Thursday, May 19, 2016

Condensed Milk Cotton Cake



Assalamualaikum & salam sejahtera...



Setelah sekian lama menyepikan diri dari berblog, hari ni timbul pula rasa rindu nak update blog.  Maaflah pada pengunjung yang datang berkunjung ke sini tapi tiada 'hidangan baru' yang disajikan.  Tuan blog dalam keadaan sugul disebabkan banyak gambar2 telah hilang disebabkan kerosakan tumbdrive. Dah tak boleh nak diselamatkan lagi. Menangis dalam hati jelah nampaknya.  Bukan setakat gambar masak2, tapi semua gambar2 aktiviti family pun hilang macam tu juga. Sebab tu blog family pun dah lama tak berupdate. Baru je semalam rasa rajin sikit update kisah family yang tertangguh2, itu pun mujur ada beberapa gambar yang sempat update kat facebook. Itulah... suka sangat bertangguhkan.. update lambat2 sampai makan tahun... siapa yang suruh.. hikhikhik....

Oklah kali ni kongsi resepi kek terbaru yang MaDiHaA cuba ni.  Gara2 terliur tengok kawan fb buat. Kita pun buat jugalah masa anak sulung balik dari asrama.  

Kek ni memang sedap, lembut sangat.  Tekstur kek ni dah macam kek chiffon plak rasanya.  Keknya sedang2 je tak manis sangat memang sedap je makan. Terima kasih pada penyumbang asal resepi kek ini iaitu Tintin Rayner.  MaDiHaA copy dari Fb Ika dan Ika pula copy dari rozietahasan78. Tq semua ye... Izinkan MaDiHaA share resepi yang telah dialih bahasa ke BM ni. Kalau ikut resepi asalnya dlm B.Indonesia ye...




CONDENSED MILK COTTON CAKE
Resepi asal : Tintin Rayner

Cnp : @rozietahasan78 & Ika FB

BAHAN A  
40g Butter  
60g Tepung superfine (saya keluarkn 1 sb tepung n gantikan dgn 1sb serbuk koko.)
60g susu pekat 4 biji kuning telor (A / B)

BAHAN B  
3 biji putih telor  
45 g gula pasir/ saya guna 
45 g gula castor

CARA2  
1) Panaskan oven terlebih dahulu dgn suhu 160c.
 
2)Dalam periuk kecil, dgn menggunakan api kecil, masukkan butter sampai cair n berbuih kecil dan terus masukkan tepung, kacau sehingga sebati dgn whisk.
 
3)Setelah sebati, masukkan terus susu pekat dan sambung mengacau sehingga sebati. Matikan api, dan masukkan bancuhan td je dlm mangkuk yg berisi kuning telor dan kacau dgn menggunakn whisk sehingga sebati, ketepikan sblm digunakan.
 
4) Dalam mangkuk yg bersih dr segala minyak n air, masukkan putih telor dan dgn menggunakan hand mixer, pukul sehingga berbuih dan masukkan gula sikit2 dan terus memukul sehingga adunan putih telor mengembang (soft peak). Masukkan ke dlm adunan A dan kacau sikit2, iaitu putih telo td di bahagikan 3 kali. Kaup balikkan dgn spatula sehingga adunan sebati.
 
5)tuangkn ke dlm loyang yg sudah di alaskan dgn kertas minyak.
 
6)Bakar secara au bain marie /steam bath dan bakar sehingga masak lebih kurang 45 minit bergantung dgn kepanasan oven masing2. Sejukkan kek atas rack n sedia utk di hidang.

Selamat mencuba!

3 comments:

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam Madihaa...sama la dgn blog atie..dah bersawang2 jgk...lama tak update :(

lieyalatif said...

ye la kak..lama giler akak sunyi dari blog kak..rindu jugak pic2 masakan akak....

kak senang nye resepi kek akak nie.... tapi lieya ni kalo buat kek mesti bantat ..kek pisang jek yg rajin jadi.... heheheeheh tapi tgk bahan2 senang mule laa tegetiks2 nak try nieh....boleh buat aktiviti dgn anak2 musim cuti sekolah nanti nieh...

ilahjy said...

tahniah dtg balik ke blog hihiiii... kak punye nlog lg syookk.. masak dah lamaaaaa tp punlish ikut draf. ikut mood. tp mesti update selang bbrpa hari.. wpon lama.. tp mesti publish... sedapnyeee tgok kek tuuu gebusss

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...