Terima kasih kepada yang sudi follow....

Tuesday, September 4, 2012

Sponge Cake With Blueberry Filling



Assalamualaikum...

Baru ada masa masukkan resepi hari ni.  Bila dah lama bercuti... rasa mcm bermalas2an je nak letak resepi dalam blog.  Oleh kerana dah janji dalam entry pagi tadi nak letak resepi kek yang angah tempah baru2 ni.. jadi untuk resepi permulaan di bulan Syawal/September ni.. kita mulakan dengan resepi Kek Span Dengan Isian Blueberi ni yer.. Nak sedap lagi bunyi resepi ni kita sebut dalam bahasa Inggeris sebagai Sponge Cake With Blueberry Filling...  baru ada kelas... hehehe...



Kek ini sebenarnya asasnya hanya menggunakan resepi kek span vanilla saja.  Permintaan angah katanya nak tempah kek yang ada filling blueberry.. jadi terciptalah kek ini.  Resepi kek span vanilla ni adalah hasil adaptasi dari resepi Kek Span Coklat yang dikongsikan oleh Rahel di blog beliau.  Memang lembut kek span ni.  Oleh kerana MaDiHaA nak menggunakan Kek Span Vanilla.. jadi MaDiHaA skip serbuk coklat dalam resepi kek span coklat tersebut & lebihkan tepong superfine tu.  Kuantiti gula kaster pun MaDiHaA dah kurangkan memandangkan kek ini akan menggunakan sirap lemon & filling blueberry yang dah sedia manis tu.  Untuk resepi kek span bolehlah rujuk resepinya di bahagian bawah sekali ye.  Terima kasih kepada Rahel untuk perkongsian resepi kek span coklat tu ye.  Mintak dihalalkan ye sebab MaDiHaA dah ubah sedikit resepi tu.. Lain kali boleh cuba buat kek span coklat pula.  Kek span ni.. dimakan macam tu pun sedap.  Lembut je.. kalau perisa coklat mesti lagi sedap kalau nak dimakan macam tu je!



Ok untuk membuat Sponge Cake With Blueberry Filling atau Kek Span Dengan Isian Bluberi ni... kita perlukan bahan2 seperti di bawah :-

Sponge Cake With Blueberry Filling
Resepi : MaDiHaA a.k.a Ratna

Bahan2
1 biji kek span vanila (seperti resepi di bawah)
Filling blueberry secukupnya
500 ml fresh cream/
Buah2an pilihan anda untuk hiasan
Sedikit buttercream (optional) 
Sedikit manik gula (optional)

Bahan sirap lemon
30 gm gula pasir
150 ml air suam
1 biji lemon (ambil jusnya)

Cara menyediakan
1. Sediakan dahulu kek span vanila (seperti resepi di bawah) & sejukkan dahulu kek.  Sementara itu.. sediakan sirap lemon dengan melarutkan gula dalam air suam & campurkan dengan jus lemon. Ketepikan dahulu.
2. Putar fresh cream sehingga gebu. Jangan terlalu lama memutar, berhenti bila nampak fresh cream dah gebu & kaku.
3. Kek span vanilla di belah/potong kepada 3 lapisan.  
 1. Kek Span Vanila. 
2. Kek yang dibelah 3 bahagian. 
3. Lapisan bawah kek sedia untuk dibasahkan dengan sirap lemon. 
4. Kek yang telah disapu sirap lemon, blueberry filling dan terakhir sapukan/paipkan dengan fresh cream (dlm gambar fresh cream baru letak separuh ye...).

4. (Rujuk gambar di atas) Letakkan satu lapis kek di atas papan kek.  Basahkan lapisan kek dengan sirap lemon menggunakan berus kuih sehingga permukaan kek agak basah. Kemudian sapukan di atas kek dengan lapisan nipis bluberry filling & akhir sekali sapukan pula dengan fresh cream.
5. Lapiskan pula dengan lapisan kedua kek & ulang proses yang sama seperti step no. 4 di atas. Teruskan dengan lapisan ke tiga tetapi untuk lapisan ketiga atau yang terakhir ini cukup sekadar dibasahkan dengan sirap lemon sahaja di atas permukaan kek.
5. Kek siap dilapisi filling untuk ketiga2 lapisan.
6. Kek siap disaluti fresh cream.
7. Kek siap dipaipkan border dengan fresh cream.
8. Kek yang telah siap dihias.

6. Sapukan keseluruhan kek dengan fresh cream & licinkan fresh cream tersebut.  Paipkan lebihan fresh cream sebagai border kek. Hiaskan dengan lebihan blueberry filling di atas kek & aturkan buah2an pilihan anda.



Di bawah ini resepi kek span vanilla ye...


Resepi Kek Span Vanilla
MaDiHaA adaptasi dari resepi Kek Span Coklat (Noraini Zakaria)
Sumber : Rahel

Bahan:
240g tepung kek/tepung superfine
130g gula kaster
110ml minyak masak
100ml susu segar
20g ovallet
6 biji telur gred A
1 st baking powder
1 st esen vanila

Cara:
 
1. Panaskan oven. Griskan acuan. Alas dasar acuan dgn baking paper.
2. Pukul telur, gula, ovallet, tepung s'fine, BP sehingga kembang dan gebu selama 5 minit.
3. Perlahankan mixer, masukkan susu cair & esen vanilla. Teruskan lagi memukul selama 5 minit. Tuangkan minyak & gaul sebati.
4. Tuang ke dalam acuan. Bakar selama 45 mint atau hingga masak.
5. Bila kek sudah masak, telangkupkan (atas redai) selama 5 minit. Keluarkan kek & boleh dihidangkan atau dihias dengan aising kegemaran.



Ini gambar sambutan untuk birthday girl, Wardina Ayu yang ke 12 tahun di Klang tempohari... birthday girl berbaju maroon bertudung hitam di belakang budak debab (Alin) berbaju kuning tu.. hehe... Ayu sama sebaya dengan kakak Dini.. tapi saiz badan dorang jauhhhh berbeza.. hehe.. tulah kan.. saiz anak2 pun ikut saiz mak bapak jugak walaupun cucu tokma yang sama.. kikiki...  Happy Birthday Ayu... maklong doakan semoga Ayu cemerlang dalam UPSR nanti ye..

27 comments:

Liza said...

cantik madihaa deko kek tu, kemas jer...bila la akk nk pandai deko cmtu....hiihhii

Amie said...

Happy birthday Ayu... sedapnya ...beruntung benar ada maklong penyayang yang buatkan CCWBF tu... sedapnya blueberry!

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Wah ! tergoda i you... canteek kek ni... sedapppp nampaknya :D

rahel said...

uwa..uwaaaaaa..banyak sedap wo itu kek span...terang mata memandang blueberi filling n fresh cream itu...sangat menawan...

Mamasya said...

Salam Ratna.nampak menarik dan cantik kek dg Blueberry Filling...pasti bday girl suka.nengok entry kat bawah....byk tempahan rempeyek....sedap ngunyah masa2 raya...moga Ratna terus dpt tempahan. bagus k.Dini dah boleh harap memasak....bolehlah lepas ni sesekali ibu cuti rehat memasak....

Naz / Nadz COSK said...

Wah kakkkk... kepingin ni nak makan kek atas tu... Sedap banget nampaknya tu...

ALoNa CintamaniszLite said...

Kak...sy ada masalah sket ler bila buat kuah kacang utk nasik impit tu. Ok tu ok...tp rasa dia mcm kurenggg aje lah. Leh tak akak bg resepi akak kat sy, hehe..

wati said...

nmpk sedap kek tu...kemas je akak deco..akak mmg berbakat

m.u.l.a.n said...

yummmm yummmm... kalo dekat nak sepotong dua..!!

Aishah @ Ariffin @ Aqil said...

Sedapnye.. Nanti leh try resepi ni plak

nOOrsha said...

Salam kak madiha.selAmat hari raya..maaf zahir vatin kak...cantik qkak deco kek tu..macam kt kdai..sy je yg maseh keras tgn x reti2 nk mendeco..huhu

AZLINA said...

Assalamualaikum Ratna..Salam Aidilfitri,maaf jika ada salah & silap dari akk ya! Akak ni baru je start menjenguk blog yg dah lama bersawang tu..Ehhh, cantik la deko kek ni & akak dpt bayangkan rasa kek yg sedap esp bila kena fresh cream + blueberi tu mmg yummy...

Moga Ratna & keluarga tabah & diberikan kekuatan menempuh ujian dari Allah, sesungguhnya setiap manusia itu pasti diuji..

zila norazila said...

salam kak madiha
cantik akk deco kek tue..kemas jew..hppy bthday utk bthday gurl tue..heppy dia dapt potong kek cantik:)

Rohah said...

kemas deco akak..

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Cantiknya deko madihaa....nk mkn pon cam sayang lak.hikhik

HomeKreation said...

Well done Madiha. Mmg cantik & nampak sedaaap!

JaSSNaNi said...

Dan pandai mendeco2 kek skrg ye kak... nampak gebu sangat kek tu.. sedapp..

LinRosly said...

Assalamualaikum Ratna :D

Cantiknya! Kak Lin suka kek ni tapi selalu beli jer...almaklumlah x pandai nak mendeko...hehe

tun_telani said...

salam kak madihaa.. cantik sgt sapuan cream tu.. suka tun tengok..

JaSSNaNi said...

akakkkkkk... patut ler lama diam.. hehehe ade projek lain rupanya.. hihihi.. betul tu kak.. skrg ni tengah gantung peyuk kan.. banyak OH sana sini.. tapi syawal dah abis pun.. lepas ni kena la top up barang dapur mana yg tak de tu.. eheheh..
nani pun godek2 gambar lama2 je.. sbb nak apdet citer raya tak banyak bergambar plak.. so citer2 yg masa nani dok mabok bawa perut je yg blom ada.. eheheh..

Mama Gee said...

omak aiii........gempaknya projek kali ni......dapnyer...dahlah g ni penggemor kek tau

nur said...

mmm...dappp...bertuahnya birthday girl..heee...blog walking here...singgah ler blog sy gak kat http://precioushandsatelier.blogspot.com/ tgk bunga2 cantik mekar dlm cara berbeza ssuai utk deko umah anda..

Mamasya said...

Aslmkum Ratna.rasa mcm lama pula Ratna tak update blog.....mungkin Ratna sibuk ya.walau apapun sy harapkan moga Ratna sekeluarga sentiasa sejahtera selalu.

~~zana@pb~~ said...

Assalammualaikum Madiha...kalau dah cuti berblog, nak mulakan balik tu mmg liat jari ni.
akak suka kek yg ada filling blueberry tapi anak akak kurang suka pula.

Jefry said...

bahan2nya mudah dijumpai di market ya..
trims sudah bagi2 resep

Shasha Ng said...

Salam kak , boleh kukus tak kek span tu . Kite takde ovenn :'(

Shasha Ng said...

Salam kak , boleh kukus tak kek span tu . Kite takde ovenn :'(

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...