Thursday, March 23, 2017

Apam Isabella

Assalamualaikum & salam sejahtera



Selamat bersua kembali. Terasa sekejap pula rasanya cuti sekolah dah hampir nak berlalu. Ibu2 kalau takde idea nak buat kuih apa untuk kudap anak2 cuti sekolah ni bolehlah try buat Apam Isabella ni. Sedap, lembut & gebu mesti anak2 suka. Buat dalam bekas yang comel2 ni.. mesti anak2 seronok makan. Sesuai juga untuk hidangan jamuan hari jadi. Susun2 dalam pinggan hidangan pasti nampak comel je warna warni.

Sebenarnya MaDiHaA dah pernah kongsikan resepi ni dahulu. Tapi tak apalah kita kongsi sekali lagi. Dalam blog ni pun memang banyak resepi ulangan. hehehe.. 

Resepi asal dari Sweet Red Cherry. Terima kasih banyak2 share resepi...



APAM ISABELLA
Sumber : MaDiHaA aka Ratna

BAHAN:
3 cwn tepung gandum } ayak
1 sk baking powder     } bersama
3 biji telur sejuk ( dr peti ais ) (MaDiHaA guna gred A)
2 cwn gula halus (MaDiHaA guna 1 3/4 cawan sj)
1 sm ovallete
1 cwn ice-cream soda ( boleh juga guna sprite )
2 sk esen ros (MaDiHaA guna 1 sudu kecil sj)
pewarna pink

CARA MEMBUATNYA:

- Panaskan kukusan terlebih dahulu.
- Pukul telur, gula halus dan ovallete sehingga kembang dan pekat ( putih ).
- Kemudian masukkan tepung gandum dan baking powder yang telah diayak tadi. Putar lagi.
- Masukkan ice-cream soda dan esen ros. Putar sebati.
- Bahagi aduanan kepada 2 bahagian. 1 bahagian bubuh warna pink. 1 bahagian warna asal.
- Tuang adunan ke dalam acuan / papercup secara selang seli. 
- Kukus selama 20 minit.

* Nota: Api yang digunakan jangan terlalu besar, sedarhana saja.
* Adunan yang aku buat ni menghasilkan 30 biji apam..buat 1/2 adunan jika terlalu banyak.


-Selamat Mencuba-

2 comments:

norhidana miswan said...

sedap betul nama apamnya.. isabella

Phong Hong said...

Comel apam. Nama pun cun, Isabella.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...