ikut sebijik2 yg akak bg dan hasilnya..... Menjadik!!!!!! Lubang2nya sama mcm dlm gambar akak. Hmmmm nampak gayanya lps ni sy tak payah beli lg bila teringin nak makan. Boleh buat aje.. Tq tq tq

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

alhamdulillah menjadi. terima kasih sudi mencuba ye..

Anonymous said...

tq madiha, kak nak cuba buat sarang semut & lady bird awak la cute & mmg teringin sngt nak cuba buat sendiri.

Mak Wardah said...

adui fav saya ni...

Shahida satahir said...

Salam..saya dah buat kek nie..mmg cantik..terima kasih..madihah
.

nik rosima said...

as salam...saya nak try buat kek ni..kalau saya kukus adunan ni boleh x?

Maisarah ahmad dzan said...

3eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

Sarimah Shariff said...

Saya tak pernah perap bila biat kek ini.. namun sarangnya memjadi jugak

Sarimah Shariff said...

Saya tak pernah perap bila biat kek ini.. namun sarangnya memjadi jugak

Yaumi Muhamad said...

Nak cuba buat terima kasih sudi kongsi2 resepi

Yaumi Muhamad said...

Nak cuba buat terima kasih sudi kongsi2 resepi

Aniez Zack said...

Camne bole bersarang walaupun x perap?

Admin Anis said...

Saya sedang cuba..hmmm..xsabar tengok haailnya ikut resipi ni

salmizah omar said...

lama dh xbuat kek ni..nape klu saya bt xjadi sarang camni.yg ni cantik jer sarangnyer..

Khamalia Baharudin said...

Malam ni buat....doa2 jadi...heeee:)

Khamalia Baharudin said...

Malam ni buat....doa2 jadi...heeee:)

Khamalia Baharudin said...

Alhamdulillah....kek sarang semut saya menjadi!!!....yummmiii.....:)

iwan01 said...

SELAMAT TAHUN BARU 2014..
Informasi yang sangat BERMANFAAT..
Terima kasih..
Semoga SUKSES & Salam KENAL dari :
==============================

Paket Usaha Ayam Tulang Lunak “GEROBAKAN”
~
..Bukan SULAP bukan SIHIR
Asap di GEROBAK, jadi UANG di KANTONG anda..
~
Paket Usaha Ayam Tulang Lunak “GEROBAKAN” merupakan
paket usaha kuliner yang mudah dijalankan,
murah & mempunyai tingkat pengembalian modal yang sangat singkat.
Hanya dengan Rp. 7.500.000,- Anda sudah dapat menjalankan
BISNIS KULINER yang terbaik saat ini.
~
Anda akan mendapatkan :
-. Gerobak
-. Peralatan masak bakar
-. Peralatan masak goreng
-. Kompor, tabung gas & regulatornya
-. Brosur
-. Spanduk
-. Poster
-. Produk Awal Ayam Tulang Lunak
-. Kaos
-. Training (Pelatihan) PELAYANAN (khusus mitra dalam Jabodetabek)
~
Materi inti Training Pelayanan :
-. Tata cara persiapan pembukaan outlet.
-. Tata cara membakar & menggoreng ayam tulang lunak
-. Tata cara menyajikan ayam tulang lunak
-. Tata cara menyimpan ayam tulang lunak
~
Silakan kunjungi web kami:
~
www.tulanglunakgerobakan.com
~
atau :
Telpon & HP : 081318374450 (Telkom)
08561070103 (Indosat)
081806396669 (XL)
021-94946600 (esia)
021-70264774 (Flexi)
Kantor: 021-4759274
PIN BB : 28C97C54
email : bumi.amrita@ymail.com
~
& dapatkan kemudahan & keterangan lebih lanjut.
Menu-menu andalan kami adalah :
1. Ayam Bakar Tulang Lunak
2. Ayam Goreng Tulang Lunak
3. Pepes Ayam Tulang Lunak
4. PepesCeker Tulang Lunak
5. Bebek Bakar & Goreng
~
Paket Usaha kami berikut menu andalannya telah diliput oleh :
- Trans TV – Prog Jelang Siang – 28 November 2011 Pk 12.30 WIB
- ANTV – Program Topik Pagi – 18 Juni 2012 Pk 04.45 WIB -> klik di sini
dgn URL : http://www.youtube.com/watch?v=WrC1PvqExXc
~
Program Usaha Ayam Tulang Lunak Gerobakan :
1. Program Dalam Kota
2. Program Luar Kota ( Program Master Mitra Mandiri)
Terdiri :
-. Paket Usaha Standar
-. Mesin Presto
-. Training Produksi
Training Produksi bisa dilakukan di Jakarta atau di tempat mitra.
Info lebih lanjut bisa dilihat di :
http://www.tulanglunakgerobakan.com/mfm.html
~
Ingin mencicipi sebelum bermitra ? Silakan order Paket Tester kami yg berisi :
4 potong ayam tulang lunak (bisa dibakar & digoreng).
2 pepes ayam tulang lunak
2 pepes ceker ayam tulang lunak
2 bebek presto (bisa dibakar & digoreng)
1 bungkus SAMBAL khas gerobakan
~
Untuk wilayah Jabodetak, kita antar ke tempat calon mitra
& calon mitra bisa langsung berdiskusi dengan ACCOUNT OFFICER (AO) kami..
~
Tunggu apa lagi, langsung silakan order…
~
SUKSES sudah ada di depan mata kita, AYO BER-WIRAUSAHA !
~
~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KongsiResepi.com