Thursday, July 3, 2014

Kuih Cara Durian

Assalamualaikum & salam Ramadhan...

 
Edisi nak habiskan durian frozen dalam freezer.  Tiba2 datang idea buat kuih cara perisa durian ni untuk iftar hari pertama.  Maklumlah hari pertama puasa kan hari Ahad.. jadi bolehlah nak buat kuih untuk berbuka.  Kalau hari bekerja... pendek kata kuih bazar ajelah..  Rasa kuih cara ni tidaklah kuat sangat rasa durian tu... Nak campur banyak takut adunan jadi pekat & susah pula gula nak tenggelam.  Adunan ni kira ngam2 je.. tak pekat sangat & tak cair sangat.  Kalau nak rasa kelainan kuih cara bolehla cuba... biasa kita makan kuih cara perisa pandan.. kali ni perisa durian pulak... hihihi...



Kuih Cara Durian
Resepi : MaDiHaA aka Ratna

Bahan2
1 cawan tepong gandum
1 3/4 cawan santan sederhana pekat (boleh tambah 1 ~ 2 sudu besar air jika perlu)
90 g isi durian
1 biji telur B
secubit garam
sedikit pewarna kuning telur
Gula secukupnya
Minyak masak secukupnya

Cara menyediakan
1. Masukkan isi durian ke dalam pengisar diikuti dengan telur, tepong, santan, garam & pewarna kuning.  Kisar sehingga halus & sebati.
2. Panaskan acuan cara & oles dengan sedikit minyak masak. (MaDiHaA guna berus silikon.. jika tiada boleh buat berus dengan daun pandan yang diikan tebal & lipat2)  Tuangkan 2/3 adunan ke dalam acuan cara.  Masukkan gula pasir ikut manis yg disukai lebih kurang 1/2 sudu kecil atau lebih. Tambahkan lagi adunan kuih cara menutupi gula.  Tutup acuan cara & biar seketika sehingga kuih masak.
3. Buka penutup & bolehlah keluarkan kuih cara & susun berdakap di atas pinggan kuih.  Buat sehingga habis. 

Selamat mencuba!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...