Terima kasih kepada yang sudi follow....

Friday, June 22, 2012

Kek Kelasi Mabuk yang sedap sangat2...

Assalamualaikum & salam Jumaat penghulu segala hari....

Sebenarnya hari ni aku halfday... Tengahari nanti nak ke sekolah kakak Dini... Curi2 masa sekejap update blog hari ni sebab teruja sangat nak berkongsi resepi kek yang sedap ni... Sebelum tu.. nak ucapkan selamat hari lahir buat Hasue yang berkongsi resepi yang best ni.. akak doakan semoga Hasue sentiasa diberikan kesihatan yang baik & sentiasa dalam perlindunganNYA selalu... amin...


Masa mula2 tengok gambar Kek Kelasi Mabuk kat blog Hasue tempohari... memang terus rasa berkenan nak mencuba. Tak tau kenapa berkenan sangat bila nampak rupa kek hijau yang ada line putih kat tengah tu... nampak macam sedap jer.. mungkin juga ilusi sendiri yang putih tu macam lapisan cheese.. hehe.. padahal itu lapisan putih telur yang dicampur dengan jus limau kasturi... hmm.. tentu unik rasanya sebab bahan2nya agak berbeza dengan kek lapis Sarawak yang lain.  Bukan tak pernah intai kek2 Sarawak yang Hasue tayang sebelum ni.. tapi yang lain2 tu macam takde kuasa magnet menarik minat ku untuk mencuba.. emmm.. mungkin juga malas nak melapis agaknya.. hehehe...

Tapi kan.. kita ni hanya mampu merancang.. resepi dah print pada hari tu juga.. tapi banyak pula halangannya. Sebab utamanya ialah tak dapat cari pandan paste!  Sorang demi sorang kawan2 yang mencuba.. termasuk sepupu ku Ida.  Bila dok sembang2 rupanya Ida menggunakan air pandan yang dikisar sendiri.. masa tu memang meluap2 nak buat.. Dah siap kisar air daun pandan awal2 sementara nak buat.. tup2 ada pula halangan yang lain.  Air pandan terbiar dalam peti sejuk (letak dalam cawan) & yang kelakarnya.. sampai ada anak yang terminum jus pandan dalam peti sejuk.. keh keh keh... mujur ibu kisar daun pandan tu guna air masak.. hehehe... tapi yang kelakarnya bila ditanya sorang pun tak ngaku terminum jus pandan tu..... hehehe...


Keinginan nak membuat kek & bawa balik ke kampong pun tak tertunai juga & akhirnya.. lepas balik dari kampong barulah menjadi... alhamdullillah.. walaupun rupa kek yang ku buat tak cantik.. tapi rasanya memang sedap! Anak2 & suami pun cakap sedap.. suam2 lagi dorang dah habiskan setengah loyang! Itupun ibu yang tahan dorang dari makan habis sebab ibu nak buat sessi fotografi dulu.. hahaha.... Kalau tak.. memang dah lama selamat masuk perut anak2 & suami termasuk ibunya juga... hehe..

Jadi sebelum berkongsi resepi kat sini.. nak ucapkan berbanyak terima kasih pada Hasue yang berkongsi resepi yang diperoleh dari Puan Lynda Hj. Taiban.  Terima kasih buat kedua2nya ye... dapat juga kami merasa keunikan kek Sarawak yang sedap ni.. InsyaAllah jika ada kerajinan.. bolehlah cuba kek2 Sarawak yang lain pula nanti... Kek yang ini pun anak2 minta buat lagi sebab tempohari buat pun cuma setengah adunan aje... (dalam resepi tu.. ditulis semua untuk satu adunan bahan2 yang digunakan supaya pembaca tak celaru)


KEK KELASI MABUK
Sumber Resepi: Pn. Lynda Hj Taiban
By:
HaSue@sue-hasue.blogspot.com
Sumber : MaDiHaA aka Ratna

Bahan2nya
450g mentega berkualiti tinggi
200 gm horlick
14 biji telur gred A (8 biji putih diasingkan)
1 gelas gula (150g)
1-1/2 gelas tepung gandum (150g)
2 sudu teh esen vanilla
1 botol pandan paste (MaDiHaA guna 100 ml air daun pandan dari 10 helai daun pandan + pewarna hijau gelap + hijau epal untuk dapatkan warna yang lebih gelap)

Caranya
Adunan Hijau:
Pukul telur dan gula hingga kembang.
Masuk butter, pukul hingga putih.
Masuk esen vanilla, tepung, horlick dan pandan paste.
Kalau mahukan warnanya lagi hijau tambahkan pewarna hijau.
Bahagikan kepada dua bahagian.

Adunan Putih:
8 biji putih telur
10 sudu besar gula halus
4 sudu teh tepung gandum
6 biji limau kasturi

Pukul putih telur hingga kembang. Masukkan gula & pukul lagi sehingga menjadi
meringue/kental(mangkuk diterbalikkan dan adunan tidak tumpah).
Masukkan tepung.
Akhirnya masukkan jus limau, pukul lagi hingga pekat dan sebati supaya jus bergaul rata.


Cara Mengukusnya:
1. Kukus 1 bahagian hijau dalam ½ jam.
2. Bila sudah masak, baru tuang adunan putih telur. Kukus lagi selama ½ jam.
3. Bila adunan putih sudah masak baru lapiskan dengan 1 lagi bahagian hijau yg kedua. Kukus lagi selama 40 minit.
4. Guna acuan 9x9inci.

Note:
Bancuhkan adunan putih telur selepas 20 minit mengukus lapisan hijau pertama, supaya tidak terlalu lama adunan berteduh dan boleh menjadi cair. Akibatnya nanti lapisannya tidak teratur dan tidak cantik


Kalau nak tengok hasil kawan2 lain yang dah mencuba.. bolehlah klik kat blog Alongroz, Ida Marlida@Pastry Delight dan Dayangjack
Selamat mencuba ye...

30 comments:

Saya Disini said...

cntik la tngk

Asyifa Mustaffa said...

Salam kak,
mcm sedap jer...nape sy x perasan pun kat blog hasue resepi nie...ter miss la kut....

nak tnya la kak...mentega berkualiti tinggi tu...mcm mana rupanya? x bole ke klau guna mcm buttercup tu?

Chah said...

sayapun teruja masa tengok hasue tayang ari tu..tp ni level2 kek canggih ni kak...bilalah agaknya saya 'ada bran' nk try...

FnF Simple Life said...

salam kak... teringin nk rasa...ada horlick tu mesti sedap sgt... tak mampu lah nk buat kat nihon...sy ada horlick 3 in 1 je kat sini... hmmm...adunan hijau tu mmg tak perlu letak baking powder ye kak...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

memang cantik SD... sedap pun sedap..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

W'salam Asyifa..
memang sedap Asyifa.. bukan setakat tgk je.. bila mkn mmg best.. hehe...

mentega berkualiti tinggi tu jenis mentega yg mahal2 dlm pasaran mcm SCS atau golden churn.. tapi yg golden churn tu dulu ada timbul kes tak sah halal Jakim jadi agak was2 nak diguna.. tak taulah status halalnya skrg sbb akak memang takpernah guna brand tu...

nak guna mentega lain pun boleh.. kek tetap menjadi.. cuma dari segi rasa dah tentu tak sama dgn guna mentega berkualiti tinggi yang lebih sedap & menghasilkan kek yg lebih sedap & moist. actually akak pun guna buttercup juga.. hehehe.... tp untuk resepi asal mmg dorang guna mentega kualiti tinggi...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

ala Chah... bukan susah sgt nak buat kek ni... tak mcm kek2 lapis yg lain.. yg ni agak mudah... ala.. kek2 lain yg lebih susah pun Chah boleh buat.. yg ni lagilah boleh.. trylah sedap tau!

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

W'salam FnF...
memang sedap dik.. tak puas kami mkn hari tu.. hehe..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

memang takde baking powder dalam kek ni.. tp keknya tetap lembut & moist gitu....

Yatie said...

Assalamualaikum Kak Madihah,
alahai cantiknya kek kelasi mabuk ni, Yatie lama dah berangan nak buat kek ni, tapi tak terbuat2...pasni nak buat gaklah..teruja tngk kaler ijau dan putih ni..menyelerakan sungguh..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

Wa'alaikumsalam Yatie..
akak pun teruja masa tgk Hasue tayang kek ni dulu.. mmg terpikat betul.. tp agak lama ambik masa nak membuat sbb ada saja halangannya.. hehe.. nnt Yatie pula cuba ye..

Shahriah Abdullah Novelis said...

As'kum Kak MAdiha wahh best sangat ni.. sedap sehingga kecur tak sudah ni dengan rasanya yang lemak.. ada pulak layer masam manis lemak berkrim tu.. waduhhh fengssannnnn

Qhaifa Nur said...

warnanya pun sangat, sangat menarik...
namanya pun cantik....kalau dah tuan blog kata sedap memang sangat sedappp.....

Ct Lalola said...

makkk aiiiiK.Madiha... cantek nye color & rupe.... rase nk wat skrg jer hu3....

khairiah khaizu said...

tengok pn dh tau sedap Madihaa ooiii....ntah bile la saya nk buat...saya n adik2 sya mmg suka kalo kek kukus sarawak nie...

rahel said...

waw..kek kelasi mabuk dah mari...skarang gue mari mau ambik kek..hehe..
Cantik kaler kek tu..warnanya segar...gue suka..pastinya enak banget..

Ummi said...

Assalam Ratna....waaahh rajin mabuk2 dia mengukus kek kukus kelasi mabuk ni....mesti pun makan ala2 nak mabuk sebab sedap kan...mmg nampak sedap puuuunn....nak sikit Ratna... ^_^

zila norazila said...

blm ada kbranian nk try lg..dh lama msuk list..entah bila la tue:)

Qasey Honey said...

asslm Kak Madihaa cyggg...sedap yer kak kek ni...pandai akak buat cantik aje kjadiaanye tu..QH xbrani lak nk cuba yg ni..tkut xjadi mcm akak buat aje...nk g umah akak la..rasa..hihi

Wattie said...

Laaaaaa....kek kelasi mabuk la pulak, macam macam nama yang diberikan. Nampak lembut dan cantik...

Mamasya said...

Salam Ratna.mula tengok kek ni, mmg dah berkenan....nampak moist dan menarik dg jalur putih kat tengah tp kena kiv dulu resepi sbb stok horlick tak da. nampak Ratna buat ni elok jadinya, tentu puas hatikan dpt juga buat kek yg diidamkan.

Nina Mirza said...

As'salam Kak MaDihaA ....

Adoi ...!!! Dah beberapa orang dok tayang Kek Kelasi Mabuk nie.
Bila lah 'mabuk' nyer nak sampai kat Nina ......
dok peram resepi nyer ajer .~~ Hehhee . . .

Anonymous said...

Assalamualaikum Madiha.

Cantik sungguh kek nya, berselera untuk di cuba. Suka tengok teaset kat sebelah tu... Beli kat mana tu??

Amie said...

Rasa teringin pula nak ikut mabuk dengan kelasi tu Madiha! Ni memang kena buat nih... tak boleh jadi kalau tengok aje nih...

m.u.l.a.n said...

love this sbb oven dah sakit...!!!

AZLINA said...

Assalamualaikum Ratna..apa kabo? Sorry sgt la akak tak dan nak bw, dah > 2 mths x bw..bizi sgt2. Mmg dah mabuk cinta la nengok kek tu, cantik menggoda ijaunya tu..rugi kalau x cuba ni.

P/s: akak dtg cilok sekali resepi sambal hitam phg..cdg nak buat esok..maceh yea :))

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

Wa'alaikumsalam...
teaset tu hadiah perkahwinan dari madu mak sedara saya tu... tak pasti pula dia beli dari mana sbb tak tanya dia sendiri.. (dia pun dah arwah) tp dgr kata dari mak sedara.. madu dia beli dari China.. kalau tak silap la.. sbb dah lama kan.. ingat2 lupa gitu..

Munnafendy said...

1st time dgr nama nih..mkn lg la tak pernah...hiihi

suebee said...

tersangkut kat blog madiha sbb nengok kek kelasi mabuk..minta izin amik resepi ye kak..

eyda said...

assalam comel nyer kek nie mcm nk ngapp jer hehehhe nk wat x le rajin kek mcm nie huhuhu mohon kunjung balas yer

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...