Friday, October 16, 2015

Ikan Ayam/Jebong Percik Style Terengganu...

Assalamualaikum & salam sejahtera...


Rindu betul dah lama tak masak percik Terengganu style... hihi... Kebetulan en. suami beli ikan jebong / ikan ayam 2 ekor saiz kecik/sederhana ni.. jadi sedang molek la dibuat percik. Berselera makan.. huhu.... 

Kalau percik style Kelantan kuahnya putih.  Percik style org KL/Selangor ni yang biasa jumpa kat pasar malam kuahnya merah. Tganu style ni kuahnya merah kekuningan sikit. Bahan penting kuah percik Terengganu yang tak boleh tinggal mestilah serai & halba. Kalau takde tu memang tak menjadilah kuahnya hihi.

Jom tengok resepinya ye. Resepi yang dipelajari dari bonda tersayang.  TQ ma di atas tunjuk ajar segala resepi2 dari tanah kelahiran ku Terengganu Darul Iman... Oh ya.. kalau tak suka makan ikan ayam ni.. boleh je guna ikan lain. Takde masalah.. nak guna ayam betul2 punya ayam pun boleh.. haha...



 
Ikan Ayam (Jebong) Percik Terengganu Style...
Resepi : Ratna aka MaDiHaA

Bahan2
2 ekor ikan ayam/ikan jebong saiz sederhana/besar ~ siap kopek kulitnya & bersihkan yer..
garam & serbuk kunyit
4 batang serai ~ diketuk
1 sudu kecil asam jawa ambik jus
1 kotak kecil santan kotak + 300 ml air (nak pakai kelapa guna 1 biji kelapa... ambik santan sederhana pekat)
2 sudu kecil halba
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
garam, gula & serbuk perasa (jika suka)

Bahan kisar
20 biji cili kering ~ gunting, buang biji & rebus ~ tos
1 biji bawang besar saiz kecil /nak guna 3 ulas bawang merah pun boleh
4 ulas bawang putih
1 1/2 inci halia
1 inci kunyit hidup

Cara menyediakan
1. Ikan ayam yang dah dibersihkan dikelar kemudian lumur dengan garam & serbuk kunyit.  Bakar dalam pemanggang ajaib sehingga masak. Kalau takde pemanggang ajaib, boleh panggang guna dapur arang lagi best bau dia.  Bakar alas daun pisang & aluminium foil. Bakar je mcm ikan bakar biasa tu. Bila dah masak... tuangkan sos percik atas ikan & sambung bakar sekejap lagi.  Masa menghidang boleh curahkan lagi kuah sos percik yang berlebihan tu.
2. Cara memasak kuahnya. Jerangkan santan bersama bahan kisar, halba, serbuk kunyit, serai, air asam jawa & perasakan dengan bahan2 perasa secukupnya. Biarkan kuah mendidih & agak pekat.  Sentiasa kacau ye supaya santan tak membuak. Biarkan sehingga secukup rasa.

Selamat mencuba!

1 comment:

Unknown said...

keliatannya sangat enak kuenya !!

Terapi Obat TBC

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...