Friday, August 4, 2017

Ketupat Sotong (versi Terengganu)

Assalamualaikum & salam sejahtera...



Wahh... rindu banget dengan blog sendiri. Kesibukan melanda diri dengan tugasan harian & hakiki. Tapi kerana rindu yang terlampau, MaDiHaA curi2 waktu untuk update blog kesayangan MaDiHaA ni. Harapan MaDiHaA semua pembaca sihat2 semuanya ye! Tak boleh nak celoteh panjang, terus saja dengan resepi ye! Ini ketupat sotong versi negeri Terengganu yang dibuat waktu bulan puasa tempohari di kampung. Sedap sungguh! Versi Tganu hanya manis2 buah tak macam versi Kelantan ye. Ikut citarasa masing2lah ye. Dua2 pun sedap sebenarnya. Tekak orang Pantai Timur boleh terima je mana2 versi... ehehe...



KETUPAT SOTONG (Versi Terengganu) 
Resepi : MaDiHaA aka Ratna

Bahan2 
8 ekor sotong saiz sederhana (terpulang anda kuantitinya) 
1 pot beras pulut – cuci dan rendam 1 jam & tos (kes MaDiHa nak cepat rendam dlm air panas 5 minit) 
1 biji kelapa (ambil & asingkan santan pekat dan santan cair agak lebih) 
2 btg serai – ketuk 
3 ulas bwg merah – hiris 
1 s/k halba 
1 inci halia – hiris 
gula pasir secukupnya (terlupang pd anda suka manis atau kurang manis) 
garam utk melemakkan kuah 
lidi penyucuk sate 

Cara menyediakan 
1. Cuci bersih sotong. Buang dakwatnya, selaput kulit, mata & giginya menggunakan pisau. 
2. Masukkan 1 ½ sudu kecil pulut dlm perut sotong (ini bergantung pd saiz sotong.. sukatannya kira-kira 1/3 dari saiz panjang sotong. (jangan isi lebih dari itu nanti masa merebus beras pulut mengembang) Masukkan semula kepala sotong pada kedudukan asalnya dan cucuk lidi sate utk melekatkan kepala sotong pd bahannya. Fungsi lain adalah utk mengelakkan pulut keluar dari perutnya semasa merebus. 
3. Jerang santan cair dan masukkan sotong dan serai. (santan mesti lebih tinggi dari sotong) Rebus hingga sotong nampak buncit dan tegang dan santan cair hampir kering. 
4. Masukkan santan pekat, halba, halia, bawang, garam dan gula. Masak hingga kuah menjadi pekat. 
5. Hidangkan panas atau sejuk. Cara makan mestilah sekali dengan kuahnya macam kita macam pengat pisang tu.




Selamat mencuba!

6 comments:

Amie said...

Sedapnya ketupat sotong! Terliur terus....

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

lama sy tak makan ketupat sotong ni, taklah minat tapi sekali sekala makan sedap juga

norhidana miswan said...

akkak... pakai beras ke beras pulut?
dana penah mkn yg kelantan yg terengganu tak penah rasa...
kt kl pun tak penah jumpa yg terengganu punya...

nk bt sndiri tkt tak jadi lka...

nini said...

Sedapnyer.....haih telan liur kita ni ..hihi

المثالية للتنظيف said...


نقدم لكم الحل الامثل للحصول علي خدمات تنظيف مثالية للمنزل بجميع اركانة اي نظافة شاملة للجدران والارضيات والاسقف والاثاث والمفروشات باسعار مناسبة وبجودة فائقة لا تجدونها الا مع شركة المثالية للتنظيف بالجبيل تواصلوا معنا من اجل الحصول علي خدمات المثالية بالجبيل

شركة المثالية للتنظيف بالجبيل

المثالية للتنظيف said...



شركة تنظيف بالخبر
شركة تنظيف بالخبر تقدم لاهالي محافظة الخبر جميع الخدمات المنزلية من نظافة ومكافحة حشرات بالخبر بافضل جودة وارخص الاسعار بالاعتماد علي كافة الاساليب والادوت الحديثة
شركة تنظيف شقق بالاحساء
الشركة المتخصصة بالاحساء لتقديم جميع خدمات تنظيف المنازل والشقق والفلل والمجالس باسعار رخيصة ومناسبة ومتوفرة عبر كافة ارجاء محافظة الاحساء وفي اي وقت
شركة تنظيف مجالس بالقطيف
شركة تنظيف مجالس بالقطيف تخصصت في خدمة عملائها لتنظيف المجالس والكنب والمفروشات بجميع انواعها والتي تقدمها ايضا بتقنية التنظيف بالبخار والتي تعمل علي ازالة جميع البقع والدهون والحفاظ علي الاقمشة
شركة تنظيف منازل بالجبيل
شركة تنظيف منازل بالجبيل تعد اهالي محافظة الجبيل بتقديم خدمات راقية وذات مستوى عالي للحصول علي منزل نظيف امن خالي من الحشرات تستطيعون العيش فية امنين
وبذلك تكون قد قدمت شركة المثالي جروب خدمات التنظيف الشاملة لجميع اركان المنازل والمجالس والارضيات بجميع مدن ومحافظات المنطقة الشرقية بالمملكة العربية السعودية للتواصل علي جوال 0577017188 نصلكم اينما كنتم او زورا موقعنا علي

http://elmthaly-group.com/%D8%B4%D8%B1%D9%83%D8%A9-%D8%AA%D9%86%D8%B8%D9%8A%D9%81-%D8%A8%D8%A7%D9%84%D8%A7%D8%AD%D8%B3%D8%A7%D8%A1/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...