Terima kasih kepada yang sudi follow....

Monday, May 7, 2012

Sate Ikan @ Lokching


Assalamualaikum....

Bersua lagi kita hari ni... apa khabar semua...? Harap kalian semua sihat2 sentiasa...


Daku hari ini masih juga seperti hari2 sebelumnya...  masih tak berkesempatan nak berblog walking.  Petang Ahad semalam sepulang dari kenduri kahwin teman sepejabat.. cuba2 juga nak melawat blog kengkawan dari rumah.. tapi entah apa yang tidak kena dengan program Mozila Firefox & Google Chrome.. kedua2nya macam bermasalah.. Ini mesti anak2 punya kerja entah tersilap klik kat mana pun tak tau... Nak masuk blog sendiri pun macam di block pulak. Sudahlah line internet lembab yang teramat.. kadang2 naik geram tiap kali nak online dari rumah.  Nampaknya.. hanya dari ofis ajelah dapat online... kena bwk berjumpa 'doktor' dulu tengok apa pula masalah lappy ku itu... Selain tu.. kami cadang nak tukar jugak  broadband yang digunakan sekarang ke jenama yg lain.. Ini dah masuk yg ke dua broadband yg kami guna.. Harap2 pilihan yg ke tiga ni signalnya lebih bagus dari yg sebelumnya. InsyaAllah jika berkesempatan ku cuba2 jejak blog kalian ye bila keadaan mengizinkan ye... Terima kasih kepada yang masih sudi melawat ke sini...


Hari ni layan menu kegemaran anak2... Kalau  boleh hari2 dorang ni nak membeli sate ikan dari pakcik bermotosikal di hadapan sekolah...  Nasib baik pakcik yang menjual tu pun bukan hari2 ada kat depan sekolah.. hehehe... Daku tak pasti kalau sate ikan ini sudah lama wujud... yang kusedari sejak2 anak ku bersekolah ni barulah ku tahu ada sate ikan macam ni... itupun sebab ada terjual dihadapan sekolah anak2... hehe..

Terjumpa resepi ini baru2 ni.. terus rasa teringin nak mencuba sendiri kebetulan ada ikan sardin atau ikan selayang yang abang baru beli.. puaslah anak2 dapat makan bila dibuat sendiri... kalau yang jual tu... saiz bebola sate ikan tu agak kecil berbanding yang ku buat ni... memang tak puas setakat makan 4, 5 cucuk pun.. hehe... Sebenarnya.. rasa sate ikan ni seakan2 saja dengan keropok lekor.. bezanya keropok lekor akan direbus dulu sebelum digoreng.. manakala sate ikan digoreng terus selepas digentel2... anak2 lebih enjoy makan sate ikan sebab saiznya yang comel2 tu... hehe.. & ianya lebih lembut bila diletakkan baking powder di dalam adunan.. sama rasa seperti yg pakcik2 berjualan tu..

Terima kasih pada penyumbang resepi dan Idazs@daridapurkecah... yang berkongsi resepi.. mintak izin letak resepi kat sini yer... 

SATAY IKAN /LOKCHING
by LAUK PAUK/KUIH MUIH KELATE on Tuesday, March 27, 2012 at 12:44pm • Sumber : Idazs@daridapurkecah


Bahan-bahan:

500g isi ikan selayang – dikisar lumat
100gm tepung sagu/tepung ubi kayu
1 biji bawang besar - dikisar
1 sudu besar garam
1/3 sudu teh serbuk perasa – saya tak letak (MaDiHaA letak)
1 sudu besar baking power – saya tambah (MaDiHaa letak)

Cara memasak:
1. Kisarkan isi ikan bersama bawang besar hingga lumat.
2. Tuangkan ke dalam mangkuk dan gaulkan bersama tepung kanji, garam dan baking powder.
3. Gaulkan hingga sebati dan bulat-bulatkan menjadi bebola kecil & boleh picit sedikit menjadi sedikit leper.
4. Panaskan minyak dan goreng sekejap. (MaDiHaA goreng hingga masak)
5. Cucukkan pada lidi dan bakar. (MaDiHaA tak bakar sbb bebola ikan tu dah masak.. hehe.. malas sebenarnya)
p/s: kalau adunan tu lembik, tambahkan lagi tepung kanji sehingga adunan tu x melekat di tangan.




SOS MANIS

Bahan-bahan:
4 ulas bawang putih – dikisar lumat
1 ½ cawan air
1 sudu sudu besar tepung ubi kayu/tepung kanji –dibancuh dengan 2 sudu besar air
4 sudu makan gula
½ sudu makan garam
Sedikit serbuk perasa
Sedikit pewarna merah

Cara memasak:
1. Tumiskan bawang putih dalam periuk. (Tanpa minyak)
2. Masukkan air.
3. Masukkan gula, garam, serbuk perasa dan pewarna merah. Warna merah tu pakai sikit je untuk nampak warna pink. Kacau.
4. Masukkan tepung kanji yang telah dibancuh dan kacau sehingga mendidih.
5. Biarkan sejuk dan sedia untuk dihidang.

• Untuk sos pedas, pula, Saya bahagiakan sos manis yang telah dimasak tadi kepada dua bahagian, satu bahagian saya campurkan dengan sos cili supaya pedas. 

(MaDiHaA buat kesemua sos pedas dengan mencampurkan sos cili secukupnya dlm resepi sos manis di atas)


Selamat mencuba!

29 comments:

sabar dubai said...

kak madihaaaaaa nk sikittt.....eh mmg keetulan kite tgh mencari2 resepi sate ikan nih..mekasih share yerr.......nasib byk ikan kt esbok mcm nk buat skg pon ade nihhhh

tun_telani said...

sedappp!!!!!!!!!!!!!!!!! mmg dh lama kak. tun sama la ngan anak akak, time sekolah rendah dulu mmg tiap2 hari beli satay ikan ni, sbb pakcik jual satay ikan naik motor tu, tiap2 hari duk nunggu kat dpn pagar sekolah. hihi.. tun suka sgt makan, tp malas nk buat sendiri. x suka nk main ngan isi ikan tu..

CIK MAY said...

peh..terbaek..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

sama2.. alahaii.. nak bagi pun dah lama abis ler sabar.. nnt try buat ehh.. takut nnt meleleh plak baby dlm pewot tu.. hehe...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

dah lama ada ye tun? zaman akak bersekolah dulu rasanya belum ada lagi.. lgpun.. akak sekolah diterengganu tu cuma 1 penggal aje... pastu pindah ke felda.. kat felda masa tu masih baru jd mmg takde benda2 mcm ni... mmg agak rumit nak 'kerja' dengan ikan ni.. hehehe... tp kena gak merajinkan diri buat sbb anak2 suka sgt....

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

hehehe... mmg terbaekk...

Munnafendy said...

sedapnya nampak sate ikan ni! feveret tng sy tau...kalau p downtown mesti pekena sate ikan.. =)

*kalau nk laju pakai unifi kak..mmg laju gilerr..

*er, bunga tu sy layor kat lilin..sy ada letak link tutorial kat atas video tu =)

~~DAPUR KECIL KU~~ said...

sy memang tengah mencari2 resepi sate ikan ni kak long.klu kak long ckp rasanya sama mcm org jual tu confirm sy wat tp tak tau bilalah.apa tak nya blh dikatakan slalu gak budak kembar tu mintak belikan sate ikan kat depan pagar sekolah sorg RM2 klu 2 org dah RM4 hu..hu..kdg2 ibu dia tumpang sekali tp sib baik org jual sate tu tak dtg ari2 klu tak memang kena pow hari2
sos tu sama tak mcm yg pakcik sate tu jual?mcm nak cuba try lah

~~DAPUR KECIL KU~~ said...

sate tu memang dah lama jual lah kak long sejak sy sekolah lagi.blh dikatakan sejak sy budak2 lagi memang itulah sate yg sy suka beli dulu satu cucuk tu 10sen aje skrg 4 cucuk RM1.

ummiaisyah said...

salam kak ratna..
rasa cam nk buat skrang gak...guna ikan kembong bole takZ?

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

tulah yg kaklong tak pasti samada sate ikan ni dah lama ada atau baru skrg sbb masa kaklong sekolah kat Dungun dulu mcm tak nampak.. mungkin zmn kaklong sekolah dulu takdok lagi kot.. pastu pindah pulak ke Pahang.. mmg langsung tak jumpa sate ikan kat sana.. hehehe...

kakna said...

kalau buat sate ni di umah kakna mesti laku dengan budak-budak ni...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

Ummiaisyah.. ikan kembong pun boleh.. try buat ye.. tp nak siang ikan & ambil isinya tu ada caranya tau.. tp akak mintak maaf tak sempat nak tunjuk.. almaklum.. takde org yg nak klik gambar masa siang ikan.. huhu... jgn lupa siatkan kulit ikan ye.. hanya isinya saja di ambil..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

memang sedap kan sate ikan ni.. bukan bebudak je suka.. akak pun suka.. hehe..

unifi ye? nnt akak bincang2 ngan husband dulu ye.. TQ munna..

a'ahh.. maksud akak layor ler jugak.. tersilap guna istilah tu tadi.. hehe...

norhidana said...

kire cam kopok leko gk lah ek kak... heheeh sedap nyer

hazila said...

Nampak sedap sate ikan ni....

dari dapur nasya said...

mmm sedapnya kak sate nie...lama dah xmakan...

hana said...

kiter blaja makan sate ikan nih sejak anakanda bli depan skola setiap kali blk.. eh xde la ari2.. tp skali aritu anakanda punyer la baik ati blikan ibunda dan ayahanda sate ikan tersebut... rasa mcm nak menjejes airmata sbb pertama kali makan terasa sedap.. padahal jakun punyer pasal! hahahaha

Bicara Kak Noor said...

salam Madiha,wah macam sedap sangat teringin lah akak nak buat anak2 mesti suka ni..thanks resepinya ya..

Ctnaemah said...

ada orang salah faham ..dia kata sate daging kucing...saje laa nak menakut2kan kita ni...heheheh

Ilhamkreatif said...

Salam kak madiha..lama x jengok kat sini..banyak dah tertinggal ye..sedap nampak sate ikan tu..d sek anak iza pun ada jual,tapi iza x bagi beli sebab iza tgk pekcik yg jual tu x basuh tangannye lepas hisap rokok.Kebetulan iza ada kat situ...nasib baik anak2 faham...

Mamasya said...

Salam Ratna.sate ikan ni teringat kat kg...dulu masa kecil suka sgt.pastu anak2 pun suka juga...mmmg akan beli kalau jumpa.kat Kel dan Ganu biasa org jaja sate ikan ni.sekali tu masa balik rumah mak,ada org jaja...anak2 pakat serbu...suka org tu laris jualannya.cuma kdg2 ada sate ikan yg dijual rasa gatal....mungkin ikan tak segar.

Qasey Honey said...

amboiii kak rajinnya nk uli2 sate ikan tu...byk dptnya yer...nmpk sedap tu bile dh dcicah dgn sos pncicah tu...simpan resepi jugak...rajin nti nk buat jugak...

AbbotCottage said...

wahhh Kak Madiha, teruja betul tgk!!! agak-agak berkemampuan ke tak aku nak mengusahakan sate weekend ni ekk, eh eh eh...

ieda said...

rajin akk
sedap nie
kalau ada org jual , sampai 1 rm 1.00 kak

IDAZS said...

salam kak, baru berkesempatan singgah. terima kasih kerana mencuba. Sedapkan, hari tu saya ingat tak nak bakar juga, tp sebab nak ada rasa asap2, terpaksa juga bakar kat dapur gas kejap. hehehehehehe..nyum-nyum.. terliur pulak tengok

Anonymous said...

Assalamualaikum.. Saya org jhr.. Xpnh tau rupa satay ikan..cik abang salu ckp, saya xdpt bygkan upe n rase dia.. Now, br tau.. Sblm ni xpnh tpikir nk google pun.. Tq..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

W'salam.. ok sama2.. :-)

blog said...

sedap2

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...