Terima kasih kepada yang sudi follow....

Thursday, December 27, 2012

Puding Kastard Jagung



Assalamualaikum & salam sejahtera...

Terasa badan sedikit letih hari ni sebab malam tadi baru sampai dari kampong kerana menguruskan segala hal berkaitan persekolahan kakak Dini di Raub.  Alhamdulillah dah selesai bab bayaran yuran persekolahan dan lain2 yang berkaitan.. buku pun dah siap dibeli & buku teks pinjaman pun dah dapat.  1hb Januari nanti kami ke Raub lagi untuk hantar kakak Dini yang akan tinggal di asrama di sekolah menengah agama di sana.  Harap2 semuanya akan berjalan lancar.. kecuali air mata ibunya yang cengeng ni tak payahlah lancar ye... hehe.. adeeii.. macamanalah ye nak hadapi berpisah dengan anak buat pertama kali ni.. Macam2 perasaan pun ada ni.. risau ada, sedih pun ada.. harap2 kakak Dini boleh bawa diri & pandai berdikari bila tinggal di asrama nanti & ibu harap kakak Dini dapat belajar dengan lebih baik & teratur di sekolah baru nanti.  Yelah.. bila dah masuk sekolah menengah ni semua akan bersekolah baru.. tapi yang bersekolah berdekatan rumah tu masih tinggal di rumah bersama ibu bapa mereka jadi takdelah terasa sangat kan.  Yang nak kena tinggal di asrama ni yang sedikit membimbangkan keluarga tambah2 lagi jarak yang agak jauh. Ibu hanya mampu berdoa semoga semuanya dipermudahkan & diterangkan hatimu untuk menimba ilmu dunia & akhirat di sana kelak.. amin..

Oklah hari ni sekadar nak berkongsi pencuci mulut atau kuih yang kakak Dini minta buat baru2 ni masa kami ber'gathering' iaitu Puding Kastard Jagung.  Resepi ni dah acap kali dibuat.  Alhamdulillah memang sedap. Terima kasih Ana Elianas yang berkongsi resepi di fotopages dulu.. katanya resepi dari makngahnya.. Makan sejuk2 memang best sangat puding ni.  Nama asalnya ialah Puding Jagung.. tapi memandai MaDiHaA tambah perkataan kastard tu.. sebab tambah perkataan kastard tu untuk membezakan puding berasaskan kastard dengan puding berasaskan agar2.. sori ye Ana.. mintak halal Ratna share resepi di blog ni ye.. terima kasih..
 


PUDING KASTARD JAGUNG

Resepi : Ana Elianas
Sumber MaDiHaA aka Ratna


Bahan-bahannya:-

1 tin jagung jenis creamy
1 tin susu cair - prefer susu IDEAL (nak wat susu lain pun boleh...tapi jenama ni cam wangi jer puding tu)
3 cawan air
1 1/2 cawan gula pasir
1 1/2 cawan tepung kastad

Cara :-

1. Bancuh tepung kastard dengan air hingga sebati kemudian masukkan semua bahan2 lain dan bancuh rata.
2. Masak puding dengan menggunakan api yang kecil...hinggalah masak (kental & berkilat). (MaDiHa masak guna kuali)
3. Masukkan ke dalam loyang atau talam.
4. Bila sejuk masukkan dlm peti sejuk sebelum dipotong.

Selamat mencuba!

31 comments:

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Amboi cantik berkilat puding jagung kastad ni... oleh cuba ni kak ratna.. anak2 suka sangat kalau berasaskan jagung ni :D

fiszah_pjo said...

pzah suka sangat puding jagung ni.pernah buat aritu tak jdai.huhu.nnti nk try lg la

GK Arusuvai said...

Ini my favourite sejak zaman kanak2x lagi.....until now saya suka jagung kastard!!

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

alahai, berpisah sementara ya kak Madiha, mudah2an dipermudahkan Kak Dini menuntut ilmu dalam berjauhan dengan si ibu..

Mamasya22 said...

Aslmkum Ratna.
suka tengok mcm2 makanan kat bawah.....seronok bila kumpul bergini.
kak Dini sek asrama kat Pahang ke....moga k.Dini cepat sesuaikan diri si sek baru.

Liza said...

salam madihaa, ni peberet Liza tp dah lama xmkn...Liza salin resepi dulu ye, thnx

zila norazila said...

pestime mmg sedeyy kak..x per lps nie ok la tue..dulu2 zila nk masuk asrama pun sama..asik ingat kg jew..tp bila dh ada ramai kawan heppy..mak jew yg sedeyy..nie kita dh jadi emak baru tau..kesedihan tu..:)

mama sara nur said...

assalam k.madiha
lama x buat dan mkn puding jagung dulu rajin jg sb sil suka mkn.
oo kakak Dini duk asrama nanti, mesti sedih he he mcm sy dulu dkt sbln jg meleleh airmata teringat kat mak..
tp bagus sb nanti pandai berdikari, ank sy pun kalu blh nk tp kan lecehnya sb dia x mkn nasi emmm mcmna kan ..

Azian said...

Assalamualaikum dan salam perkenalan, saya ni baru masuk dunia blogging ni.. tapi saya nak cakaplah kan texture puding ni nampak 'spot-on' betul. Makan dgn teh pun sedap kan sbb kan campuran elemen sejuk dan panas..
Alhamdulillah mesti seronok anak berpeluang masuk ke asrama. Moga masa hadapannya akan sentiasa cerah Insha'Allah..

Phong Hong said...

So shiny, mesti sedap! PH teringat zaman dulu masa first time masuk asrama. Sedih tau! Tapi itu pengalaman yang baik sebab boleh belajar berdikari untuk menghadapi cabaran pada masa depan. I wish your daughter all the best!

Nooriah Abdullah said...

salam Madihaa..
nampak cantik puding tu akak lama jugak tak buat mesti di try lagi ni, sebut pasal pperpisahan dengan anak2 biasa lah akak dulu pun mmg gitu jugak tpi lama2 dah biasa lah, lagi pun akak jauh sangat hanya doa je mampu mengiringi anak2 yg jauh semoga sihat walafiat dan didalam rahmat ALLAH hendaknya kan..

Rohah said...

alahai kak, kuih pujaan ni,dah lama tak buat

wati said...

sy salin resipinya kak...insyaallah sy cuba merajinkan diri mlm ni, bhn semua dah ada...

Nurain mohd laffi said...

resepi nie x pkai agar2 kew??? klu pkai agar2, pkai agar2 serbuk atau yg timbang tu?

BUNDA a.k.a KN said...

nampak cam sedap n simple jer..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

Nurain Mohd Laffi: resepi ni tidak gunakan agar2.. hanya tepong kastard bahan utk 'mengeraskan' puding ni.. dalam resepi pun tiada dinyatakan sebarang penggunaan agar2...

Norhazzira Musa said...

knp sy buat jadi lembik

Nor Roslina Rosli said...

Menjadi! Sedap! Saya takde susu ideal, pakai fresh
Milk pun ok jugak. Masak tu amik masa 15 minit. Berapa lama akak masak tu ya?

Seli said...

salam. akak, smlm saya buat kasted ni ikut resipi akak. menjadik ;-) mekasih ea share resipi. tp sy guna 1cwn tpg, 3/4 cwn gula sbb tanak manis sgt. bkilat mcm kasted akak. maceh.

Don't Afraid to Try said...

kak madihaa,

thanks for the resepi..sy sempat buat pagi td lps sahur..

http://mytravelmyfood.blogspot.com/2013/07/puding-jagung-lemak-berkrim.html

Hani Daus said...

Saya dah cuba memg jadi siap bawa gi niaga....sedap sgt

Salbiah Azma said...

Tpung kastard tu 1cwan stgah ke?

Salbiah Azma said...

Nak tnya tpung kastard tu 1cwn stgah ke?

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

Salbiah Azma : betul 1 cawan setengah.. maaf lambat reply sebab terlepas pandang..

iwan01 said...

SELAMAT TAHUN BARU 2014..
Informasi yang sangat BERMANFAAT..
Terima kasih..
Semoga SUKSES & Salam KENAL dari :
==============================

Paket Usaha Ayam Tulang Lunak “GEROBAKAN”
~
..Bukan SULAP bukan SIHIR
Asap di GEROBAK, jadi UANG di KANTONG anda..
~
Paket Usaha Ayam Tulang Lunak “GEROBAKAN” merupakan
paket usaha kuliner yang mudah dijalankan,
murah & mempunyai tingkat pengembalian modal yang sangat singkat.
Hanya dengan Rp. 7.500.000,- Anda sudah dapat menjalankan
BISNIS KULINER yang terbaik saat ini.
~
Anda akan mendapatkan :
-. Gerobak
-. Peralatan masak bakar
-. Peralatan masak goreng
-. Kompor, tabung gas & regulatornya
-. Brosur
-. Spanduk
-. Poster
-. Produk Awal Ayam Tulang Lunak
-. Kaos
-. Training (Pelatihan) PELAYANAN (khusus mitra dalam Jabodetabek)
~
Materi inti Training Pelayanan :
-. Tata cara persiapan pembukaan outlet.
-. Tata cara membakar & menggoreng ayam tulang lunak
-. Tata cara menyajikan ayam tulang lunak
-. Tata cara menyimpan ayam tulang lunak
~
Silakan kunjungi web kami:
~
www.tulanglunakgerobakan.com
~
atau :
Telpon & HP : 081318374450 (Telkom)
08561070103 (Indosat)
081806396669 (XL)
021-94946600 (esia)
021-70264774 (Flexi)
Kantor: 021-4759274
PIN BB : 28C97C54
email : bumi.amrita@ymail.com
~
& dapatkan kemudahan & keterangan lebih lanjut.
Menu-menu andalan kami adalah :
1. Ayam Bakar Tulang Lunak
2. Ayam Goreng Tulang Lunak
3. Pepes Ayam Tulang Lunak
4. PepesCeker Tulang Lunak
5. Bebek Bakar & Goreng
~
Paket Usaha kami berikut menu andalannya telah diliput oleh :
- Trans TV – Prog Jelang Siang – 28 November 2011 Pk 12.30 WIB
- ANTV – Program Topik Pagi – 18 Juni 2012 Pk 04.45 WIB -> klik di sini
dgn URL : http://www.youtube.com/watch?v=WrC1PvqExXc
~
Program Usaha Ayam Tulang Lunak Gerobakan :
1. Program Dalam Kota
2. Program Luar Kota ( Program Master Mitra Mandiri)
Terdiri :
-. Paket Usaha Standar
-. Mesin Presto
-. Training Produksi
Training Produksi bisa dilakukan di Jakarta atau di tempat mitra.
Info lebih lanjut bisa dilihat di :
http://www.tulanglunakgerobakan.com/mfm.html
~
Ingin mencicipi sebelum bermitra ? Silakan order Paket Tester kami yg berisi :
4 potong ayam tulang lunak (bisa dibakar & digoreng).
2 pepes ayam tulang lunak
2 pepes ceker ayam tulang lunak
2 bebek presto (bisa dibakar & digoreng)
1 bungkus SAMBAL khas gerobakan
~
Untuk wilayah Jabodetak, kita antar ke tempat calon mitra
& calon mitra bisa langsung berdiskusi dengan ACCOUNT OFFICER (AO) kami..
~
Tunggu apa lagi, langsung silakan order…
~
SUKSES sudah ada di depan mata kita, AYO BER-WIRAUSAHA !
~
~

MAY said...

kak madihaa, nak tanye,klu jagung tu, kite pakai jagung yang biasa boleh tak?jagung mentah yang utk buat sweet corn tu?

MAY said...

kak madihaa, nak tanye,klu jagung tu, kite pakai jagung yang biasa boleh tak?jagung mentah yang utk buat sweet corn tu?

Nad Iera said...

Saya dah cuba alhamdulilah budak asrama pum suka :-)

Starniea said...

Salam.akak minta share. Semalam menjadi.sedap sangat......terima kasih atas resepi..

Hidayah Ak said...

google puding jagung ke bawak ke sini..mesti sedap dan senang jadi kan..TQ sesangat nak buat untuk berbuka kejap lagi

Endang Purwanti said...

Nak cuba buat mlm ni

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KongsiResepi.com