Tuesday, October 27, 2015

Kailan & Cendawan Shitake Sos Tiram

Assalamualaikum & salam sejahtera...

Dapat ilham goreng kailan campur cendawan shitake ni dari group wassap sekolah.  Nampak sorang geng sekolah puan Normah pos gambar sayur kailan campur cendawan nampak macam sedap je... terus masak sendiri kat rumah sebab kebetulan stok cendawan memang dah lama ada. Kailan pulak baru je beli... so jadilah menu untuk malam tu.  Sedap pulak campuran 2 sayur ni rupanya.  Biasa kalau kailan tu tak pernah campur sayur lain.. digoreng sos tiram camtu je atau goreng ikan masin.  Inilah dia yang dikatakan perkongsian yang bermanafaat. Walaupun ada yang kata tak baik kongsi gambar makanan nanti berdosa kalau orang lain terliur. Pada MaDiHaA pula.. perkongsian idea memasak macam tu dapat memberi idea pada orang lain.  Dari kekeringan idea nak masak apa.. terus timbul idea.. Dari tak tahu.. bila dah masak barulah tahu ianya sedap.  Entahla.. masing2 punya pendapat ye tak? 

Ok lah.. jom tengok resepi mudah ni.  Resepi ni olahan MaDiHaA sendiri sebab MaDiHaA tak tanya pulak puan Normah sayur tu letak apa.  MaDiHaA ikut style masakan Cina sikit sebab tu ada letak minyak bijan sikit. Menu ni jadi kegemaran en. suami & anak2 ku juga. Lenkali boleh masak camni lagi...



Kailan & Cendawan Shitake Sos Tiram

Bahan2
1 ikat/2 gengam sayur kailan
10 biji cendawan shitake kering ~ direndam hingga kembang.
4 ulas bawang putih ~ dikupas & diketuk
3 ulas bawang merah ~ dihiris
2 biji cili padi ~ diketuk (jika suka)
sos tiram secukupnya
1 sudu kecil minyak bijan
air secukupnya
minyak masak utk menumis
Cara menyediakan
1. Cendawan shitake yang kembang ditoskan & diperah sedikit airnya. Kemudian tuangkan air panas & rendam 3 minit kemudian tos lagi. Terpulang jika nak belah atau guna sebiji2.
2. Panaskan minyak masak, tumiskan bawang putih, bawang merah & cili padi hingga wangi. Masukkan cendawan shitake & 1 cawan air. Masak hingga cendawan masak.
3. Masukkan kailan, sos tiram secukupnya dan minyak bijan. Kacau hingga kailan lembut. Tak perlu tambah garam.. sos tiram dah cukup untuk memberi rasa masin.  Siap untuk dihidangkan.

Selamat mencuba!

4 comments:

norhidana miswan said...

sdp tuh kak... hmmmmm

adda syuhada said...

sedapnya

obat alami tradisional said...

keliatannya sangat enak kuenya !!

Terapi Obat TBC

iriana dewi said...

keliatannya sangat enak sekali , jadi ingin sekali untuk menyobanya !!

Obat Tradisional Hepatomegali

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...